Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozyczka-roza

posiew z szyjki a ciaza

Polecane posty

Gość rozyczka-roza

Dziewczyny, czy wy bedac w ciazy robilyscie posiew z szyjki macicy? Pytam sie gdyz pare dni temu przeczytalam no innym forum, ze powinno sie go robic i to nawet pare razy w ciazy gdyz na szyjce macicy moga sie znajdowac rozne bakterie ktore moga byc zagrazajace dla dziecka. W zwiazku z tym zadzwonilam do mojego gina (jestem w 20 tc) pytajac sie czy nie powinnam zrobic takiego posiewu a on prawie na mnie nakrzyczal, ze do 36 tc nie bedzie mi nic grzebal dopiero w 36 tc zrobi mi posiew na streptococus. natomiast do tego momentu nie bedzie mi nic ginekologicznie sprawdzal bo w ten sposob moze wywolac wczesniejszy porod. dodal tez ze nawet gdybym cos miala to antybiotykow w ciazy brac nie moge. No i nie wiem co o tym myslec. Z jednej strony naczytalam sie tam roznych wypowiedzi nawet bardzo tragicznych gdzie dziecitka nawet zmarly na wskutek zakazen wewnatrzmacicznych natomiast z drugiej strony ryzyko przedwczesnego porodu tez mnie przeraza. Moj ginekolog uchodzi za bardzo dobrego, wiele dziewczyn go sobie chwali i poleca jako tego co ma prowadzic ciaze wiec jestem w kropce. co wy o tym myslicie i jak jest u was?

Gość czlowiek innego gatunku
ja mialam cytologię robiona w 20 tyg ciazy i w 30 mialam posiew z pochwy , zas moja kolezanka co rodzila w irlandi dopiero miala jakiekolwiek badania tuz przed porodem. kanal rodny masz zamkniety bo od tego jest czop by wlasnie te bakterir sie nie wdaly... bez poaniki.

Gość rozyczka-roza
Ja cytologie robilam przed ciaza. Z tego co wiem cytologia ma za zadanie wykryc jakies ewentualne zmiany nowotworowe. Natomiast na forum czytalam o koniecznosci robienia posiewu na rozne bakterie.

Gość rozyczka-roza
dzieki za odpowiedz. no mi wlasnie powiedzial, ze dopiero w 36 tc zrobi wymaz na streptococusa a do tego momentu bedzie mi robil tylko usg i czasem badania krwi. w sumie pociezylas mnie. po lekturze tamtego forum wpadlam w niezla panike.