Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skjilkaaaa

Co to znaczy ze drewno jest lite?

Polecane posty

Gość skjilkaaaa

????

Gość krups
z litowego drewna - to znaczy z jednego kawałka

Gość niekompatybilna
mebel z litego drewna to znaczy, że jest zrobiony z prawdziwej dechy, a nie jakiejś sklejki lub badziewnej płyty paździerzowej

z litego, nie litowego, listości!!! to znaczy, że jest z jednego kawałka jednego drzewa, nie klejone, nie płyta, nie wióry

Gość krups
Ewa, 33 obie formy są poprawne, w różnych regionach Polski obowiązują i wszyscy wiedzą o co chodzi , czasem oprócz piętnej polszczyzny istnieje język potoczny , rozumiesz ?

Gość gość
Mowa to mowa, nie pismo synku.

Gość gość
Lite to prawdziwe, naturalne, w całości z drewna. Warto zakupić taki mebel, a będzie służył wiele lat i pięknie wyglądał. Polecam stoły, stoliki kawowe i konsole na www.table4u.pl

Gość Yhh

Drewno lite to drewno z obniżoną zawartością szodliwych substancji, tak jak np. papierosy lite.

Gość lizardus82

Dobra czytam i ręce mi opadają bo sam to przechodziłem przed momentem. Sprzedawcy w sklepach na żywo mówią jedno(pomijając fakt,  że salony naprawdę powinny zainwestować w wiedze produktową swoich pracowników). Znajomych 2 stolarzy też co innego. + obdzwonione sklepy internetowe producentów też są podzielone.
Najsensowniejsze co znalazłem(i tak tak kupiłem - lokowanie produktu bla bla bla, przynajmniej wiedzą co produkują) to opis tutaj:
https://www.tartak-meble.com.pl/drewno-lite-a-drewno-klejone/

W skrócie: lite drewno - to na chwilę obecną jest tylko w blatach stołów (czyli taka deska z pnia wycięta na długość i szerokość-bo mebli z tego nie zrobisz), ale w znaczeniu LITE to jest teraz klejonka (ale dalej drewno 100%) tyle, że:

-klejone na długości (i to najczęściej sprzedawcy nazywają LITYM-po lewej)
-klejone na długości i szerokości(po prawej)
Foto dla porównania dąb:

producent-drewnianych-mebli-zdjecia-na-z

Jedno i drugie decha.
Jeszcze to "lity" dziki dąb seria Fende szafka pod telewizor:

producent-drewnianych-mebli-zdjecia-na-z

Gość Różnice i co to znaczy

Dobra czytam i ręce mi opadają bo sam to przechodziłem przed momentem. Sprzedawcy w sklepach na żywo mówią jedno(pomijając fakt,  że salony naprawdę powinny zainwestować w wiedze produktową swoich pracowników). Znajomych 2 stolarzy też co innego. + obdzwonione sklepy internetowe producentów też są podzielone.
Najsensowniejsze co znalazłem(i tak tak kupiłem - lokowanie produktu bla bla bla, przynajmniej wiedzą co produkują) to opis tutaj:

W skrócie: lite drewno - to na chwilę obecną jest tylko w blatach stołów (czyli taka deska z pnia wycięta na długość i szerokość-bo mebli z tego nie zrobisz), ale w znaczeniu LITE to jest teraz klejonka (ale dalej drewno 100%) tyle, że:

-klejone na długości (i to najczęściej sprzedawcy nazywają LITYM)
-klejone na długości i szerokości

Gość Różnice i co to znaczy

-klejone na długości (i to najczęściej sprzedawcy nazywają LITYM)
-klejone na długości i szerokości