Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kiwi Kiwi Kiwi

Uszkodzony język po jedzeniu kiwi?

Polecane posty

Gość Kiwi Kiwi Kiwi

Trochędziwnie, ale nie wiem jak to inaczej nazwać :) Uwielbiam kiwi, ale jem je rzadko - raz na 2-3 tygodnie. Jak jem kiwi to mam na języku - a zwłaszcza z tyły języka - takie piekące plamy i bolące. Takie jak po oparzeniu czymś gorącym. Ten stan utrzymuje się nie dłużej niż 2-3 dni, ale jest irytujący. Towarzyszy mi to od lat. Myślałam kiedyś że to z tego powodu, że jem niedojrzałe do końca, a więc kwaśne. Ale jem czasem cytrynę (w plasterki kroję, bez cukru) albo kwaśne jabłka czy kwaśne pomarańcze i tego efektu nie ma. Tylko przy kiwi (albo oparzeniu języka goracą herbatą ;P ale po herbacie kilka dni trwa i się ciągnie)

Gość tak to jest jak sie je wiecej
kiwi niz 3 czasami 4 naraz ;)

Czy te plamy są innego koloru? Ciemniejsze i mają inną powierzchnie niż język? I wyraźnie zaznaczoną obwódkę? Podejrzewam, że mogą być to afty. Jedz jogurty to pomaga :) Też kiedyś się z tym borykałam np zjadłam niedomyte jabłko czy cokolwiek i od razu to się pojawiało i nabiał pomaga szybciej schodzi a jak jesz regularnie to się nie pojawiają.

Gość genneselollogia
nie jedż kiwi przerzuć się na pomarańcze🖐️ i wiele ludzi na kiwi uczulenie🖐️

Gość poczytaj o języku geograficzny
"język geograficzny" tak się nazywa ta choroba http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_geograficzny

Gość freg vr eve
tez wlasnie zjadłam salatke owocowa z kiwi i jezyk piecze,ale ja racze sadze ze to kwasy z owocow o samo przejdzie

Gość lepiej jedno
Po zjedzeniu kilku owoców kiwi każdy tak ma.