Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Magg94

Szyjka macicy

Polecane posty

Postanowiłam rozpocząć badania szyjki macicy. Dzisiaj mam 24 dzień cyklu, zwykle cykle trwają mi 28-30 dni. Wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi powinna być nisko i twarda, a ona owszem, jest twarda ale żeby jej sięgnąć to się muszę trochę namęczyć. Co to może oznaczać?

KlauDDynka69 >> a ty co z tą nadżerką??? globulki powodują nadżerkę, badanie szyjki nadżerkę. strach pomyśleć, jakie spustoszenie sieje sex ;) co do pytania - Magg, musisz się badać dłuższy czas, wtedy będziesz mogła określić, jak to jest w twoim konkretnym przypadku, czyli jak u ciebie wygląda szyjka nisko, a jak wysoko. ja się tego badać nie zdążyłam do końca nauczyć, bo udało mi się zajść w ciążę, ale zawsze wydawało mi się, że mam szyjkę nisko i otwartą. chociaż to chyba niemożliwe.

Poczytaj sobie to będziesz wiedzieć. Globulki itp zawierają substancje chemiczne, które się przyczyniają do powstawania nadżerki. Sex to sex o ile wiem penis nie ma paznokcji :)

chyba każda normalna kobieta uważa na paznokcie gdy wkłada sobie palce do cipki, nie uważasz? bez przesady, tysiące kobiet się tak bada żeby zajść/nie zajść i jakoś o epidemii nadżerek z tego tytułu nie słychać.

Jedna mała nieuwaga i ranka gotowa. Nie koniecznie musi być z tego nadżerka ale może być, głupota żeby tak ryzykować ale jak kto woli. Ale słychać ogólnie o nadżerkach teraz z kim nie pogadasz to dowiesz się, że ma nadżerkę albo jego znajoma ma nadżerkę, ile z nich się tak badało nie wiadomo ;p

Gość dziewczyny powiedzcie mi
skoro przecietna pochwa ma 10-11 cm "w stanie spoczynku", to jak same badacie sobie szyjke?? Ginekolog uzywa wziernika... ?????

polecam zajrzeć do atlasu anatomii człowieka - może odpowiednie ilustracje wyjaśnią ci ten cud, którego nie możesz pojąć.

a moze Ty mi wyjasnisz, skoro jestes taka madra? Grzecznie pytam, a Ty sie popisujesz zlosliwoscia.

jeśli jesteś kobietą, to wsadź sobie palec i wszystko będzie jasne. jeśli facetem, to żadne wyjaśnienia nie pomogą. proste?

jestem kobieta i wiem dokad siegaja moje palce. Poza tym moj ginekolog nawet przeprasza, kiedy siega do wylotu szyjki (jestem wysoka, pochwe mam proporcjonalnie dluga). A Ty mi mowisz, ze mam sie badac sama? Po co? Nie rozumiem. Ale Ty wolisz popisywac sie, niz rzeczowo odpowiedziec na pytanie.

przecież nie bada się szyjki na zasadach ginekologicznych, tylko ocenia jej położenie (wysoko/nisko) i rozwarcie (otwarta/zamknięta). zatem nie robi się tego zamiast wizyt u ginekologa, tylko żeby określić fazę cyklu, w której się akurat jest. przy okazji oczywiście można wyczuć, czy nie ma jakichś spraw, które wcześniej nie występowały i które powinien obejrzeć lekarz. sory za atak, ale na tym forum trafia się tyle oszołomów, że zdarza mi się na pomarańczki od razu patrzeć podejrzliwie :)

ok, zawieszenie broni :) po prostu zdziwilyscie mnie bardzo. Ja uzywam tamponow wylacznie z aplikatorami, bo paluchem trudno umiejscowic go odpowiednio gleboko, a Wy mi tu o dotykaniu szyjki palcem..?? Jakos trudno mi to sobie wyobrazic. To raz. A dwa balabym sie, ze "cos nagrzebie"przy okazji. Czas plodny wole ustalac jednak na podstawie kalendarzyka i sluzu (temp.nigdy nie zmierze, bo wstaje z lozka na ostatnia chwile).

można i tak. zresztą, jak dla mnie to szyjkę bardzo trudno ocenić, chyba trzeba mieć dużą praktykę. ale co do sięgania - to ja nie miałam problemów. a może masz tyłozgięcie?

nie, mam przodozgiecie. I...ponad metr osiemdziesiat cm wzrostu;) mysle, ze to jest powod braku "osiagow" w dotarciu do szyjki ;) skoro moj lekarz nawet przeprasza, ze wziernik moze byc uciazliwy? ;) usuwal mi polipa i taka uwaga mu sie wymknela. Ale zaraz sie poprawil, mowiac cos, ze o dlugosc, a nie szerokosc chodzi. A ja, przerazona, dopiero w domu zrozumialam, za co mnie wlasciwie przepraszal :-D

a propos polipow i plodnosci - jesli macie podejrzane uplawy (ja sadzilam, ze to grzybica) skontrolujcie sie jednak u ginekologa. Moze je powodowac polip wlasnie. To lagodna zmiana, ale nalezy takie usuwac, gdyz nieleczone prowadza do nieplodnosci. Zabieg nie boli, gdyz polip nie jest unerwiony. Czulam tylko mocowanie wziernika.

a propos polipow i plodnosci - jesli macie podejrzane uplawy (ja sadzilam, ze to grzybica) skontrolujcie sie jednak u ginekologa. Moze je powodowac polip wlasnie. To lagodna zmiana, ale nalezy takie usuwac, gdyz nieleczone prowadza do nieplodnosci. Zabieg nie boli, gdyz polip nie jest unerwiony. Czulam tylko mocowanie wziernika.

No kurcze, ale przecież to na dni płodne powinna być uniesiona. A ona dzisiaj jeszcze wyżej niż wczoraj, twarda... oprócz tego bóle jelit od ponad tygodnia... kurde, może ciąża? No ale to z kolei powinna być rozpulchniona... czyli miękka. 25 dc... chyba się zacznę modlić o @. A ona ma być dopiero w niedzielę...

Gość weżsie
weż sie lecz magg.już kolejny topik na którym podejrzewasz ciążę,i tak co miesiąc,co za idiotka!!!!

Nie wszyscy mają to szczęście, że ich stać na leczenie. A ja owszem mam stwierdzoną nerwicę, PMS i depresję, ale na leczenie mnie nie stać.

Gość do badania szyjki...
najlepiej zatrudnic meza. facetom z zewnatrz latwiej 'dojsc' do szyjki - do tego maja dluzsze palce. my kiedys z mezem bawilismy sie w kalendarzyk i po samej szyjce 'szlo' wyznaczyc dni polodne. nie dosc, ze byla wtedy otwarta, pulchna to na palcach zostawal plodny sluz - czyli 2 badania w jednym :)

Gość qwertyytr
Witam.Wiem że mój temat jest troszeczkę inny ale mam poważny problem.Mam córeczkę którą urodziłam 4 lata temu.Obecnie mieszkam w Irlandii i tutaj zaszłam ponownie w ciąże.Jestem teraz w 4 miesiącu i było wszystko w porządku do ostatniego badania.Powiedziałam mojemu lekarzowi ginekologowi w polskiej przychodni że mam bóle podbrzusza.Zbadał mnie i stwierdził że mam pękniętą szyjkę macicy która pękła mi przy pierwszym porodzie lecz nie zostałam zszyta co jest bardzo dziwne.Nie wiedziałam o tym aż do teraz.Ten gin. napisał mi list do szpitala że mam taki problem i myślałam że coś z tym zrobią a oni stwierdzili że nic mi nie jest a co najważniejsze nawet mnie nie zbadali!!!Mam kolejną wizytę na 16 marca lecz nie wiem czy coś z tym zrobią.Czy ma ktoś podobny problem że w drugiej ciąży szyjka jest nie zszyta?Nie wiem co mam robić.DO polski nie mogę teraz polecieć bo jest ryzyko poronienia a jak tutaj zostanę i nikt mi nie założy szwów to też mogę nie donosić!!!Boję się co mam robić??!!

Gość mamunia1234
poradźcie czy warto szczepić córkę,która ma 11lat od raka szyjki macicy

Gość tak, ale wybierz
Silgard. Druga dostepna szczepionka broni prrzed mniejsza iloscia typow. silgard daje pelniejsza ochrone, lacznie z brodawkami plciowymi, ktore moze powodowac wirus hpv.

Gość mignos
Będąc przy temacie ostatnio miałam okazję przejść bezstresowe badanie na obecność raka szyjki macicy. Na stronie [url=http://tojefura.com/rak-szyjki-macicy.html]Rak Szyjki Macicy[/url ] można przejeść test online bez konieczności wizyty u lekarza:) muszę się przyznać iż osobiście strasznie się stresuję będąc zmuszona iść na osobistą wizytę do lekarza a niestety czasy są jakie są kiedy choroby dotykają praktycznie każdego z nas i konieczne są profilaktyczne badania. Polecam tę formę badań dla wszystkich, nie zastąpi to z pewnością lekarza mimo wszystko ale na własne uspokojenie nerwów i pewność że wszystko jest ok jak najbardziej.

Gość aniakrawczyk
HEJ Mam wspaniała książkę elektroniczną w której kobieta opisuje krok po kroku jak pokonała raka i czego używała w jaki sposób metodami naturalnymi. Książka jest darmowa, napisz do mnie to Ci ją wyślę mój email to: ania@annakrawczyk.pl

Witam wszystkich . Mam takie pytanie . Ostatnią @ jak miałam w styczniu był bardzo krótki cykl trwał tylko 18dni . 13lutego dostałam @ kolejnej. O dziwo trwała 5dni z tym ostatnie dwa dni było mało krwi. Dziś badam szyjkę jest to mój 7dc a ona jest miękka otwarta i nisko . Z tego co wiem na początku cyklu jest zamknięta , wysoko i twarda a potem się unosi koło 8-9dc a ja już wczoraj jak patrzyłam miałam nisko otwartą i miękką . Dlaczego tak mam ? Zastanawiam się właśnie i nie wiem. Pierwszy raz tak mam .

Gość gość
chyba jesteś w ciąży