Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość na zwolnieniu

Co oznaczają kody 007 i 009 na zwolnieniu lekarskim?

Polecane posty

Gość na zwolnieniu

Jestem obecnie na zwolnieniu, w które to za pierwszym razem został mi wpisany kod niezdolności do pracy 009, a po kontroli zwolnienie zostało przedłużone o kolejny tydzień i widnieje kod 007. Wie ktoś, co one oznaczają? Szukałam przez Google, ale niestety wszędzie są kody alfabetyczne, a cyfrowych nie ma. To dla mnie ważne, gdyż nawet nie wiem, co mi dolega... Lekarz powiedziała tylko że zmiany w oskrzelach, ale czy to zapalenie czy grypa czy infekcja to juz nie. Pomoże ktoś w rozszyfrowaniu?

Gość na zwolnieniu
rozszyfrowałam, lekarz zlecił mi ważne zadanie jestem szpiegem 007 :classic_cool:

Gość blondynka??
Odpowiednio 9, a następnie 7 dni niezdolności do pracy...

Gość na zwolnieniu
nie, za pierwszym razem było 5 dni i teraz też 5, to nie chodzi o ilość dni, jest to kod choroby. Pamiętam jak miałam zwolnienie na cały rok z basenu, jak jeszcze byłam w liceum, ponieważ dla mojego zdrowia byłoby katastrofą moczyć się np jesienią lub zimą w wodzie, a potem wyjść na zimno... i wtedy w kodzie choroby lekarz wpisał mi literkę J z cyferkami, powiedział mi, że to choroby dróg oddechowych i łatwość w zapadaniu na różnego rodzaju infekcje oskrzeli, płuc. Teraz mam bez liter, samo 007 i 009... musi tu chodzić o oskrzela lub jakąś inną chorobę, chciałabym wiedzieć co to dokładnie znaczy... Dla podszywa: kiepski pomysł na żart, ani to śmieszne, ani irytujące, żenujące po prostu...

Gość stały bywalec u stomatologa
Po to kody wpisuje się po wypełnieniu druczka (jedynie na oryginale i drugiej kopii) żebyś nie wiedziała... na Twojej kopii jej tego kodu nie ma (pole 14). Pozdrawiam

A dokładnie, żeby nie wiedział Twój pracodawca (bo Ciebie lekarz powinien poinformować)

Gość na zwolnieniu
A które to pole... i że jest na oryginale i kopii to mnie uświadamiać nie trzeba, chodzi o sam kod...

Pole 14 (nie 10, na które zapewne patrzysz) Pozdrawiam

Znalazłaś? To nie tak, jak piszesz... pracodawca wie, bo sama go poinformowałaś. I wie tyle, ile dowie się od Ciebie. A że właśnie kody statystyczne nie są wielką tajemnicą (i przy odrobinie chęci znajdziesz je w internecie) wielokrotnie zdarzały się przypadki, że z tego właśnie powodu - ze strony pracodawcy - miały miejsce bardzo nieprzyjemne sytuacje... życie, moja droga, nie jest takie proste... nie każdy przypadek to J.10 (czyli grypa wywołana zidentyfikowanym wirusem). Pamiętaj że jest wiele przypadków, które powinny pozostać do wiadomości tylko lekarza i pacjenta. Stąd ta ostrożność. Tylko i wyłącznie dla ochrony pacjenta. Pozdrawiam