Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aniaaa25

klopsiki

Polecane posty

Poprawka. :) Pulpety ziołowe z kurczaka - Maciej Kuroń Wtorek, 11 marca 2008 (12:32) 600 g mielonego mięsa z kurczaka; 1 jajko; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; świeże zioła (natka pietruszki, koperek); 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: majeranek, tymianek, oregano; wywar do gotowania pulpetów (może być z kostki); sól, pieprz. Pulpety ziołowe z kurczaka - Maciej Kuroń INTERIA.PL Do mielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, siekane świeże zioła i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Wywar po gotowaniu pulpetów może być świetną bazą do sosu pomidorowego lub koperkowego. Podajemy z makaronem lub ryżem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO. czytaj dalej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja do masy mięsnej dodaję tylko jajko i przyprawy - bez czosnku. Można dodać np. odrobinę kaszy manny. Klopsiki wrzucam powoli na wrzątek - żeby masa się szybko scięła (wtedy nie popekają).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robię w sosie pomidorowym, koperkowym na jogurcie albo warzywnym - najpierw gotuje wywar z np. 3 marchewkami, dużą pietruszka, kawalkiem selera i posiekaną cebulą. Ugotowane marchewki, pietruszkę i selera wyjmuję i ścieram albo ścieram na grubo przed ugotowaniem. Taki sosik zageszczam odrobiną mąki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a potem co dalej:)? bo ja nigdy nie robilam lopsow:( ale z tego wywaru na oniec sie chyba robi sos tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fanka lubczyku
ja robię w sosie pieczarkowym z serkami topionymi. pieczarki podsmażam na maśle sklarowanym, podlewam wodą, tak ze dwie szkalnki minimum, do tego daję 3 serki topione śmietankowe lub ementaler, gouda itp, tylko nie smakowe. Nie trzeba zagęszczać mąką ani śmietaną. Robię tak że najpierw robię pieczarki z wodą, do tego wrzucam klopsy, jak już się ugotują, dodaję serki. Doprawiam tymiankiem i lubczykiem i białym pieprzem,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak, z wywaru robi sie sosik. Możesz zageścic go jak pulpey są jeszcze w środku albo chwilowo wyłowić pulpety i sos zagęścić (doprawić np. koncentratem, jogurtem, mąką, serkiem topionym też; można zageścić łyzką masła zmieszaną z łyżka mąki - ulepić kupkę i wrzucic ją do wywaru i mieszać, zeby sie rozpusciła - ale żanim mąka sie zetnie).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×