Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak??????????

mamy jak radzicie sobie samotnie z kąpielą noworodka??

Polecane posty

Gość jak??????????

Dzis po raz pierwszy bede sama kąpała swoją 7 dniową córeczke poniewaz maz jest w pracy. Jak zorganizowac to wszystko

Gość maja kaja 34
NASZYKUJ NA LOZKU RECZNIK I UBRANIA DO UBRANIA MALEJ, POTEM NALEJ WODY DO WANIENKI (WANIENKE MIEJ W WANNIE DUZEJ), RZBIERZ MALA, WYKAP SZYBKO LEWA REKA TRZYMAJA C A DRUGA MYJAC, POPROSTU PRZEPLUCZ JA BO CO TAM ONA SIE UBRUDZILA, POTEM WYJMIJ JA, SZYBKO W RECZNIK I LECISZ Z TAKIM ZAWINIATKIEM NA LOZKO GDZIE CZEKA DRUGI RECZKI I UBRANKA I TYLE.

Gość nananannanana
proponuje pranie w pralce albo zmywarce

Gość jak??????????
nie mow, ze moge miec obawy skoro do tej pory to robilam z mezem i mama ??? dziekuje kolezance wyzej.

Gość maja kaja 34
MISS CO TY TAKA WREDNA JESTES ZE TAKIE PYTANIE ZADAJESZ? LUB TAKA TEPA JESTES BO SKORO DZIEWCZYNA PYTA TO WIDOCZNIE NIE WIE TAK? PODLA JESTES JEDNYM SLOWEM

Gość jak??????????
Poza tym tydzien po cc nie jest sie jeszcze w pełni sprawnym, niechce dziekcu krzywdy zrobic

Gość wefgt5ryf
ja jeszcze nie urodziłam,ale juz wkrótce i też sie już stresuje jak ja bede kapac dziecko,więc tym bardziej nie dziwie sie mamie ktora juz urodziłą ale kapała z pomoca.Napewno dasz rade :) powodzenia.

Gość strzyga__
a nie masz małej wkładki do wanienki, żeby nie musieć trzymać cały czas dziecka? polecam - w pierwszej chwili dziwnie wygląda, ale bardzo ułatwia życie. :) masz dwie ręce wolne i myjesz małego albo żelem do mycia albo opłukujesz, jeśli stosujesz emolient do wody :) a jak nie czujesz się na siłach, to nie kąp - dziecko nie musi być codziennie kąpane ;)

Gość jak??????????
maz ma caly miesiac popołudniówki wiec musze sie z tym zmierzyc :( mam wkladke ale jakbym połozyła mała to ona sie tak grzebie ze zalanie uszu byłoby pewne:P

jesli nie czujesz sie na siłach to nie kąp. jesli juz sie zdezydujesz to przygotuj wszystko: ręcznik, pieluszkę, krem do pupci, oliwkę jeśli używasz, szczoteczkę do włosów, patyczki i spiryt do pępka. przygotuj wanienkę, nalej wody, dodaj co tam masz do kapieli lub namydlij sobie myjkę do kąpieli, rozbierz mała i do wody :) na jednej ręcę ją opieraj drugą obmyj i szybko w ręcznik zawiń :) osusz, pokremuj, zabezpiecz pępek i ubieraj :) i siup na karmienie :)

Gość Mama Nikoli
Ja robilam to tak... Wanienke mialam na komodzie blisko przewijak i ciuszki...Najbierw mylam buzke potem bralam mala najpierw z pielucha owijalam w recznik i na rekach mylam glowke to bardzo wygodne przy tak malym dziecku, osuszalam glowke recznikiem, potem na przewijak rozebralam z pieluchy i wkladalam do wanienki i mylam reszte ale w wanience mialam tez specjalny lezaczek... Uwazalam zeby nie zmoczyc pepka a i wody nie za duzo na poczatek bo wygodniej... Najwazniejsze zeby sobie najpierw wszystko przygotowac i miec blisko pod reka! Powodzenia! Wiem ze to trudne zwlaszcza przy piewszym dziecku!

Gość tak,mogą być to objawy ciąży
Przygotuj ubranka, pieluszkę, kosmetyki, ręcznik jak karmisz mlekiem modyfikowanym też już przygotuj, tak aby tylko odgrzać. Wlej wodę do wanienki, trochę cieplejszą aby mogła "dojść" w czasie jak będziesz rozbierać małą.Powodzenia:)

Gość njlatwiej jest tak wykapac
przygotowujesz wszytko co ci jest potrzeban pod reka: przewijak i wanienkje z ciepla woda, recznik i zel do kapieli. Rozbierasz dziecko na przewijaku, ubranka wrzucasz do kosza z brudna bielizna. Kolo przewijaka przyhotuj sobie recznik. potem moczysz rece w wanience birzesz troche zelu na recvz i namydlasz dziecko zacynajac od glowki a konczac na stopkach. Jak juz namyslisz to bierzesz dizecko na rece i wkladasz delikatnie do wanienki zeby oplukac. wyjmujesz dziecko z wanienki, rokldasz recznik na przewijaku i kladziesz na nim dziecko. wycierasz, ubierasz i po sprawie :) Powodzenia!

Gość basiamajasia
Ja od samego początku kąpie małą sama... jakos nie lubie "pomocników" tylko sobie ufam. Na początek przygotuj... ubranka, LEKO (do pępuszka), kremik do pupki , jesli oliwkujesz to oliwkę (ja nie oliwkuję - raz na jakis czas tylko), gaziki i sól fizjologiczną do przemywania oczek , ręcznik , pieluszkę. Ja wanienkę stawiam na ławie (mam niską) wiec wanienka jest na idealnej pozycji do kąpania... ręcznik kladę rozłozony na lozku i obok wszytskie przybory o ktorych pisalam powyzej. Do wanienki wkladam pielchę tetrową aby mała się nie slizgała... Biorę małą do wanienki -- kąpu kąpu ... wyciągam... zawijam w reczniczek - zaczynam od kremiku do pupki, pieluszki , potem LEKO, ubranka , oczka ... zawsze wszytsko robię w tej samej kolenosci... potem karmię małą mlekiem ... wczensiej przygotowywuję już butelkę .... :)