Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja i ty

nalesniki. pytanie;)

Polecane posty

Gość ja i ty

czy jak zrobie to 2 szkl maki, 2 jaja. 0.5 szkl wody, mleko 1 szkl , szczypta soli zamiast soli moge dac cukier?? bo chce je na slodko i woda moze byc niegazowana? i dac troche oleju??

Gość ciekawa ja:)
ja robie bez mleka

Gość Uho
Nie dodawaj cukru, bo mogą przywrzeć :)

Gość fryzzz432334
ja do nalesnikow na slodko nie uzywam wogole wody tylko samo mleko i troszke cukru wanilowego na jajka maka oczywiscie i troche oleju bo wtedy nie musisz na patelnie wlewac. a nalesnik nie bedzie sie przyklejal do patelni:)

Gość ja i ty
powiesz jak??:) mam 17 alt i zawsz emi sie przyklejaja;:(

Gość fryzzz432334
nalesniki z woda sa bez smaku jak dla mnie ochydne..:/ z mlekiem o wiele lepsze

Gość ja i ty
czyli jak ?? ile czego??:):) ;) ale nie na gramy tylko szklanki albo sztuki;)

Gość fryzzz432334
no zrob tak 2 szkl maka 2 jajka troche oleju ok 2 lyzek, 2 lyzki cukru waniliowego i wlewaj mleko do odpowiedniej konsystencji

Gość ja i ty
mam normalny cukier;) a mleka mniej wiecej ikle?? bo ja nie wie jaka jest odp konsystencja czy taka lejaca sie czy nie:) sorry za glupie pytania ;) ale chce zroibic chociaz raz dobre nalesniki chlopakowi:) oln mowi ze robie oka ale wiem ze chc ebyc miły:) robie za twarde. a 2 jajka to nie za duzo?

Gość ja i ty
kiedys dalam 2 jajka to jak krazek były:(

Gość 87348738
ja cukier zawsze daje, sa znacznie lepsze. Zeby nie przywierały, podstawą jest odpowiednie rozgrzanie ptelni. Daje sie ciasto jak tłuszcz jest b. rozgrzany. A i tak zwykle pierwszy należnik nie bardzo wychodzi- wiele osób nawet pierwszy wyrzuca.

Gość piwko booooo......
sól podkreśli słodki smak.Jak ubijesz pianę to będą "biszkoptowe"-grubsze i bardziej kruche.Z ubitą pianą ,na mleku-słabo się zwijają(łamią się),na wodzie są bardziej elastyczne.Jak dodasz oleju nie będą przywierać.Woda-gazowana lepsza.

Gość piwko booooo......
Pierwszy naleśnik zawsze na straty!:)Konsystencja ma być jak rzadka śmietana(jak będą wychodzic za grube dodasz w trakcie wody,a jak za chude-mąki.)Pycha będą-a z czym?

Gość aneczka z okieneczka
ja robie tak (przepis na jedną porcje, około 7-8 naleśników) jeśli chcesz więcej naleśników robisz z dwóch, lub więcej porcji 1 szk mleka (ew.0.5 szkl mleka i 0.5 szkl wody gazowanej lub nie, jak dasz gazowana to są bardziej puszyste) 6 łyżek mąki 1 jajko cukier (ile chcesz) smażyć na gorącym oleju, chociaż najlepsze są na klarowanym maśle. naleśniki wychodzą zawsze, moje dziecko ma teraz faze maleśnikową i smaze je średnio 4 razy w tygodniu polecam!!

Gość aneczka z okieneczka
zapomniałam dodać, najlepiej po zrobieniu ciasta dać mu odpocząć, tzn odstawić na 15-30 min, wtedy ciasto zgęstnieje i ewentualnie dodasz troche mleka, lub wody..