Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja i ty

nalesniki. pytanie;)

Polecane posty

Gość ja i ty

czy jak zrobie to 2 szkl maki, 2 jaja. 0.5 szkl wody, mleko 1 szkl , szczypta soli zamiast soli moge dac cukier?? bo chce je na slodko i woda moze byc niegazowana? i dac troche oleju??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawa ja:)
ja robie bez mleka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Uho
Nie dodawaj cukru, bo mogą przywrzeć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fryzzz432334
ja do nalesnikow na slodko nie uzywam wogole wody tylko samo mleko i troszke cukru wanilowego na jajka maka oczywiscie i troche oleju bo wtedy nie musisz na patelnie wlewac. a nalesnik nie bedzie sie przyklejal do patelni:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja i ty
powiesz jak??:) mam 17 alt i zawsz emi sie przyklejaja;:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fryzzz432334
nalesniki z woda sa bez smaku jak dla mnie ochydne..:/ z mlekiem o wiele lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja i ty
czyli jak ?? ile czego??:):) ;) ale nie na gramy tylko szklanki albo sztuki;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fryzzz432334
no zrob tak 2 szkl maka 2 jajka troche oleju ok 2 lyzek, 2 lyzki cukru waniliowego i wlewaj mleko do odpowiedniej konsystencji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja i ty
mam normalny cukier;) a mleka mniej wiecej ikle?? bo ja nie wie jaka jest odp konsystencja czy taka lejaca sie czy nie:) sorry za glupie pytania ;) ale chce zroibic chociaz raz dobre nalesniki chlopakowi:) oln mowi ze robie oka ale wiem ze chc ebyc miły:) robie za twarde. a 2 jajka to nie za duzo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja i ty
kiedys dalam 2 jajka to jak krazek były:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 87348738
ja cukier zawsze daje, sa znacznie lepsze. Zeby nie przywierały, podstawą jest odpowiednie rozgrzanie ptelni. Daje sie ciasto jak tłuszcz jest b. rozgrzany. A i tak zwykle pierwszy należnik nie bardzo wychodzi- wiele osób nawet pierwszy wyrzuca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piwko booooo......
sól podkreśli słodki smak.Jak ubijesz pianę to będą "biszkoptowe"-grubsze i bardziej kruche.Z ubitą pianą ,na mleku-słabo się zwijają(łamią się),na wodzie są bardziej elastyczne.Jak dodasz oleju nie będą przywierać.Woda-gazowana lepsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piwko booooo......
Pierwszy naleśnik zawsze na straty!:)Konsystencja ma być jak rzadka śmietana(jak będą wychodzic za grube dodasz w trakcie wody,a jak za chude-mąki.)Pycha będą-a z czym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneczka z okieneczka
ja robie tak (przepis na jedną porcje, około 7-8 naleśników) jeśli chcesz więcej naleśników robisz z dwóch, lub więcej porcji 1 szk mleka (ew.0.5 szkl mleka i 0.5 szkl wody gazowanej lub nie, jak dasz gazowana to są bardziej puszyste) 6 łyżek mąki 1 jajko cukier (ile chcesz) smażyć na gorącym oleju, chociaż najlepsze są na klarowanym maśle. naleśniki wychodzą zawsze, moje dziecko ma teraz faze maleśnikową i smaze je średnio 4 razy w tygodniu polecam!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aneczka z okieneczka
zapomniałam dodać, najlepiej po zrobieniu ciasta dać mu odpocząć, tzn odstawić na 15-30 min, wtedy ciasto zgęstnieje i ewentualnie dodasz troche mleka, lub wody..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×