Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kol78-100

40 tc moje dziecko bardzo mało się rusza a do tego wapnieje mi łożysko..pomocy!!

Polecane posty

Gość kol78-100

ZA 3 DNI MAM TERMIN PORODU, MOJA CÓRKA ZAWSZE DUŻO SIĘ RUSZAŁA, A OD PARU DNI MAŁO JĄ CZUJE, ŻADKO WYKONA JAKIŚ RUCH, JUŻ NIE KOPIE........W ZESZŁY PON BYŁAM U MOJEJ GINEKOLOG, POWIEDZIAŁA, ŻE ŁOŻYSKO JUŻ SIĘ PO MAŁU STARZEJE, ŻE WIDAĆ JUŻ ZWAPNIENIA....CZY TO NIEBEZPIECZNE...???? DLACZEGO MAŁA SIĘ TAK MAŁO RUSZA?

Gość moze ma malo miejsca bo jest
juz bardzo duza

jeżeli Cię to niepokoi to jedź do szpitala, mają obowiązek Cię zbadać, jeżeli wszystko będzie ok, to wrócisz do domu

Gość 90909090909090909
nie martw sie, im blizej porodu tym ruchy sa slabsze.czytalam kiedys ze powinno ich byc mniej wiecej 5 na godzine.

Gość kol78-100
JUTRO IDĘ DO MOJEJ GINEKOLOG....DZIECKO JEST DUŻE TO FAKT, MA 3.800 Z OSTATNIEGO POMIARU USG. BOJE SIĘ ŻE TE WAPNIEJĄCE LOŻYSKO MOŻE MAŁO TLENU PRZEPUSZCZA ALBO POKARMU DLATEGO ONA TAKA PRZYMULONA OD PARU DNI........

mało się rusza bo ma mało miejsca ,o to co znalazłam -Zwapnienie łożyska to powstanie złogów wapnia na jego powierzchni i jest objawem jego „starzenia się. Istnieje kilka przyczyn takiej sytuacji. Jedna z nich to ciąża przenoszona, gdzie dochodzi do naturalnych procesów niewydolności tego ważnego organu. Inna sytuacja to przebyte w ciąży infekcje matki, które mogą, ale nie zawsze muszą, dawać tego typu objawy lub choroby współistniejące z ciążą (nadciśnienie, cukrzyca). Niestety, dosyć częstym powodem przedwcześnie powstających złogów wapnia w łożysku jest palenie papierosów w okresie ciąży. Najważniejsze to wiedzieć o tym, że taki problem się pojawia i w zależności od wieku ciąży wdrożyć odpowiednie postępowanie.Jeśli jest to ciąża po terminie porodu i istnieje podejrzenie o przenoszeniu, to wykonuje się w warunkach szpitalnych tzw. test oksytocynowy mający na celu stwierdzenie stopnia wydolności łożyska, obserwując czynność serca płodu w zapisie KTG, po wywołaniu czynności skurczowej macicy poprzez podłączenie roztworu oksytocyny. Czasem, przy sprzyjających warunkach położniczych lub w sytuacji, która tego wymaga , indukuje się (wywołuje) poród, ale tylko wtedy, jeśli istnieją wskazania. Nie należy podejmować takich decyzji dla wygody pacjentki ani personelu.Jeśli ciąża jest przed terminem porodu i stwierdza się w badaniu USG złogi wapnia, to w zależności od stopnia zwapnienia łożyska i przepływów łożyskowych (ocenionych także w USG), a także wieku ciąży i dojrzałości dziecka, podejmuje się odpowiednie działanie - od częstszej oceny zapisu KTG lub badania kontrolnego USG w wyznaczonym terminie, poprzez wykonanie testu oksytocynowego, a w razie niepokojących objawów wynikających z opisanej diagnostyki, rozwiązania wcześniejszego ciąży.Nie każdy rodzaj zwapnienia łożyska świadczy o jego niewydolności, ale powinien być sygnałem do wzmożonej kontroli ciąży i wdrożenia odpowiednich procedur.

racja, przed porodem ruchów jest znacznie mniej, a poza tym dzidzius ma już coraz mniej miejsca.

Gość kol78-100
FAJEK NIE PALE, ZA TO CIĄGLE MI Z NOSA LECI, RAZ MOCNIEJ, RAZ SLABIEJ, ALE MAM CIĄGLE CHORE ZATOKI. Z LEKÓW TO TYLKO MALOX PIŁAM NA ZGAGĘ JAK JUŻ NIE DAWALAM RADY, CZASEM APAP NA BÓL GŁOWY I RAZ ANTYBIOTYK JAK MIAŁAM ZAPALENIE PĘCHERZA. TERMIN PORODU MAM DOBRZE WYLICZONY- Z OST MIESIĄCZKI NA 27 LUTY, CZYLI CIĄŻA JESZCZE NIE PRZENOSZONA NIBY.......

nie powinnaś się martwić tym bardziej że ciąża już donoszona,wszystko będzie dobrze życzę lekkiego porodu.

Gość kol78-100
MAM NADZIEJĘ ŻE NAJPÓZNIEJ ZA TYDZ CÓRKA BĘDZIE JUŻ ZE MNĄ. NIE CHCIAŁABYM JEJ PRZENOSIĆ 2 TYG PO TERMINIE.