Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy ktoś brał

ARKETIS tabletki

Polecane posty

Gość czy ktoś brał

Mój ojciec ma stale depresje ,chodzi na wizyty ,ale tabletek nie bierze, leżą u niego opakowania tego właśnie leku, ja już nie mam siły wałczyć ze swoimi myślami, ale nie chcę iść i opowiadać jakiejś obcej osobie o swoich natrętnych myślach, czy po takich tabletkach wszystko się zmienia? jak to jest, normalnie się funkcjonuje, jeździ samochodem itp?? niby pisze,że trzeba brać regularnie ,ale też jest ,że może być stosowany podczas epizodu depresyjnego, czyli mogę łyknąć raz kiedyś kiedy np. nie mam już siły wstać z łóżka?

Gość epizod depresyjny
Witaj.Ja lecze sie na depresje juz dziesiec lat i raz jest lepiej ,raz gorzej."epizod depresyjny"nalezy rozumiec jako cos co trwa jakis czas i da sie zdjagnozowac jako depresja.Zarzycie lekuprzeciwdepresyjnego jednorazowo,gdy juz siegamy dna i wstac sie nie da lub ciezko ze soba wytrzymac nic nie da,no moze czasem odczuje sie jakis skutek uboczny.Te leki trzeba zarzywac kilka miesiecy.W ogole nie zaczynaja one dzialac z dnia na dzien a dopiero po dwoch,trzech,a nawet dluzej tygodniach. Gdy stosuje sie je jakis czas,objawy uboczne zazwyczaj mijaja i poprawia sie samopoczucie,obserwujac siebie bedziesz wiedziec czy jestes w stanie prowadzic samochod,czy masz refleks i wlasciwa koncentracje.Ale to wszystko to sprawa indywidualna.Stosujac leki kilk miesiecy po ich stopniowym zazwyczaj odstawieniu,dopiero po jakims czasie okaze sie czy objawy depresyjne nie powracaja.Jesli tak leczenie trzeba zaczac od nowa.I tak od epizodu do epizodu tak ,ze czasem ma sie ochote z tym wszystkim skonczyc.Niestety nie ma idealnego sposobu na pozbycie sie depresji.Podobno nielicznym to sie udaje!Powodzenia,wiary w siebie,pozdrawiam :-)

Gość irka1962
Arketis uratował mi życie, byłam na dnie ( depresja, chroniczna bezsenność- brak snu przez blisko dwa lata, myśli samobójcze...). W końcu zdecydowałam się na wizytę u lekarza. Diagnoza: silna depresja, z lękami i chroniczną bezsennością. Wyczerpanie organizmu... Pierwszy tydzień zażywania arketisu był koszmarem, z czasem jednak objawy ustępowały, najpóżniej poprawiło się spanie ( było trzeba czekać około roku ! ). Dzisiaj jestem najszczęśliwszą osobą pod słońcem, czuję się dobrze, sypiam po 8 godzin...Nadal przyjmuję lek ( 1 tabletka dziennie ), póki co lekarz nie planuje szybkiego odstawienia. A ja...wolę brać lek niż przeżywać to co dwa lata temu...Nie życzę nikomu depresji a zwłaszcza bezsenności. A skutki uboczne: trochę mnie przybyło ( tak z 4-5 kg. w ciągu dwóch lat ) i tyle.Pozdrawiam, być może komuś pomogę moją opinia o leku