Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PeeS

Wazektomia

Polecane posty

Gość jednak pisza ze to nielegalne
polska to chory kraj :o z wikipedii: Zabieg ten w wielu krajach jest legalny i uważany za formę kontroli urodzin. Polskie prawo (art. 156 1 k.k.) stwierdza, że kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci pozbawienia zdolności płodzenia podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10. Tylko wskazania lecznicze sprawiają, że zabieg ten jest legalny. Dokonany z innych wskazań, nawet za zgodą lub nawet na żądanie osoby zainteresowanej jest uważany za nielegalny

Gość do bd4fd2cf-8a4c0989-24259089a
U kobiet też jest mniej skuteczna bo według badań naukowych w ciągu pierwszego roku po zabiegu w ciążę zachodzi 1 na 100 kobiet, natomiast w ciągu 10 lat po zabiegu w ciążę zajdzie 2 na 100 kobiet. I często taką ciążę usuwa się chirurgicznie gdyż jest np. poza macicą. Co do legalności to można różnie interpretować, ale konsekwencje może ponieść jedynie lekarz, a nikt go skarżył nie będzie. Osoba decydująca się na zabieg jest niewinna. Tak samo jak ktoś sam się okaleczy, próbuje popełnić samobójstwo, zrobi sam sobie inną krzywdę to nie odpowiada za to przed sądem.

jak tylko żona urodzi będę się starał o ten zabieg. Nie planujemy więcej dzieci,a nie chce się stresować bo to źle wpływa na jakość seksu.

Na pewno musi to być decyzja bardzo przemyślana, a zabieg musi zostać wykonany przez specjalistę. Nie jest to popularne wśród mężczyzn także ze względu na różne mity, które wokół tego narosły dotyczące skutków ubocznych. Mężczyźni boją się chyba utraty męskości, a nie jest to przecież prawda.

Gość taka se
żadnych skutków ubocznych nie ma , ja chciałbym żeby mój mąż to sobie zrobił , on chyba też by chciał , szkoda że to nielegalne

Są także przypadki, w których nie jest wskazane zażywanie antykoncepcji hormonalnej u kobiet, a więc tutaj mężczyzna przejmuje na siebie ten, nazwijmy to- obowiązek.

Gość tojapisze
dam se uciąć cokolwiek, że to pisze jakiś fetysz.

Gość MariolaZ
My po drugim dziecku z mężem podeszliśmy do wazektomii w bardziej ekonomiczny sposób. To jednorazowy zabieg, po którym nie trzeba już inwestować w gumki, ani tabletki i do tego pilnować stałego ich zażywania. Poza tym taką formę antykoncepcji da się odwrócić, chociaż nie zawsze skutecznie. Według mnie to duży plus i to wcale nie jest ostateczna decyzja.

Gość sylwiaLat
Trochę z partnerem negocjowałam wazektomię. Byłam z nim na zabiegu i u lekarza. Co ciekawe wszystko można zrobić w jeden dzień, zarówno konsultacje, jak też sam zabieg. Wystarczy tylko jedna wizyta. Koszt to około 1000 zł, jednorazowo. Lekarz powiedział, że wazektomię można odwrócić lub zajść w ciążę po pobraniu plemników, więc nie widzę żadnych przeciwwskazań.

Gość gość
Super,że temat wrócił. Szczególnie cenne są informacje od panów lub partnerek panów,którzy zabieg przeszli.mamy dwoje dzieci,potężną ochotę na seks i poważnie zastanawiamy się nad tym wyjściem.tabsy brałam,teraz czas by o antykoncepcję zadbał on,osobiście.

Był obszerny temat nt. wazektomii na tym forum ale pewnie pisiory usunęły. Wazektomia jest legalna, sam sobie zafundowałem, gdyż z żoną nie chcemy mieć dzieci, była to nasza wspólna i przemyślana decyzja. Teraz żałujemy, że nie zdecydowaliśmy się rok czy dwa wcześniej. Żona już nie truję się hormonami i pigułkami, nie ma stresu, nie ma kłótni, generalnie nasze życie się poprawiło od tego czasu. Sprzęt działa po zabiegu tak jak przed albo i lepiej, bo przez brak stresu jest gotowy do akcji jak tylko zobaczę żonę ;)

Gość gość
Ja mym nie chciała zeby mój mąż wykonał ten zabieg. Co jeśli nam się odmieni za parę lat? Obecne metody antykoncepcji są moim zdaniem wystarczające.

Gdzieś, kiedyś, na końcu internetów widziałam komentarz gdzie facet pytał czy zabieg wazektomii jest odwracalny:O

Gość Gość

Jest w 60-80%