Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nat4

Korekta pit-37

Polecane posty

Zawsze dawałam dziadkowi moje pity do rozliczenia.Każdemu ładnie obliczał.Jednak w tym roku się wkurzyłam,że znów nie dostanę ulgi na dziecko.Znajoma chciała zobaczyć moje pity i od razu stwierdziła,że dziadek wcale nie bierze pod uwagę ulgi na dziecko tylko takie ,,małżeńskie"(jak razem się oblicza to niby jest lepiej).Chcę złożyć korektę z zeszłego roku,bo widzę,że tam powinnam dostać więcej.Jak to się robi??pomóżcie,różni się ten dokument czymś?

Gość BOBOAA
na pierwszej stronie zaznaczasz "korekta" zamiast "złożenie zeznania", i dołaczasz papier na którym piszesz dlaczego tę korektę zrobiłaś

Gość trochę już za późno
na korektę pita z zeszłego roku... Chyba, że masz na myśli korektę pita składanego w tym roku?

Już wiem,jak się zaznacza.Teraz mam inne pytanie:gdy będę się rozliczać osobno i mój mąż też osobno to kwotę ulgi na dziecko dzielimy na połowę?bo ta korekta będzie dotyczyła pit za rok 2008 a musimy się rozliczać osobno,gdyż nie byliśmy całego roku małżeństwem.Syn urodził się 20.lipca więc liczę :ulgę 1173,70zł.dzielę przez 12=97.80zł. potem mnożę przez 6miesięcy =586.80zł.???dobrze myślę? Ale dzieląc na połowę z mężem to mamy wpisać ja i on po 586.80zł.i tak samo dzielić? Proszę o odpowiedź!!!!!!!!

Gość niestety, ale tak robią
nie, wówczas jedno z was odlicza dziecko. tak myślę, chociaż mogę mylić się.

I wydaje mi się, że już za późno na korygowanie 2008 roku :O Pytałaś w Urzędzie Skarbowym czy można to jeszcze robić?

Gość Upe
można zrobić tak, że odliczacie po połowie, ale można też tak, że jedna osoba odlicza wszystko

można o dziwo 5 lat do tyłu robić korekty!!!a to po połowie w końcu czy tylko np.mąż ma się rozliczać.Nie mogę o tym znaleźć w int.

Gość BOBOAA
korektę PIT mozna składać do czasu przedawnienia, czyli teraz można jeszcze korygowac zeznania z 2005 roku. Ulga na dziecko przysługuje WAM razem, czyli RAZEM nie możecie odliczyć więcej niż pół ulgi za 2008 rok ( pół bo dziecko urodziło sie w lipcu, więc macie ulgę za pół roku). Nie ma znaczenia, czy ulgę odejmiesz ty w korekcie czy mąż, czy też każde z was po kawałku, ważne żebyście RAZEM nie przekroczyli ulgi wam przysługującej

Gość Upe
obojętnie, to zależy od Was, ale uważaj, bo musisz wziąć pod uwagę przepisy obowiązujące w danym roku

Gość BOBOAA
jeśli jedno z was ma tyle podatku, aby tę ulgę odjać nie ma potrzeby żebyście OBOJE korygowali zeznania. Korektę może złozyc tylko jedno z was i odjąć cała przysługującą wam ulgę

Gość BOBOAA
a, i jeszcze - ponieważ masz nadpłatę to na tym pismie do korekty napisz "wniosek o stwierdzenie nadpłaty w podatku dochodowym za rok 2008" i jak juz napiszesz dlaczego składasz te korekte to napisz, że wnioskujesz o stwierdzenie nadpłaty w podatku dochodowym za rok 2008 w kwocie X (to X jest róznica między podatkiem należnym z zeznania pierwotnego i z korekty)

,,Korektę może złozyc tylko jedno z was i odjąć cała przysługującą wam ulgę"-nie rozumiem już ???

Wiem,że należy odliczać tamtejszą ulgę czyli 1173,70zł.

Gość Upe
Wydaje mi się, że jesteś zbyt tępa, żeby to zrobić samodzielnie. 😴

Gość BOBOAA
Ulga na dziecko przysługuje w kwocie 1173,70. ( wam połowa bo dzieciak z lipca) Nie ma znaczenia czy ulgę odejmie od podatku matka czy ojciec czy po kawałku każde z nich. Wazne aby razem nie przekroczyli tego 1173,70.( w waszym przypadku kwota wynosi 586,80) To jest chyba jasne? więc po co składać 2 korekty ( i twoja i męża) jesli sie okaże, że jedno z was ma tyle podatku że może odjać całą przysługująca wam ulgę ( te 586,80 zł). Wtedy korektę składa tylko jedna osoba, odlicza cała ulgę i dla drugiej już nic nie zostaje do odliczenia czego tu nie rozumiesz?

Niestety byłam tak głupia i nie robiłam kopii,dlatego nie pamiętam jaka może być różnica.Wiem,że mąż miał około 50zł.a ja minus 4.Więc chyba nie wpiszę tej różnicy we wniosku.

Gość Upe
o takie grosze chce Ci się składać korektę :D

Tak,jestem tępa.Nikt mi nigdy niczego nie tłumaczył,to skąd mam wiedzieć! Ludzie,po to pytam,żebym zrozumiała w końcu.No i dzięki,bo terz już wszystko jasne.

O takie grosze?mąż powinien dostać 596zł za syna a dostał 50.Każdy grosz się dla mnie liczy

Gość BOBOAA
jak sie przejdziesz do US to ci powiedzą . Kurcze, teraz się zastanawiam, czy w 2008 roku nie było przypadkiem tak, że ulga przysługiwała CAŁA - 1173,70) niezależnie od tego kiedy sie dzieciak urodził...Dopytaj w skarbówca

tak było chyba tylko do 2007 ale jeszcze sprawdzę.

Gość BOBOAA
tu znalazłam taki artykuł: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/262724,czy_za_2008_rok_mozna_rozliczyc_cala_ulge_prorodzinna.html wygląda na to, że w 2008 chyba jeszcze można było odliczyc CAŁĄ ulgę, nawet jak dzieciak urodził sie w trakcie roku. Ale sprawdż

Gość Upe
Powinien dostać co najmniej podatek od kwoty wolnej od podatku 😴 więc jakim cudem 50zł :classic_cool:

nie liczył ulgi na dziecko więc tylko tyle mu wyszło,nie wiedzieliśmy o tej uldze wtedy i dlatego teraz chcę to poprawić.A chyba się nic nie stanie,jeśli nie podam na wniosku róznicy do zwrotu?

Gość BOBOAA
nic, za to podaj numer telefonu, bo zwykle wzywaja do sprawdzenia, czy ci się ta kasa rzeczywiście należy

naprawdę przez tyle czasu nie wiedziałaś, że można rokrocznie odliczać ulgę na dziecko? tyle o tym trąbią w telewizji, prasie, znajomi.

musisz wypełnić pit "na nowo" róznica będzie jedynie w zaznaczeniu, że to korekta, w dacie wypełnienia no i obliczeniach wszystkie róznice kwotowe ( te - 5, czy coś tam ) znowu wyjdą w tamtych latach faktycznie odliczało się całą kwotę ulgo - bez względu kiedy dziecko sie urodziło czyli nie dzielisz na miesiące możesz całą ulgę odliczyć sobie, albo część - resztę mąż nie trzeba dzielić po równo np sobie odliczysz 500 zł bo tylko taki podatek zapłaciłaś za dany rok ( i się wyzeruje ) resztę "wrzucisz" w pit męża byle suma tych dwóch odliczeń nie przekroczyła max. kwoty odliczenia na jedno dziecko

wiedziałam o ulgach,ale ja się sama nie rozliczałam,tylko cała rodzina od zawsze chodziła do dziadka i on to robił.On twierdził że nie należy mi się ulga,o mam mały podatek.Widocznie się nie zna,a ja mu wierzyłam

ulga na dziecko jest odliczana od podatku. żeby ją odliczyć musi starczyć ci podatku. wystarczy? może dziadek miał rację?