Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nat4

Korekta pit-37

Polecane posty

na miescu twojej rodzimy posprawdzałabym wszystkie pity :) z całym szacunkiem dla dziadka ;)

Gość niestety, ale tak robią
chodziło mi o ich oboje. że np rocznie z mężem podatku zapłacili na kwotę 800zł ( mało zarabiali, nie pracowali cały rok) więc odzyskali podatek z tytułu ''ulga roczna'' i np za internet i koniec, więcej nie ma podatku więc dziadek ulgi na dziecko nie odliczał.

Gość niestety, ale tak robią
i tak najprawdopodobniejsza wersja, że dziadek ma skleroze, nie doczytał czegoś albo zapomniał i wyszło jak wyszło.

Gość Upe
Ja jednak stawiam na to, że zabrakło im podatku :D

a ja nie autorka napisała że i jej i męzowi wyszły róznice jednemu na plus, drugiemu na minus więc nawet najmniejszą różnicę mozna było wyzerować a autorka i tak znikneła :)

Gość Upe
Trudno zrozumieć autorkę :D ale z tego co napisała to według mnie wynika, że jedno zapłaciło 50zł podatku, a drugiemu wyszło, że jeszcze 4zł mogloby dostać zwrotu, więc po dokonaniu korekty dostaliby zwrotu 54zł. Mi by się nie chciało tyle latać po 54zł :) Mimo, że też mi się nie przelewa to wiem, że czas to pieniądz, a nerwy związane z załatwianiem spraw urzędowych źle wpływają na zdrowie. Wolę zaoszczędzić na lekach i flekach do butów ;)

Gość A TAK....
z mężem jestesmy 8 iesiecy po slubie czy możemy sie rozliczyc razem czy trzeba poczekac jeszcze jakis rok ??/

Mi wyszło -4zł a mężowi +50.Ale u niego zaliczka na picie to 596zł.Znajoma mówi,że to właśnie ten podatek. A trzeba być cały rok małżeństwem,żeby się wspólnie rozliczać.

nat4 - możesz odpowiedzieć na 2 pytania? 1) Ile podatku na picie 11 ( tym, który dostaje sie od pracodawcy) ma pobranego podatku twój mąż i ile ty? 2) Pracował mąż przez cały rok? Ty również?

ja tylko miesiąc pracowałam i moja zaliczka to 91zł.A męża 78.ale nie byliśmy małżeństwem jeszcze w 2008 całego roku.

i wtedy wyszło mi niby na minusie

Czyli ty powinnaś dostać zwrotu podatku 91,00zł a mąż 78,00zł ( rozumiem, że też pracował tylko miesiąc skoro tak mało ma pobrane podatku). I na odliczenie ulgi na dziecko zabrakło.

i jeszcze jeden pit męża znalazłam też 78 zł z innego zakładu.

W takim razie co Ty chcesz korygować w tym 2008 roku? Nie dostaniesz zwrotu podatku więcej niż zostało pobrane. Tym samym nie dostaniesz kwoty jaka była wówczas przewidziana na 1 dziecko. Bo ulga na dziecko jest OD PODATKU ( a wy mieliście tego podatku za mało żeby móc odliczyć).

Nie miesiąc tylko 5 mies.tak mało mu pobierali!!!!szok

Gość Upe
Mówiłam :D :classic_cool:

Ok, pracował 5 miesięcy, rozliczając się odzyskał ten podatek, bo nie pracował cały rok ( a przy rozliczeniu stosuje się ulgę za cały rok). To samo ty, zwrócił ci Urząd Skarbowy podatek, który przez ten 1 miesiąc pobrano. I nic więcej nie masz możliwości odliczenia, bo nie masz z czego.

Gość Upe
A na dziadka psioczyli 😴

Gość Upe
Teraz trzeba ładnie dziadka przeprosić :classic_cool:

Nic złego na dziadka nie mówię.W tym roku rozliczył nas 510 zł.(wspólnie) a znajoma wzięła to do ręki i powiedziała,że obliczy to jeszcze raz.Policzyła 730zł.Czyli dziadek źle policzył.Ale przecież nic się nie stało.Nie zaniosłam jeszcze tego pierwszego rozliczenia.

Jak dasz kwoty z pitów: twojego męża i twoje to ci obliczymy ile powinnaś dostać zwrotu. Tylko musisz przepisać dokładnie z pitów 11 kwoty + powiedzieć jakie masz odliczenia ( dziecko sztuk 1, internet faktura na kwotę x).

nie trzeba,zaniosłam tej znajomej,ona się zajmie tym,ale dzięki za pomoc!!!

Gość balina78
Jeśli chodzi o rozliczenia przedsiębiorców, to warto zerknąć sobie tutaj http://thak.pl . Jest to serwis dla przedsiębiorców, na którym znajduje się wiele porad z zakresu fakturowania i nie tylko. Wiele cennych informacji, które można wykorzystać przy prowadzaniu firmy.

Gość gość
co do rozliczania to moge polecic Ci to miejsce www.akro.waw.pl sa naprawde bardzo dobrzy w swoich uslugach, warto

Gość adelka2
A wiecie, że tutaj http://forumdlabiznesu.pl warto sobie zajrzeć. Są tam bowiem eksperci, którzy pomagaj w sprawach dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej - prawa, księgowości, marketingu.