Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

słoneczny słonecznik

Naturalna pielęgnacja włosów: szampony eko i własne odżywki

Polecane posty

Dziewczyny, a może i panowie też się znajdą:) Podzielcie się swoimi sposobami na piękne i zdrowe włosy za pomocą naturalnych szamponów, czy domowych odżywek. Od jakiegoś czasu powoli odchodzę od tych popularnych kosmetyków do włosów, bo włosy mi wypadają;) kiedy czytam skład i jak obciążają włosy. Ja co raz częściej używam szamponów ziołowych, maseczek robionych w domu: najbardziej popularna i moja ulubiona to żółtka, olejek rycynowy i nafta:) A Wy co polecacie?

ktoś mi polecił ostatnio szampon familijny , no i używam go ,dodatkowo dziś zrobiłam sobie odzywkę moją tj; żółtko , olej lniany ,sok z cytryny

Ja przymierzam się do odżywki z awokado: rozgniecione awokado+ sok z cytryny nakładamy na włosy i trzymamy z 30-40 min. myjemy szamponem dla dzieci:) Moim problemem jest to, że mam kręcone, niesforne włosy i po myciu potrzebuję ujarzmić je jakąś pianką, czy kremem do loków, ale niestety większość zawiera silikony i to te najmocniejsze:( Czy zna ktoś eko sposób na loki? Kiedyś czytałam o robieniu "żelu" z siemienia lnianego...

ja mam proste patyki i zawsze problem z ulożeniem fryzury , jak to jest niesprawiedliwie ci co mają loki prostują je , proste kręca je itp

Ja swoich nie prostuję, a wręcz przeciwnie: zrobię wszystko, żeby się ładniej kręciły. Ostatnio zastanawiałam się, czemu są takie oklapnięte i poczytałam, poszperałam po necie i okazało się, że w tych kremach do loków- szamponów używam raczej łagodnych- jest mnóstwo silikonów, które na początku dają efekt a z czasem włosy są przeciążone.

Gość khymkhymkhym
Siemie? Potwierdzam. Zalac lyzke siemienia ciepla/chlodna/goraca woda, odstawic na kilka godzin i potem te gluty ( ;) ) na glowe - wcierac w skore glowy i wlosy, potrzymac z godz lub dwie, splukac i umyc szamponem - ja tez stosuje te dla dzieci (mniej chemii), lub ziolowymi. Plecam rowniez sok z czarnej rzepy - wcierac w skore glowy i mmozna nawe z tym spac ;), hamuje wypadanie wlosow, wzmacnia cebulki i w ogole same plusy, procz paskudnego zapaszku.

Olej kokosowy (odżywki Vatika, olej ze sklepów typu Mazidła) szampony bez SLS i silikonów, czasem mycie odżywką :)

Gość khymkhymkhym
Tez tak slyszalam ale jakos mnie nie szczypie, wiec to chyba indywidualne?

Z szamponami i odżywkami nie mam takiego problemu jak z czymś, co mi ułoży moje loki... Paranoja:P Przypomniałam sobie, że kiedyś jako odżywkę spróbowałam krem Nivea. Wyczytałam na jakimś forum, że fajnie odżywia, a poza tym Nivea nie ma za dużo szkodliwych składników. Włosy fajne:)

Z naturalnych metod pielęgnacji włosów, to w sumie znam naftę oczyszczoną (urt - oil). Nafta dawniej była w sumie składnikiem większości kosmetyków, teraz jest do kupienia, chyba tylko w aptekach. Wystarczy ją nałożyć na 10 minut przed myciem włosów.

Gość KAsia 567
Jeżeli chodzi o naturalne sposoby pielęgnacji,to mnie osobiście bardzo zawiodły. włosy stały się suche i zaczynały niszczyć. W związku z tym musiałam coś zrobić i zdecydowałam się na profesjonalne produkty Pro-Tek i regenerator Due Pashette.

Gość spaaaaaaaaaaaaaaam
KAsia 567, co ty spamerko nie powiesz....

Jeśli chodzi o szampony z serii kosmetyków naturalnych to wiem, że firma The Secret Soap Store ma takie w swojej ofercie. Takie szampony charakteryzują się tym, że są naprawdę delikatne dla włosów i skóry głowy, także warto spróbować. Co do odżywki to bardzo naturalną odżywką do włosów, i nie tylko, jest oliwa z oliwek :) Kupisz jedną butelkę i masz na bardzo długo.

Gość gość
A moze teraz warto spróbować szampon Timotei z różą z Jerycha. Jest bez parabenów wiec na pewno dla Ciebie bedzie równie odpowiedni.

Gość gość
ale ten szampon timotei ma SLES w skladzie i zamiast parabenow ma Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone ktore sa gorsze niz parabeny.

Gość gość
że nie wspomnę o silikonach ;)

Gość gość
srimosrei; matko, jakie to musi być wyjątkowe g ó w n o skoro nikt tego nie kupuje i musicie tak spamować, żeby chociaż ze 2 sztuki komuś naiwnemu wcisnąć... :o

Gość gość
a ja dopókie nie zaczełam siwieć i farbować włosów używałam wszystkiego co naturalne, i niestety, ale to był koszmar. włosy elektryzujace się, suche, rozdwojone końcówki... był jeden plus naturalnych włosów, mianowicie taki, ze przez to przesuszenie i nieodp***ość na UV miałam fajne pasemka i balejaże. stosowałam piwo, miód, żółtka jaj, płukanki z ziół, liści gruszy, octet, olejki. powiem Wam, ze wszystko było do bani. może to miało prawo bytu dawniej, gdy było mniejsze zanieczyszczenie powietrza, mniejsza dziura ozonowa, mniej kwaśnych deszczy, niechlorowana woda... ale w dzisiejszych czasach naturalna pielęgnacja włosów raczej się nie sprawdza. przynajmniej u mnie tak było. nie farbowałam wtedy, nie robiłam trwałej, nie używałam lokówki ani suszarki stosowałam naturalne odżywki i płukanki, a włosy miałam zawsze gorsze od koleżanek, które co tydzień zmieniały kolor włosów na zrobionej wczesniej trwałej....

Gość gość
dlaczego mi ocenzurowało słowo n i e o d p o r n o ś ć ?! ma jakieś nowe znaczenie, którego nie znam?

Gość gość
pewnie chodziło im o to, że w słowie o d p o r n o ś ć jest słowo p o r n o, tego forum nie zrozumiesz :p

Gość deesssska
Ja tez nie chce co 2 tygodnie farbowac włosów. Moze macie jakieś propozycje co zrobic zeby sie nie męczyć ? Jakies płukanki,szampony koloryzujące?

Gość tammi
najlepiej farbować na podobny do swojego, zeby odświeżyć, nie widać odrostów.

Gość gościnny
Kosmeo jest sklepem internetowym zajmującym się sprzedażą produktów najwyższej jakości. Znajdziecie u nas kosmetyki do pielęgnacji ciała, włosów oraz twarzy. Ponad to możecie u nas zamówić wszelkiego rodzaju akcesoria turystyczne. Wszystkich zainteresowanych odsyłamy do zapoznania się z naszym asortymentem na https://e-kosmeo.pl/

Gość gość
Ja używam olejek rycynowy, aby moje włosy szybciej rosły, były zdrowsze i piękniejsze. Kupuję różnego rodzaju kosmetyki w sklepie apn cosmetics. polecam

Gość gość
Naturalna pielęgnacja włosów jest w dzisiejszych czasach bardzo ciężka... Jest wiele salonów oraz sklepów, które chcą sprzedać kosmetyki niskiej jakości. Warto jednak zwrócić uwagę na artykuł dostępny na http://saloncesare.pl/naturalna-pielegnacja-wlosow/ . Zawarte są tam cenne wskazówki, rady, które pomogą się nam uchronić przed szkodliwym wpływem zarówno kosmetyków, jak i niedoświadczonych specjalistów.

Gość Edyta277
jajka ako odzywka do wlosow sa super, ale jak nie mam czasu na takie eksperymenty to po prostu kupuje maski z organicznewlosy.pl sa na bazie organicznych ekstraktow i super wygladzaja i wzmacniaja wlosow.