Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maksfaktorrrr/

Czy jeśli ząb jest ukruszony i nadpsuty a korzeń zdrowy to odbuduje czy wyrwie?

Polecane posty

Gość maksfaktorrrr/

Mam ukruszonego zęba, w środku zrobiła mi się spora dziura. poszedłem wczoraj do dentysty. Dentysta nie zdecydował, czy ząb kwalifikuje się do leczenia, czy już do wyrwania, kazał zrobic zdjecie rtg zęba. w poniedziałek nastepna wizyta i wtedy podejmie decyzje. Dzisiaj zrobiłem rtg i na zdjęciu widac, że ząb jest zepsuty z wierzchu z tej strony z której jest ukruszony, ale korzeń jest normalny tzn nie ma nic niepokojącego. Czy to znaczy, że będzie leczył zęba i zakładał plombę, czy idzie do wyrwania? czy ząb który ma zdrowy korzeń może zostac wyrwany, czy raczej się go leczy? czekam na odp.

Jak masz pieniądze to lecz go kanałowo. Na korzeniu ci dentysta go odbuduje, a zawsze będzie to twój ząb.

Gość zdrowy korzeń to
będzie leczyć

Gość maksfaktorrrr/
No nie wiem własnie, bo z wierzchu ten ząb nie wygląda ciekawie. sam myślałem ze jest do wyrwania. ale lekarz nic nie powiedzial, mówił że jak przyjde ze zdjeciem rtg to on zdecyduje. teraz patrze na zdjęcie to ta częsc która jest na wierzchu rzeczywiście jest chora, ale korzeń jest ok. więc nie wiem na co się nastawiac

Gość maksfaktorrrr/
tylko jeśli będzie chciał odbudowac to najpierw będzie musiał mi wyleczyc tą dziurę. nie wiem jak on to zrobi bo musiałby spiłowac prawie 3/4 zęba. nie ukrywam ze wolałbym aby go leczył niż wyrywał. czekam. moze ktoś jeszcze się wypowie

Myślę, że wyciągnie ci nerwy z korzenia, wypełni i wszystko będzie dobrze. Nawet jak dotarło do korzenia to i tak środek będzie cały wyczyszczony i w zębie nic nie zostanie. A korzeń siedzi tak mocno w kości, że to, że to nic nie szkodzi. Lepsze to niż wyrwanie. Jeszcze będzie na tym korzeniu cały ząb się trzymał. Najwyżej do środka jakiś wkład z włókna czy coś w tym stylu i na tym ci odbuduje.

To, że ząb cały będzie spiłowany to nic nie szkodzi. Byle korzeń się uratował to wtedy na nim można odbudować. Całej góry może nie być.

Gość maksfaktorrrr/
Dokładnie chodzi o to że on by musiał cały ten środek wyczyścic bo tam jest próchnica, więc zostałoby może 1/4 zęba i na tym korzeniu by musiał robic. Czy dentysta może isc na łatwizne i powiedziec że wyrywamy bo zepsuty?

Gość jeśli tak powie to jest
złym stomatologiem ja mam 2 na korzeniu zrobioną tylko on przetrwał

Gość Upe
ja miałam tylko połowę jednej ścianki zęba i mam odbudowany :) wybuliłam w sumie ok. 500 czy nawet 600zł, ale ząb jest ;)

Gość gosc

pewnie że ci wyrwie przemek, u ciebie już nie ma na czym odbudowywać zęba

8 minut temu, Gość gosc napisał:

pewnie że ci wyrwie przemek, u ciebie już nie ma na czym odbudowywać zęba

NO TAK SMAKOSZ MI PRZEŚWIETLIŁ KORZEŃ I WIE CZY JEST CZY NIE MA 

WOLAŁBYM TO NIŻ MOST CZY IMPLANT NA KTÓRY I TAK MNIE NIGDY NIE BĘDZIE STAĆ