Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rfgergseeg

pyt do mam, zapalenie oskrzeli, powiedzcie.

Polecane posty

Gość rfgergseeg

hej kobietki. Mam takie pytanie zdrowotne. Moj synek 3 latka ma zapalenie oskrzeli, dostal antybiotyk. No i puki co dalam mu dwie dawki, wczoraj wieczorem i dzis rano. I dzis wieczorem zapomnialam mu podac dawki, a juz poszedl spac??Czy cos sie stanie??ZAdko kiedy mam do czynienia z antybiotykami, ale wiem ze nie powinno sie opuszczac dawek. Co myslicie??Bedzie dobrze??Oczywiscie jutro z rana na pewno podam mu nast dawke, pojedyncza.

Gość rfgergseeg
up

Gość łooo matkooo
a nie możesz go trochę obudzić i podać?

ja bym obudzila dziecko i podala lek, przestrzeganie dawek jest bardzo wazne tym bardziej ze to poczatek kuracji

Gość rfgergseeg
no kurcze...on ma taki sen twardy ze nie dalabym go rady obudzic, plakalby i na pewno z tego placzu nie wzialby leku...czy nic sie nie stanie...??kurcze, moja wina. pamietalam a zapomnialam.

Gość mamusiamalegokubusia
Ja również uważam że powinnaś obudzić dziecko i dać lekarstwo. A jakie masz dawkowanie? Dwa razy na dobę? jeśli tak to powinnaś teraz zmienić godziny podawania leku, bo musi być conajmniej 12 godzin pomiędzy dawką antybiotyku.

Gość rfgergseeg
tak, dwa razy na dobe?Ale jak zmienic, po co??jutro o 8 rano mu dam i potem o 20

Gość mamaaaa
antybiotyk jezeli nie jest podawany regularnie poprostu nie dziala, ja bym obudzila dziecko

Gość rfgergseeg
to co??teraz mam mu podac na spiaco??zadlawi sie?

Gość mamusiamalegokubusia
Podasz mu teraz antybiotyk, czyli o godzinie 22. Następoną dawkę będziesz mogła podać dopiero o 10, a nie o 8, bo musi być co 12 godzin antybiotyk podwany. Więc następna dawka bedzie znów o 22. I tak do końca kuracji. Ale jak chcesz podaj o 8. Czasem są z tego niezłe bóle brzucha i inne powikłania. Wiem coś o tym.

Gość obudz dziecko,po co opuszczac
dawke, pozniej uspisz go na nowo

Gość o maaaaj gaad
wolisz pierniczyc na kafe niz obudzic dziecko,dac lek i uspic go ponownie???? o zesz:O

Gość gyhujikolj
jeżeli przerwiesz podawanie antybiotyku, czyli pominiesz dawkę, wówczas dalsze branie antyiotyku z tej samej grupy nie ma sensu i należy podać z innej grupy. Dlatego należy antybiotyki podawać dokładnie co 12 godzin, co 6, 8 lub 24 godziny, w zależności od stężenia. Tak że daj mu na spaniu.