Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kija123

komunia

Polecane posty

Gość kija123

Witajcie. W maju mam I Komunie mojej córki i będę wyprawiała ją w domu na 23 osoby. Poradźcie jak ozdobić mieszkanie i jakie podać gościom potrawy. Moje finanse przeznaczone na ten cel to 1200 zł.

Gość Mama Komunisty ;)
hej. Mnie ominęła komunia synka w domu - robiłam w restauracji. Natomiast koleżanka robila komunię córki w domu. Wiem że wykupiła prawie pół kwiaciarni bialych stokrotek (mają mało intensywny zapach), bukieciki nie są drogie. Ozdobiła nimi nakrycia dla gości i ogólnie stół. Dziecko siedziało na krześle z białej satyny również ze stokrotkami. I wydaje mi się że to by wystarczyło. Każdy przygotowuje komunię jak może i na ile Go stac. Jednak wg mnie najważniejsza jest ta Mała Osóbka która to przeżywa i atmosfera temu wydarzeniu towarzysząca. Pozdrawiam :)

Gość balum balum
Ja robiłam komunie w domu . Przystroiłam synowi krzesło białym woalem i z bukszpanu zrobiłam na nim hostie,na bokach były takie pasy ozdobne z bukszpanu i margaretek (są najtańsze i więcej sztuk wchodzi na gałązkę )miał białe ,żółte i niebieskie margaretki . Na stole stały tylko dwa stroiki i moim zdaniem więcej ich nie potrzeba było,serwetki kupiła niebieskie (te grube ) żółte cienkie ,ułożyłam je w ten sposób przy każdym talerzu http://www.magazyndomowy.pl/skladanie-serwetek/ złożenie nazwane "kieszonką " wsadziłam w nie sztućce . Obrus kupiłam na targu /bazarze wielki biały z ozdobnym wykończeniem w haftowane niebieskie(bladoniebieskie) stokrotki na brzegach i na środku obrusu .kupiłam go od tzw ,ruskich za 20 zł ,przydaje się na inne okazje . Z dań to było oczywiście rosół i ziemniaczki z koperkiem młode oraz kluski śląskie ,które zrobiłam wcześniej i zamroziłam .Schab pieczony w rękawie ,faszerowany kolorową papryką ,kotlety schabowe (dzieci wiadomo przepadają za nimi) mielone kulki z pieczarką w środku (pieczarki kupowałam na tyle małe aby cała weszła do środka kulki ,prócz trzonka (trzonek posiekałam i dodałam do mięsa).Surówki rzecz jasna ,bukiet .Kupiłam je w jednej z restauracji ,za 10 zł miałam 6 różnych surówek (swojskiej roboty )myślę ,że się opłacało bo wszyscy je zjedli ,były smaczne .Miałam jeszcze pałki z kurczaka z rosołu ugotowane to je obtoczyłam w panierce jak na schabowe i usmażyłam . Był tort piętrowy ,który sama zrobiłam i wyszedł o wile taniej ,ozdobiłam go szprycownicą ,dokupiłam hostie z masy cukrowej a z własnej masy cukrowej zrobiłam ozdobę w postaci margaretek .Tort ślicznie wyszedł i bardzo smakował .zrobiłam go z przepisu na ananasowca tyle ,że zamiast placka zrobiłam tort . Placki też upiekłam sama ,jeden pomogła mi matka upiec bo nie miałam już miejsca na blaszki .Był sernik wiedeński klasyczny ,ale jednak najlepszy z serników ;)był także placek z ptasim mleczkiem ,schrek, makowiec dla męża (uwielbia ,to trzeba było zrobić ;))i zapasowe ciasto ,babka tulipan (taka kolorowa jak z bajki ) oczywiście były desery lodowe dla dzieci . Była także sałatka cezar ,którą sama robiłam (coś pysznego) ,zrobiłam krokiety z szynką i brokułami ,takie kiełbaski z mielonego nadziewane na patyczki do szaszłyków (jest taki grecki odpowiednik tego ) do tego do maczania sos tatarski .Zrobiłam troszkę kotletówz piersi z kurczaka ,paczuszek faszerowanych pieczarkami (takie trójkąty jak pierogi tylko większe ) trochę mięsa zostalo z obiadu to też położyłam ,oczywiscie uprzednio odgrzewając .Chłopy wieczorem prosili o flaczki ,więc im je dałam (miałam zrobione na wszelki wypadek ) coś jeszcze było ,ale nie pamiętam dokładnie ,bo to już 3 lata temu było . Nie było kalmarów ,małży ,serów z pleśnią ,było zwykłe dobre jedzenie i wszystko zostało zjedzone :) placki rozdałam do pojemniczków na odchodne . Mi się podobało ,robiłam wszystko sama i uważam ,że da się to zrobić samemu ,choć przyznam się ,że rosołem ,ziemniakami i odgrzaniem klusek zajmował się mój ojczym ,bo nie chciał iść do kościoła (wiem wiem pomyślicie nie wiadomo co ,ale on jest niewierzący także nie powinno to nikogo obchodzić ) wszystko mi ślicznie ponakładał i odgrzał . ostatnio oglądałam na allegro wianuszki bo niedługo córka będzie miałam komunię i trafiłam na bardzo ładną organtynę bądź organzę do ozdabiania stołów i krzeseł http://allegro.pl/organza-0-36x9-m-komunia-2-modele-promocja-hurt-i1473361596.html myślę ,że nie jest droga a ładnie można nią ozdobić stół i krzesła tu jeszcze inna ,także ciekawa http://allegro.pl/dekoracja-stolu-organza-3-m-5-roz-kolory-komunia-i1475019419.html Aha ,koszt mojej komunii ,całe jedzenie ,napoje ,ciasta itp itd ,nawet serwetki wyszło mnie 900 zł na 21 osób i jeszcze zostało jedzenia na kilka dni w tym ciasta ,choć muszę przyznać ,że biegałam jak szalona w poszukiwaniu atrakcyjnych cen i dobrych produktów .

Gość kija123
Witam. Bardzo fajny pomysł. Córcia lubi się wyróżniać więc będzie czuła się bardzo dobrze. Napewno wezmę to pod uwagę. Dziękuję. Pozdrawiam

Gość autorko jestes
jebnieta i te co tu pisza tez,TO KOMUNIA a nie wesele 🖐️

Gość balum balum
sama jesteś niedorozwinięta :) to jest ważny dzień dla dziecka i ma się poczuć najważniejszym człowiekiem na świecie .Nie ubyło mi z portfela nie wiadomo ile pieniędzy jak ozdobiłam dziecku stół i krzesło .Syn bardzo się cieszył i pomagał np w robieniu tortu czy strojeniu stołu .To ,ze ci matka na wszystko żałowała w tym na żałowała ci dobrego słowa i miłości do ciebie to nie jest powodem aby zazdrościć innym dzieciom zwykłej komunii i dwóch stroików na stole . powtarzam zwykłej i taniej ,bo dzisiejszy koszt komunii na sali to koszt rzędu od 2 do nawet 4 tysięcy złoty ,więc o czym ty do mnie dziecko piszesz(((lol)))

Gość kija123
Każda matka chce dla dziecka dobrze i uroczyście bo to jego dzień tak powinno się dziecko czuć. Przykro mi że CIWBIE to ominęło. Pozdrawiam

Gość alice334
polecam zajrzec do sklepów typu godan, enjoy. mają gotowe dekoracje na wiele okazji. mozna zacząć chociaż od oryginalnych serwetek, świec i już na stole coś się dzieje. są również akcesoria związane typowo z przyjęciem komunijnym, myslę ze na pewno uda się wyczarowac magiczne przyjęcie w pieknie udekorowanym mieszkaniu:)

My zamawialiśmy wszystkie dekoracje na komunię na https://happenings.pl/dekoracje-na-komunie . W sklepie jest naprawdę spory wybór, można tam znaleźć dekoracje na stół, na salę, jak i do kościoła - obrusy, materiały, porcelanowe aniołki, sztuczne kwiaty i wiele innych. Jeśli organizujecie dziecku komunię, to zajrzyjcie koniecznie ;)