Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Isiowa

Czy należy się jakiś zasiłek młodej mamie?

Polecane posty

Gość Isiowa

Witam. Szukam odpowiedzi na kilka pytań, jednak nie wszystkie informacje są dla mnie zrozumiałe. Jestem w 1 trymestrze ciąży w przyszłym miesiącu kończę 18 lat. Od roku mieszkam z chłopakiem u jego rodziców, oboje uczymy się zaocznie w liceum a on pracuje ( wykazywana najniższa krajowa). Chciałabym się dowiedzieć czy mogę starać się o jakiś zasiłek? Ja sama po urodzeniu nie będę pracować a wcześniej dorabiałam sobie co jakiś czas, jednak nie była to stała praca ani etat, więc nie przysługuje mi nic z tytułu pracy... O co mogę starać się od Mopsu? Czy jest możliwość otrzymania wyższego becikowego tj.2 tyś? Gdzie to zgłaszać i jak o to się starać? Dziecko będzie miało nazwisko ojca. Narazie ślubu nie planujemy. Czy mogę się zarejestrować do Urzędu Pracy? czy wtedy nie będzie przysługiwał mi zasiłek?

Gość o maaaaj gaad
pięknie zaczynasz dorosle zycie...od bachora,zasilku z mopsu i mieszkania katemu obcych ludzi gratulacje!

Gość wybacz błedy i literówki ale
moja droga napweno dostaniesz becikowe 1 tyś zł idz do mops powinnaś dostać zasiłek na dziecko (dużo formalności) a koło 100 zł miesięcznie dostajesz. Niestety jeśli nie pracujesz nigdzie nie nalezy ci sie ani zasiłek macierzyński ani wychowawczy. Z tego co wiem jeśli dochód na jedną osobe w rodzine nie przekracza około 560 zł nalezy ci sie zasiłek rodzinny. Co do bezrobocia jeśli masz przepracowany rok po 40 godz tygodniowo i masz to udokumentowane (umowa o prace, zlecenie itp albo świadectwo pracy) to teoretycznie dostaniesz przez pół roku zasiłek dla bezrobotnych średnio 500 zł (brutto wynosi koło 700 zł ale trzeba państwu oddać troche). A i jeszcze trzeba brać pod uwage że w każdej chwil możesz dostać oferte pracy i musisz do niej iść.

Gość Isiowa
o maaaaj gaad- Nie mieszkam ani kątem ani u obcych ludzi, z chłopakiem jestem ponad 3 lata, od roku mieszkam z nimi, dobrze się dogadujemy a dom jest dość duzy dla nas wszystkich,dostalismy swoja czesc domu :) Przykro mi jesli ty tak źle trafiłaś ,że mieszkasz kątem u obcych :)

Gość jak Ci tak super
to po co Ci zasiłek od Państwa???

Gość :pp............
pewnie,bo mops ma na kupce pieniążki i będzie Ci kase dawał i to 2 ty becikowego z choinki się urwałaś? Dziecko teściowej na wychowanie a Ty zagranice do roboty pracy od huja jest za opiekunki do Niemiec zarobisz tysiąc euro na mies ale jak wolisz mops to prosze bardzo żenada........

Gość Isiowa
Chcę postarac się o zasiłek od państwa z bardzo prostej przyczyny, mój chłopak zarabia, płaci podtaki to czemu skoro miescimy sie w normach zasiłku nie mielibyśmy się o niego starać? dlaczego nie miałabym z tego skorzystać skoro uczcciwie zyjemy, jak mozna brac to sie bierze, pieniądze dla dziecka zawsze sie przydadzą... Gdybym miała sobie odmówić np. kupienia czegoś dziecku to zawsze mogę liczyć na jakieś pieniądze z zasiłku :)

o becikowe w mops składasz podanie (oni Ci dadzą) musisz mieć od lekarza zaświadcznie że zgłosiłaś sie na pierwsze badanie przed pierwszym trymestrem-do 10 tygodnia, akt urodzenia dziecka, zaświadczenie ze ojciec dziecka nie pobierze becikowego (jeśli jesteście zameldowani w dwuch różnych miastach to zaświadczenie z urzędu miasta że ojciec nie zgłosił sie po becikowe), i dowód osobisty Co do bezrobocia odradzam mozesz sie zapisac na kursy ale nie wiele ci to da jedynie bedziesz ubezpieczona ale jak jeszcze sie uczysz to i tak jesteś ubezpieczona. Po porodzie jak nie pracujesz czyli nikt Cie nie ubezpiecza proponuje w nfz wykupić sobie ubezpieczenie na 3 miesiace kosztuje około 330 zł (dziecko jest wtedy ubezpieczone przy tobie ). Bez ubezpieczenia ani rusz bo bedziesz musiał płacić za wizyty u pediatry i szczepionki a to nie mała kasa

Gość wyyyyslu
te zgorzkniałe spierdalać stad! nalezy ci sie 1000 becikowego jak kazdemu. mozesz tez zlozyc wniosek o zasilek rodzinny w urzedzie dzielnicy czy tam gminy (w tym samym miejscu gdzie skladasz o normalne becikowe) i w tym wniosku skladasz tez o drugi 1000 becikowego = czyli becikowego dostaniesz 2000,- ale warunek jest taki, ze dochod na czlonka rodziny nie moze przekraczac 500coś zł. ile wynosi zasilek rodznny miesiecznie to nie wiem, pewnie cos 60-100 zl

Gość Isiowa
Hmm to gratuluje będzie świetna z ciebie matka skoro zostawilabys dziecko tesciowej i leciala za pieniedzmi jak ta sroka! Ja mam zamiar wychować dziecko najlepiej jak potrafię i wiem,że mi to się uda. Mam młodszego brata którego wychowyłam z powodu takiego ,że tata pracuje jako kierowaca tira a mama była wiecznie zajęta pracą i innymi obowiązkami a potem chorobą, mój braciszek to bardzo mądry przedszkolak i wszyscy są ze mnie dumni z tego,że tak wiele go nauczyłam. Musiałam się poświęcić i wiem,że doskonale dam sobie radę z własnym dzieckiem. Czy gdyby tobie należały się pieniądze od państwa to byś po nie nie poszła?! nie wierze w to! przy małym dziecku jest dużo wydatków

zasiłek na dziecko też sobie weź zawsze bedziesz miec choc na 2 paczki pampersów. A maluch na początku zurzywa ich bardzo duzo. Podejdz do mopsu pod koniec ciazy i zapytaj czy dostaniesz zasiłek bo nie pracujesz nei masz dochodu a masz dziecko na utrzymaniu , powinni Ci poradzic. Ja np. ze wzgledu ze mój partner uznał dziecko poczęte ( nie urodzone jeszcze) nie przysługowało mi nic. Masz racje co do tego Państwa Ja jak pracowałm to z miesięcznej pensji mi pobierali 2000 zł mojemu parnerowi troche wiecej wiec choc troche trzeba odzyskać

Gość Isiowa
Dziękuje wam bardzo dziewczyny , bardzo mi pomogłyście :) Jednak martwi mnie jeszcze sprawa ubezpieczenia zdrowotnego... Obecnie tak jak mówiłam ucze się zaocznie i jeszcze nie skończyłam 18 lat więc jestem prawnie pod ubezp rodziców ale po 18nastce jak to bedzie? bo w tej szkole to ubezpieczenia nie ma jako takiego... Czy wtedy nadal podlegam pod rodziców jesli sie ucze?

Gość o maaaaj gaad
wiesz gowniaro,ja mieszkam w SWOIM mieszkaniu kupionym za zarobiona przez siebie i meża kase!!! ani mnie ani dziecku ani mezowi nic nie brakuje, nie musze latac po MOPSach i zebrac o zasilek! Piękne zycie zafundujesz dziecku! jak mialam 17-18 lat to nie w glowie bylo mi dawac tyłka tylko uczyc sie i planowac studia!

Gość o maaaaj gaad
Twoj chłopak placi podatki,...hahah,litosci:D i z tej okazji ze on placi podatki w wersji mini a pracuje pewnie z miesiac albo dwa my jako spoleczenstwo mamy funowac takiej gowniarzeri zasiłki...tak??

Gość polandpoland
Przeciez z tego co piszesz wynika,ze nie masz o niczym pojecia:O do jakiej ty szkoły chodzisz? Specjalnej?A chłopak gdzie pracuje za najnizsza? na kasie w tesco?

jak sie uczysz to masz ubezpiecznie ale twoja sytuacja ulegnie zmianie z dniem porodu Idz do sekretariatu i sie dopytaj czy mozesz opłacić sobie ubezpieczenie (w szkołach to jest około 100 zł za rok) Jak Ci powiedzą ze nie ma mozliwości wykupienia ubezpieczenia to zadzwń/ idz do zus-u oni Ci powiedzą gdzie jest najblizsze nfz i tam sobie wykup ubezpieczenie i z takim kwitkiem wracasz do swoego zus-u i oni Ci wydaja papier że jesteś ubezpieczona

Gość polandpoland
Od roku mieszkasz z chłopakiem a pieszesz ze zajmujesz sie wychowaniem mlodszego brata?To jak w koncu? Cos mi sie wydaje, ze niezla patologia z tej twojej rodziny:O

zamiast pomóc dziewczynie obrzucacie ja obelgami swiadczy to tylko o waszym poziomie inteligencji Każdy może byc w takiej sytuacji i trzeba mu pomóc

Jak to jest,ze kazdy topik o młodych mamach musi jednoznacznie byc zwiazany z zasiłkami, mopsem, najniższa krajowa pensją. Jaka wy przyszlosc chcecie zapewnic tym dzieciom?

Gość o maaaaj gaad
ty smieciu to co najwyzej mozesz mnie cmoknac..hahah...i na pani i na bacznosc jak piszesz do mnie:D

Gość wyhodkk
ja wpadłam majac 13 lat i oddałam bachora do domu dziecka

Gość Isiowa
o maaaaj gaad - no to cieszy mnie to, a jesteś szczęśliwa? nie odpowiadaj mi na to pytanie , odpowiedz sama sobie. Mój chłopak jest jedynakiem!!! Mamy iść na swoje? po co jak i tak za 10 lat bedziemy musieli tu mieszkać! Trzeba bedzie pomoc jego rodzica, nie beda wiecznie mlodzi! Gdybysmy chcieli wybudowac dom to tez bysmy sobie poradzili, bo moj chlopak jest bardzo zaradny :) Zostane młodą mamusią, bede miała więcej czasu ,energi i cierpliwości dla swojego dziecka niz nie jedna mamusia w wieku 25-40 lat :)

Gość o maaaaj gaad
baardzo:D a jak widze takie nieudane cos jak ty to jeszcze bardziej:D

Gość Isiowa
Moj chłopak zarabia o wiele więcej ma ok 800-900zł tygodniówki ale jak większość pracodawców unika płacenia wysokich podatków i wykazuje najniższą krajową... W małych miastach tak jest...

jasnee:D czyi jestes kolejna kafeteryjna 18 latka z dzieckiem z wpadki, z mega bogatym , zaradnym narzeczonym i super wypasiona chata jego rodziców...super, tylko czemu w takim razie pytasz o mops i zasiłki?

Gość Isiowa
polandpoland Od roku mieszkasz z chłopakiem a pieszesz ze zajmujesz sie wychowaniem mlodszego brata?To jak w koncu? Cos mi sie wydaje, ze niezla patologia z tej twojej rodziny - tak od roku nie mieszkam, mój brat ma 4 lata, jest nas tylko dwoje, opiekowałam się nim ponad rok (2-3lata) poniewaz mama chorowała a przez ten ostatni rok ktory tu mieszkałam dojeżdzałam do swojej miejscowości dorabiałam sobie kilka razy w tygodniu i codziennie odbierałam małego z przedszkola i opiekowałam się nim kilka godzin do wieczora

nie tłumacz sie bo po co dasz sobie rady , bierz co CI państwo daje i już