Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Isiowa

Czy należy się jakiś zasiłek młodej mamie?

Polecane posty

Gość Isiowa
Nie wpadliśmy, chcieliśmy mieć dziecko. Żyjemy normalnie jak ludzie płacimy wspólnie rachunki, z jego mamą dbam o dom i ogród i dobrze się wszyscy dogadujemy. Przez rok dość się dowiedziałam o tej rodzinie i nie traktujemy siebie jak obcych tylko jak rodzine, bynajmniej tak mnie w domu nauczono, moja mama rodzicow taty traktowala jak swoich i tak powinno byc :) Ja nie narzekam,że bede miala dziecko bo oboje bardzo sie cieszymy i damy rade i bez tych zasiłków, ale dlaczego nie miałabym dostać czegoś co i tak mi się należy? Jest możliwość dostania zasiłku to chcę się o niego starać, chociażby po to,że gdybym byla w sklepie i byłabym fajna zabawka edukacyjna a ja musialabym sobie jej odmowic bo sa wazniejsze rzeczy to moglabym ja i tak kupic za ten zasilek

Gość Isiowa
Niektórzy ludzie nie rozumieją,że ludzie którzy ich otaczają (rodzina, znajomi ) którzy w moim wieku są totalnie ogłupiali przez tv itp, że nie dorośli jeszcze do samodzielności i do dorosłości i że są na tym świecie ludzie którzy potraktowani przez los musieli szybko dorosnąć i radzić sobie w życiu są już gotowi na samodzielność i dorosłość! tak jest w moim przypadku! - Chciałam mieć dziecko :)

a oprócz tego ze chcielisciemiec dziecko nie chcieliscie przypadkiem najpierw skonczyc szkoły, isc na studia, bawic sie, podróżowac jak normalni ludzie w waszym wieku? chcieliscie tylko miec dziecko, tak? czy ty czytasz te swoje teksty?

Polacy są bezduszni! /bezduszni i zawistni. Dziewczyna pisze, prosi o poradę a co otrzymuje? wrzeszczycie na nią, że rodzi w zbyt młodym wieku, że nie podoła , że dupy dawała itp Ja jak napisałam, że usunęłam ciążę bo nie miałam warunków (mam 23 lata) to też mnie zjechaliście, że jak to tak dziecko wlasne zabić Weźcie wy się wszyscy w te puste łby walnijcie bo nie wiecie sami czego chcecie

Super, niech cie sie wiedzie, zycze ci jak najlepiej, ale mysle, ze w głębi duszy wiesz, ze oszukujesz sama siebie. Obys tylko kiedys nie zostala sama, bez mieszkania, z dzieckiem i alimentami wyliczonymi z najnizszej krajowej:O pozdro:)

Gość kinkolina
Hm, ja nawet cie rozumiem, ze bardzo chcialas miec dziecko. Z tego co napisalas wynika, ze sama jako dziecko nie dostalas wystarczajacej porcji milosci (zapracowani rodzice, choroba mamy). Takie osoby szybko szukaja swojej wlasnej rodziny i dziecka. Tylko...problem w tym, ze zycie to nie bajka i nie zawsze konczy sie happy endem. A bez solidnego wyksztalcenia, bez pracy w razie kopa od losu, zostajesz z niczym. Ups, sorki...z zasilkami z Mopsu :O Smutne!

Gość anette_beingd
w wieku 17 lat????????????????????????????????????? dojrzałość dojrzałością ale decydować się na dziecko nie majać szkoły co za tym idzie dobrego wykształcenia, pracy. co ty dziewczyno w życiu widziałaś? bo się bratem opiekowałaś przez rok! to jest twój jeden z argumentów na dziecko w tym wieku? sama siebie oszukujesz!

Gość wedlug
wrednych,glupich kafeteryjnych mamusiek to nie nalzy ci sie. ale tak na prawde to walcz o swoje.Masz do tego prawo

Gość lolindada
o maaaaj gaad - opanuj się z tymi wyzwiskami frustratko!!!

Gość lolindada
Tobie Autorko życzę wszystkiego dobrego. Nie zawsze wszystko układa się tak jak chcemy (mam na myśli finanse). Lepszy taki topik niż kolejny jak uśmiercić nienarodzone dziecko. Życzę powodzenia. :)

Gość Isiowa
Odpowiedź do: Czekoladowa Muffinka na: a oprócz tego ze chcielisciemiec dziecko nie chcieliscie przypadkiem najpierw skonczyc szkoły, isc na studia, bawic sie, podróżowac jak normalni ludzie w waszym wieku? chcieliscie tylko miec dziecko, tak? czy ty czytasz te swoje teksty? Dziecko w skończeniu nauki mi nie przeszkadza, ucze się zaocznie i mam zamiar to kontynuować. Bawić się? nas imprezowanie nie kręci, co jakiś czas mozna wyskoczyć na zabawę ale bez przesady ile można ... trzeba miec ochotę na zabawę a nie się do niej zmuszac " bo moja kolezanka imprezuje" Podróżować? Moj chlopak ma stała prace i juz od dwoch lat nie ma szans na to ,zeby "podrozowac" , mozemy liczyc na kilka dni urlopu jedynie... Mam instynkt macierzyński i jestem bardzo szczęśliwa ,że będzie na tym świecie ktoś kim bedę mogła się zaopiekować i wlozyc w to cale serduszko :)

Isiowa :) tak jak napisalam zycze Ci jak najlepiej, oby Wam sie z chlopakiem udalo:) Dbaj o to dzieciatko,to najwiekszy skarb jaki bedziesz miala wzyciu :)I o braciszka tez :) A ta dyskusja wczesniej-to tak ku przestrodze iku pamieci zebys nie myslala ze zycie nie kopie po tyłku;)

Gość Isiowa
Tak więc dziękuje wam kobitki za rady i ZAMYKAM TEMAT :) Pozdrawiam :*

Dziewczyny weźcie wy się pohamujcie z lekka. Dziewczyna młoda, ale do głupiutkich pustaków raczej nie należy. Mieszka z chłopakiem i jego rodzicami od roku - czyli mieszkała przed zajściem w ciążę, czyli nie z przymusu, tylko z własnej woli żyją w jednym domu. W DOMU. Z ogrodem. Także warunki dla dziecka też dobre. Chłopak pracuje i co, też źle? Czemu piszecie dziewczynie czarne scenariusze?? Że chłopak pracę straci, że zostanie sama z dzieckiem, że bez wykształcenia, opanujcie się. Dziewczyna pisze jasno i wyraźnie, że nie ma zamiaru kończyć edukacji i bardzo dobrze. Mądrze napisała, że dziecko w nauce nie przeszkadza, będzie miała pomoc teściów. Strasznie zawistne jesteście i jadem plujecie. A w temacie to: - do 'podstawowego' becikowego musisz przestawić zaświadczenie od lekarza, że byłaś choć na jednej wizycie u niego. Nie ważne w którym miesiącu czy tygodniu, tego przepisu że przed 10 tyg już nie ma, został zmieniony. Ponad to zaświadczenie o tym, że ojciec dziecka nie pobrał już becikowego, żeby nie było dubla. I akt urodzenia dziecka. No i oczywiście idziesz z dowodem osobistym. - do tego 'drugiego tysiąca' potrzeba zaświadczenie o zarobkach za rok ubiegły, czyli jak urodzisz w 2011, to zaświadczenie z roku podatkowego 2010. I skoro Ty nie pracujesz i nie byłaś nigdy zarejestrowana to nie miałaś żadnych dochodów i takowego zaświadczenia nie dostaniesz, za to chłopak musi takie pobrać z urzędu skarbowego w którym się rozlicza. Przy okazji wniosku o ten drugi tysiąc automatycznie składane jest podanie o zasiłek rodzinny - 68zł bodajże miesięcznie. Jeśli wasze dochody nie przekroczą bodajże 504zł na osobę miesięcznie (a nie przekroczą) to dostaniesz zasiłek.

Gość Isiowa
lapia - dziękuje ci bardzo za te informacje :)

Gość do pracy jak sie seskislasss
dorób sobie drugie, a jak malo to trzecie i czwarte itd, to wtedy z opieki dostaniesz wiecej. Nie ma to jak patologia rodzi patologię i czeka na mops

Gość tylko zapieprzzzz
młoda mama jak się pieprzyła i urodziła dziecko to teraz należy się mamie zapierdalanie 24 godzin na dobę przy tym i na to dziecko.

Gość mi.sia93
Becikowe i zasiłek jak najbardziej się należą. Propo obrzucania się tutaj obelgami przez dziewczyny powiem tyle: To,że ktoś jest młody i chce wziąć zasiłek wcale nie znaczy,że jest gorszym rodzicem od tego kto ma prace, kase i nie wiadomo co jeszcze. Ważne,że jest się dla tego dziecka i się je kocha, dba i troszczy o nie. Ja osobiście mam 19lat i mam roczną córeczkę, z pieniędzmi się nie przelewa a wiadomo dziecko to nie mały wydatek, jak nagle zachoruje to też trzeba licyć się z kosztami. I też biorę zasiłek z mopsu, bo w końcu nawet ta niewielka kwota to dla mojego malucha dodatkoy zakup kaszk, mleka czy pieluch lub jakiejs zabawki. A w koncu skoro jest taka mozliwosc i ma sie predyspozycje żeby zasiłek otrzymać, to czemu by z tego nie korzystac. A każdej młodej mamie w podobnym mi wieku życzę wszystkiego dobrego i oczywiscie bierzcie to co wam się należy (nawet jesli ten zasilek bd wynosił 70zł) bo to zawsze dodatkowa pomoc. :)

Gość gość
Ale wy jesteście bezczelni... Dziewczyna jest w trudnej sytuacji i zadaje pomocne pytania a wy odrazu ją obrażacie! Niech wszyscy najpierw spojrzą na siebie a nie komentują innych. Jestem w podobnej sytuacji i wiem jakiego życie może dać kopa. Ale jesteśmy ludźmi i powinniśmy sobie pomagać. Jeśli nie znamy odpowiedzi na pytanie to po prostu siedźmy cicho a nie odrazu sie wtrącacie i robicie przykrości. Jeśli nie macie żadnych problemów finansowych ani rodzinnych to bogu dziękujcie bo macie za co. Innym za to nie utrudniajcie życia. Pozdrawiam.

Ja kompletnie nie rozumie kobiety która mówi na dziecko bachor ? dziecko to dziecko niezależnie od tego czy z wpadki czy planowane. Tępe idiotki z forum potrafią tylko oceniac bo dziewczyna w mlodym wieku mieszkająca u teściów z w ciąży to juz patologia... żal mi tych kobiet które takie rzeczy piszą, dziewczyna chciała się poradzić bo nie wie co ma zrobic a tu takie teksty lecą .... zero tolerancji i pomocy chociażby rady z ich strony

Gość tez mopsiara
Co za bezczelni ludzie tu na forum. Ja mając 20 lat też brałam zasiłek z Mops 2 miesiące przed porodem i 2 po. Tak było 12 lat temu nie wiem czy teraz tez taka pomoc jest. Dziś jestem po studiach, mam super prace, własne mieszkanie. I chętnie pomagam innym. Więc dajcie dziewczynie szanse to ze MOPS na początku pomaga nie przekreśla jej przyszłości. Nie wszyscy maja bogatych rodziców na których mogą liczyć.

Gość Malutkaa22
Z tego co ja wiem to 2 tyś za urodzenie. Sama nie jestem pewna ... popytaj znajomych którzy są doświadczeni. Korzystanie z opieki to żaden wstyd .. sama dobrze wiem , że nawet ludzie bogaci tak kombinują ... więc działaj tam śmiało. Widać że osoba która wypowiada się tu i sapie do Ciebie albo nie ma sama dzieci albo jest nie odpowiedzialną matką . Jak można zostawić ledwo narodzone maleństwo same ? ! Dziecko potrzebuje oboje rodziców !