Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jjjjjjjj jjjjjjj

odstawienie od piersi

Polecane posty

Gość jjjjjjjj jjjjjjj

WItajcie. Moja mala za tydzien skonczy 6 miesiecy, chcialabym ja odstawic od piersi. Jednak jest 'maly' problem... Mala NIE CHCE mleka mod ! Kupowalam rozne rodzaje bo moze cos ze smakiem itp, ale gdy tylko wyczuje ze to mleczko to jest ryk ! Herbatke normalnie pije z butelki, ale mleka za nic w swiecie.. Butelki i smoczki takie same wiec nie w ty rzecz :) Dodam, ze jeszcze ok mies temu spokojnie wypijala troche mleka gdy np zostawialam ja idac do kosciola, teraz jest to niemozliwe- mala wolalaby chyba pol dnia glodna chodzic niz pic... Probowalam podawac lyzeczka- efekt zerowy. Toleruje tylko piers :( prosze poradzcie cos!

Gość xyz-zyx
a jakiej firmy uzywasz butelki? ja osobiscie polecam tommee tippee :) a dlaczego chcesz odstawic od piersi? ja gdybym mogla karmilabym dalej ale dobre i 3 miesiace.... a gdyby dodac kaszki smakowej do mleka?probowalas?

Gość jjjjjjjj jjjjjjj
mala kaszki to tknac nawet nie chce, pluje dalej niz widzi ;p chce odstawic, ponieważ postanowilam, ze karmie pol roku i koniec. Wiem, ze z kazdym dniem byloby mi coraz ciezej odstawic mala, juz teraz bedzie to dla nas obu bardzo ciezkie, ale nie wiem co bym zrobila jakby juz miala na to jakies swoje okreslenie np 'amam' chyba bym sie rozplakala jakby mnie tak prosila :) a poza tym ja jestem malutka- 43kg i 155cm a mala wazy juz ponad 7 kg i nosi ubranka wiekszosc na 74 niektore 68. Jest mi po prostu niewygodnie... No i od pazdziernika wracam na studia, musze do tego czasu zrobic prawo jazdy a ktos kto zostanie z mala musi ja jakos nakarmic.. Mam z LOVI i z AVENTU wlasnie myslalam nad zakupem tych tippie, moze one cos dadza...

moja rowniez nie chciala pic mm, chociaz wczesniej od czasu do czasu dawalam, a jak chcialam odstawic piers to byl ryk. w koncu kupilam mleko modyfikowane candia w plynie, smakowe, typu junior. miala wtedy 9 miesiecy i nic jej bylo po tym. potem przeszlam na nestle junior waniliowe, a teraz kupuje babydream. w sumie teraz juz kazde jej podchodzi.

ja tez używałam butelek TT i nie było problemu, ale nie koniecznie jest to problem z butelką. a próbowałaś odciągnąć swój pokarm i podać z butli? może chociaż na razie będzie chciała. później znów spróbujesz podać modyfikowane.

Gość xyz-zyx
moze idz po porade do pediatry moze on cos doradzi....to kruszynka moj synek ma 5 miesiecy i 8,5kg i 70cm :) a karmilam tylko 3 miesiace a chcialabym wiecej....powodzenia i pozdrawiam

Gość praktyczna mamuśka
oj do października kawał czasu jeszcze, bez paniki niektóre dzieci są gotowe na zmianę jedzenia w 6 -mcu, a inne jeszcze nie zanim taki maluszek przekona się do nowego smaku czasem musi go spróbowac nawet z 10 razy !!! mleko modyf. nie jest zbyt smaczne, jak umiesz odciągac to mieszaj ze swoim pokarmem, spróbuj podawac z kubeczka z ustnikiem, ale bez zaworka, sam ustnik a kaszkę łyżeczką polecam ci mleko modyfikowane płynne Candia mamo rosnę, ma pyszny waniliowy smak i jest super, jeżeli chodzi o przejście z mleka mamy na sztuczne z mlek dobry smak ma jeszcze humana jabłkowa - od 8 miesiąca i bebiko jest niezłe mi udalo się odstawic małego dzięki mleku Candia, ale ja karmiłam do 11 miesiąca, ale to mleko podawałam już od 6 - mca, innego nie chciał, ale potem łatwo zaakceptował bebiko http://www.candia.pl/

Gość praktyczna mamuśka
o widzę, że ktoś jeszcze poleca Candia :)

Gość poczekaj jeszcze trochę
czasem dzidziuś sam rezygnuje z piersi i to nie prawda że im dłużej karmisz tym trudniej odstawić

Gość jjjjjjjj jjjjjjj
u pediatry bylam, tez radzila by mieszac mleko z moim, jutro tego sprobuje. Gdy byla malutka to jej dawalam moje z butelki i pila. Mowila tez by probowac lyzeczka itp ale nic nie dziala. Kaszke tez probowalam lyzeczka ale tylko sie wkurzala. Probowalam mieszac z gotowanym startym jablkiem zeby byla smaczniejsza i tez nic. Wiem, ze moze i nie jest gotowa ale jak pojde na prawo jazdy to przeciez nikt, nawet maz mi nie zostanie z dzieckiem ktore bedzie te 3h ryczec z glodu bo cycek zniknal...:( Wiem, ze sa znacznie wieksze dzieci, szczegolnie chlopcy, ale ja mam juz anemie, wygladam jak kosciotrup mimo ze jem bardzo bardzo duzo i naprawde mam czasem ochote 'podrzucic' komus dziecko i zwyczajnie zrelaksowac sie na zakupach czy cos nie martwiac sie ze mala gloduje... Byl problem nawet jak poszlam do fryzjera- nie bylo mnie 3h i byly 3 h ryku. Moj maz, moja mama i tata nie byli w stanie ogarnac tego co sie dzieje, bo mala wpadla w histerie... No nic, zamowilam butelke, jutro sciagne moje mleko, zobaczymy.. nie wiem czy pisalam, ale jeszcze kilka tyg temu wypijala bebiko z butli jak ja zostawialam idac do kosciola czy gdzies i nie bylo problemow. Sprobuje tych mlek w sloiczkach zobaczymy...

Gość jjjjjjjj jjjjjjj
aha no i jeszcze chodzi mi o to ze chcialabym zaczac brac tabletki anty (po cerazette prawie wylysialam a humory mialam takie, ze maz mial ochote spakowac walizki i wyjsc;p) bo przy prezerwatywach ciagle boje sie ze peknie albo cos. No i mala od jakiegos mies albo dwoch nie chce ladnie spac w nocy... Kiedys budzila sie raz, max 2 razy a zasypiala o 19-20 a budzila sie o 9 rano... A teraz? Zasypia coraz pozniej, budzi sie chyba z 5 razy, a budzi sie o 6.30, czasem uda mi sie ja przetrzymac w naszym lozku do 8- podje sobie, pobawi sie chwilke dospi, ale po prostu chodze masakrycznie zmeczone i mam nadzieje ze na modyfikowanym bedzie spala lepiej...

Gość praktyczna mamuśka
I zupki już możesz wprowadzac, obiadki :) te ze słoików są niesmaczne, sama gotuj marchewka, ziemniaczek itp. po troszeczku, 6 razy nie zje , a za 8 razem jej zasmakuje :)

Gość praktyczna mamuśka
nie licz na spokojne noce, bo zaraz zęby będą szły :)....................

Gość jjjjjjjj jjjjjjj
obiadki jej robie, zazwyczaj zjada, zalezy jaki ma humor- czasem zje wszystko czasem po kilku zyeczkach jest histeria. co do zebow.. nawet nie chce mi sie o tym myslec- 2 noce nic nie spala, kompletnie nic- tylko ryk albo piers a i to nie zawsze pomagalo. Myslalam ze zeby ale jak nie bylo tak nie ma. Poza tym nieraz pogryzie mnie tak tymi swoimi dziaslami, ze z bolu chce mi sie plakac. Maz chcialby dotykac moich piersi a mi na sama mysl niedobrze bo dziecko mi je pogryzlo . Ogolnie to owszem, moge ja np jeszcze miesiac karmic czy cos, ale chyba jestem na skraju wytrzymalosci ;p zwlaszcza ze ona od niedawla toleruje jedzenie tylko na lezaco wiec jest problem czasem gdy u kogos jestesmy, czy tez jestesmy z mezem i mala w markecie czy cos (choc wtedy z nadmiaru wrazen nie jest zbytnio glodna:)) . No i o ile przy rodzinie to ok to troche krepuje mnie np karmienie przy znajomych ktorzy wpadli mnie odwiedzic... Glupio mi karmic przy nich zwlaszcza ze je tylko na lezaco, a tez nie zostawie ich np na pol h w pokoju i mowiac ze wroce jak nakarmie... Zazwyczaj jak sugeruje ze mala jest glodna to sie grzecznie zbieraja do domu.. :) Nie przecze- karmienie ma wiele plusow, uwielbiam ten kontakt z mala, plakac mi sie chce ze juz tak nie bedzie, ze nie bedziemy tak blisko, ale wszystko ma swoje granice :)

ja brałam Azalię podczas karmienia piersią, ale mi one nie pasowały bo miałam ciągłe plamienia i zrezygnowałam. może Tobie będą odpowiadać, zapytaj swojego ginekologa :) z tym spaniem to różnie bywa, mój synek też miał kryzys ok 6 mies. budził się kilka razy w nocy, po kilku tygodniach samo przeszło :) możesz do swojego pokarmy dodać kleik ryżowy rozrobiony wodą (na gęsto) ja tak robiłam i lepiej spał :)

a dawałaś jej chrupki kukurydziane? może zje normalnie bo będzie miała przy tym niezłą frajdę i nowe doświadczenie :)

Gość praktyczna mamuśka
Będzie dobrze, nie martw się ! Odstawiaj powoli , najlepiej żeby pożegnanie z cycem trwało 2-3 tyg., zostaw sobie ten miesiąc na powolne odstawienie. Na początku rezygnuj z kolejnych karmień w dzień, bo tych dziecku mniej żal, a potem zacznij podawac mleko mod. w nocy, i tu się bardzo przydaje candia, nie trzeba nic mieszac, tylko przelac do kubka, podgrzac 30 s w mikrofali, zamieszac i gotowe. Dziecko oczywiście trochę popłacze, to normalne, że będzie wolało cycka, ale to nie trwa długo. Dobrze by byłko, gdyby w okresie odstawienia ktoś inny karmił dziecko, bo od ciebie chce cyca i dlatego może nie chce od ciebie kaszki. A ty w tym czasie wychodź z domu, jak cię nie bedzie widziała to łatwiej zaakceptuje inne źródło pokarmu.

u nas rowbiez byl kryzys jak mala miala 6 miesiecy i niestety trwal 3 miesiace az odstawilam od piersi i znowu bylo ok.

Gość jjjjjjjj jjjjjjj
dzieki dziewczyny, podnosicie mnie na duchu :) Juz probowalam, zeby inne osoby ja karmily ale nic. No trudno,jakos to bedzie :) Chrupek jej nie dawalam, ale daje jej czasem skorke chleba to straaasznie sie cieszy :) choc najchetniej by jadla to co my. Gdy np widzi ze maz je inna zupke niz ona to koniec, juz ani lyzeczki jej nie wcisne.. :)

Gość ZamyslonaZyciem
Witam autorko mam pytanie jak karmilas tylko piersia od poczatku to co ile i po ile czasu ???? Bo ja urodzilam niedawno karmilam piersia ale z dwa dni kompletnie odstawilam i dalam modyfikowane i niewiem teraz czy dziecko mi sie naje tylko cyckiem skoro modyfikowane pilo bardzo duzo a niewiem czy bede wstanie odciagac tak duzo bo mam wrazenie ze mam mniej pokarmu niz na poczatku prosze o rade i odpowiedz