Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest z tym podatkiem?

podatek od sprzedaży mieszkania wtedy gdy był podatek od spadku?

Polecane posty

Gość jak to jest z tym podatkiem?

jeśli otrzymałam mieszkanie w spadku po kimś z rodziny, zapłaciłam podatek...jeśli zdecyduje się sprzedać to mieszkanie to również płace podatek, mimo że już jeden (dość duży:/) zapłaciłam???

Gość no niestety tak
najpierw zyskałaś mieszkanie i od tego zapłaciłaś podatek, a teraz zyskasz kasę od której musisz zapłacić podatek.

Podatek od sprzedaży miał zapobiegać manipulacjom na rynku nieruchomości, a czy płaci się go po spadku to tego nie wiem. Ogólnie jest to szkodliwy podatek.

Gość gdzie ja żyję \;////
jesu....to jest po prostu złodziejstwo;/ tak , jakby kurwa ta osoba, po której mam mieszkanie miała je za darmo albo ukradła. a nie kupiła za własne zarobione pieniądze :( to kurde ponad 20 tys podatku od nabycia mieszkania....a później od sprzedaży....to jest paranoja jakaś ;/ nie ma żadnych ulg wtedy?

Odczekaj 5 lat od nabycia :/. Albo masz zwolnienie w art. 23.1.131. ustawy o podatku odchodowym od osób fizycznych. Musisz dochód ze sprzedaży przeznaczyc na cele mieszkaniowe, masz na to 2 lata. Wolne od podaku dochodowego są dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, o których mowa w art. 30e, w wysokości, która odpowiada iloczynowi tego dochodu i udziału wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe w przychodzie z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, jeżeli począwszy od dnia odpłatnego zbycia, nie później niż w okresie dwóch lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie, przychód uzyskany ze zbycia tej nieruchomości lub tego prawa majątkowego został wydatkowany na własne cele mieszkaniowe; udokumentowane wydatki poniesione na te cele uwzględnia się do wysokości przychodu z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych

Gość kurcze nooo już nic nie wiem..
Anke - a jeśli skorzystam z ulgi i nie zapłacę podatku, bo się dowiedziałam że też jest taka opcja (mimo, że najpierw wmawiano mi inaczej i mówiono, że ulga jest tylko po rodzicach) to przed upływem 5 lat mogę sprzedać mieszkanie i kupić w ciągu nast. 2 inne, czy ten przepis o sprzedaży i kupna mieszkania bez płacenia podatku odnosi się tylko do syt., gdy podatek od spadku został zapłacony....bo już cholera nie wiem co mam zrobić. zostałam raz wprowadzona w błąd i już całkiem zgłupiałam :(