Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania00000123

zasiłek z orzędu pracy po urlopie macierzyńskim

Polecane posty

Gość ania00000123

witam, Mam pytanie: w listopadzie urodziłam synka a umowę o pracę miałam do 31 grudnia 2010, zakład pracy przedłużył mi umowę do końca urlopu macierzyńskiego, jeśli po rozwiązaniu umowy zarejestruję się w urzędzie pracy to czy przysługuje mi jakiś zasiłek? Dodam że umowę miałam na 1,5 roku. proszę o odpowiedz kogoś kto wie coś na ten temat, lub kto był w podobnej sytuacji.

tak - dostaniesz normalnie zasiłek dla bezrobotnych - żeby go dostać to musisz przez ostatni rok pracować a z tego co piszesz to miałaś umowe i macierzyński też się do tego roku wlicza

Gość jasne......
przysłyguje Ci zasiłek w wysokości zależnej od Twojego stażu pracy tj. 100 % w przypadku stażu ponad 5 lat, 80 % w przypadku stażu do 5 lat. Bierzesz świadectwa pracy, jeśli macierz. wypłacał Ci ZUS to zaświadczenie, wypełniasz formularz i finito.

Gość ania00000123
no mój staż pracy to mniej niż 5 lat, macierzyńskie płacił mi zakład pracy, a ile to wychodzi jeśli mowa o 80 %?

Gość to zależy ile wynosił twój mie
sięczny dochód... :o i odliczasz z tego 80 % nie trudne prawda?

nieprawda - o czym wy piszecie ludzie - dostajesz zasiłek dla bezrobotnych w stałej wysokości - dostajesz 100% kwoty zasiłku ustalonego przez rząd jeżeli pracowałas dłużej niż 5 lat i wynosi on - okresie pierwszych trzech miesięcy 742,10 zł - w okresie kolejnych miesięcy posiadania prawa do zasiłku 582,70 a jeżeli mniej niż 5 lat to 80% kwoty zasiłku ustalonego przez rząd czyli w okresie pierwszych trzech miesięcy 593,70 zł w okresie kolejnych miesięcy posiadania prawa do zasiłku 466,20 jest jeszcze zapis że jak pracuje się dłużej niż 20 lat to jest to 120% kwoty zasiłku ustalonego przez rząd

Gość jasne......
mamo alka - o to mi właśnie chodziło, tylko nie znałam kwot, a nie miałam czasu szukać po odpowiednich stronach...

Gość ania00000123
dziękuję za informacje mamo Alka.Pozdrawiam