Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pati-Wati

Czy Śląsk powienien uzyskać autonomię?

Polecane posty

Gość Pati-Wati

Niedawno przeprowadziłam się z Centralnej Polski na Śląsk. Zauważyłam, co niezwykle mnie denerwuje, że wielu ludzi tutaj jest za tym, by Śląsk uzyskał autonomię i stał się niezależny i od Polski i od jakiegokolwiek innego kraju. Wielu tutejszych ludzi twierdzi, że Śląsk łoży na cały nasz kraj (bo tutaj są największe inwestycje) a nie dostaje za to nic w zamian. Wielu głosowało w wyborach na RAŚ (Ruch Autonomii Śląska). Pytanie do Ślązaków, jeśli tacy się znajdą, czy uważacie, że tak jest generalnie na Śląsku, czy tylko ja trafiałam na takie osoby? Pytanie do wszystkich - czy Was to denerwuje czy też nie?

Gość kirra
ślązak to taki ni pies ni wydra tak sie ustawia jak chorągiewka na wietrze

Gość gyhuji
zdecydowanie powinien uzyskać autonomię, jestem za!

Gość kirra
jem węgiel

Gość Pati-Wati
Zdania jak widzę podzielone :P

Gość Pati-Wati
Ja zdecydowanie jestem patriotką, ale to już chyba przestało być modne. Zresztą, na Śląsku chyba już wcześniej ten duch patriotyzmu zaczął zanikać...

Gość to równie dobrze kaszeby
pomorzanie i inne regiony ...:O

Gość khollll
a niech spierdalaja!! slaskie chamy,brudasy i prostaki!!

Gość My som ze sosikiem
ze ślonska i jestek za! po co utrzymywać darmozjadów :D

Gość 777777777467
oczywiście, że Śląsk powinien być niezależny. W chwili obecnej wiele pieniędzy wypływa ze Śląska do budżetu państwa, a wraca zaledwie odsetek. Ja np. mieszkam w Chorzowie i wiem, że nasz kochany rząd nie chce sfinansować lub chociażby pomóc sfinansować przywrócenia rynku i utworzenia obwodnicy miasta, aby wreszcie zlikwidować obrzydliwą estakadę. Ale oczywiście podatki i opłaty wpływające z naszego regionu do Warszawki chętnie pochłania. Z całą pewnością, gdyby Śląsk uzyskał autonomię, nam Ślązakom żyłoby się jak przysłowiowym pączkom w maśle, a poziom gospodarki w pozostałych regionach Polski na tym by cholernie stracił.

W jedności siła. Rozbicie dzielnicowe już mieliśmy. Śląsk był nasz w czasach Piastów i nam się należy. Niemcy powinni jeszcze nas spłacać, a nie kombinować jak Śląsk do siebie przyczepić. Bo tylko o to w tym chodzi. Autonomia, a potem to sobie zagarną.

Gość sosik - słuszna uwaga
te darmozjady w sejmie pieruńskie ..........

Gość Pati-Wati
Przychylam się do zdania, że w jedności siła. Sądzę, że faktycznie jęsli by nawet i doszło do tego, że Śląsk uzyskał by kiedyś autonomię to takie dość niewielki region zagarnęłyby szybko Niemcy. A wiadomo, że od zawsze ostrzyli sobie na to zęby. Nie sądzicie?

Nie, choćby dlatego że Śląsk jest podzielony na trzy województwa, która posiadają odrębne systemy samorządowe. Wprowadzenie autonomii Śląska było by administracyjną katastrofą.

Zresztą to by otworzyło drogę do różnych urzędniczych patologii na Śląsku oraz ciągłych sporów kompetencyjnych między władzami autonomii a rządem centralnym. Oprócz tego autonomiczny region śląski stał by się bazą dla organizacji przestępczych z Czech, Polski i Niemiec, jako swoista "ziemia niczyja". Polska wersja Strefy Gazy.

Gość zyyyta
A Slask Opolsk? To rzeciez Slask pelna geba. Z tym, ze tutaj to bardziej Niemcy niz Slazacy i nie mieliby nic przeciwko przylaczeniu Slaska do Niemiec.

Gość czad
na śląsku opolskim sa tacy ślązacy co to w niemczech nigdy nie będą niemcami a w polsce polakami po prostu chuj wi co

Jeśli chcą to czemu nie, ale śląsk to nie tylko górny śląsk. "na śląsku opolskim sa tacy ślązacy co to w niemczech nigdy nie będą niemcami a w polsce polakami po prostu ch*j wi co" Haha zgadzam się, nie lubię tzw. hanysów :o Ale ogólnie to chodzi chyba głównie o górny śląsk i część woj. opolskiego, bo na północnym zachodzie opolskiego nie ma już ślunzaków ;) Dolnyśląsk to właściwie nie śląsk ;)

Gość Pati-Wati
Dziękuję za opinie.

Gość //czekoladka//
mieszkam na slasku od urodzenia i jakos nie slyszalam:)

Gość niechcialabym byc niegrzeczna
moze w ogole wojewodztwa powinny miec autonomie? po co tworzyc panstwo?? a moze zamiast wypinac sie dupa nalezalo by zrobic cos z ta polska? lansowac sensownych politykow? jak zwykle najlatwiej sie odciac od problemu. jestem z rm wiekszosc kasy z mazowieckiego idzie do wawy- mamy walczyc o autonomie??