Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jakób Szamałek

Jajca na maturze ustnej z polaja. Jakie były u was

Polecane posty

Gość Jakób Szamałek

Mój kolega z klasy skupił się na przedstawieniach Napoleona w literaturze i filmie - ale w związku z tym, że nie bardzo miał czas, żeby porządnie się przygotować i generalnie wolał jaranie skuna z ziomami na kwadracie od wydawania kaski na prezentację maturalne, odwołał się do zmyślonego obrazu zmyślonego reżysera. Dostał 19/20 punktów. Inny kolo z innego liceum przygotował prezentację o japońskim teatrze, którą oparł o solidne opracowania - postanowił jednak zamienić prawdziwe nazwiska twórców Nipponu na wyssane z brudnego palca lewej stopy :P, kierując się przy tym mało wyrafinowanym poczuciem humoru (odwoływał się np. do niejakiej Nagiejsuki i niejakiego Samgopchamgo). Tu egzaminatorzy byli pod jeszcze większym wrażeniem, ocena była więc najwyższa z możliwych (20/20). Znam też kilka osób, które zaprezentowało opracowania przygotowane przez korepetytorów (zresztą konkubentów pań psorek), ciułając ledwie 5-7 punktów. Szkoda hajsu po prostu! :( 😡 Mniejsza z tym, że matura ustna w obecnej formie niczego nie sprawdza - bo wiadomo, że żaden polonista nie opracuje 100+ tematów, wystarczy więc wybrać zagadnienie oparte o dzieła spoza kanonu i można wygadywać, co ślina na język przyniesie. Fajnie, że obecna forma matury pokazuje, że można zdać maturę oszukując i przy okazji robiąc sobie jaja z nauczyciela :P :D :classic_cool:

Gość jajca jajcami
ale jak ci koledzy mogli zdać ustną maturę skoro konspekty trzeba odpowiednio wcześnie oddać, a poza tym są one sprawdzane? Koledzy chyba mieli szczęście, że trafili na mało kompetentnych nauczycieli.

Gość Jakób Szamałek
konspekty są tak sprawdzane jak projekty ustaw w sejmie albo rozkład jazdy w PKP:P :classic_cool: jeśli wiesz co mam na myśłi :D :classic_cool:

Gość jajca jajcami
No to chyba że u ciebie :P U mnie w szkole każdy miał dokładnie wszystko sprawdzone, a nauczyciele polskiego każdą książkę znali :D Ale przynajmniej polski wszyscy zdali.

Gość Bogini w bikini.
Witam serdecznie. Ja zdawalam mature w 1993 roku. Na maturze ustnej z jezyka polskie musialam odpowiadac na pytania. Nie bylo prezentacji wlasnych. Nie pamietam by egzaminatorzy zadawali pytania zawierajace odpowiedz. Bylam jednak dobrze przygotowana i niestety nie wiem jak bylo u slabszych uczniow. Za to na egzaminie pisemnym z matematyki byla kilkuosobowa grupka osob bardzo slabych (wsrod nich i ja :( ). Byłysmy na tyle slabe, ze bez pomocy jednego z egzaminatorow nie udaloby sie nam zdac nawet na ocene miernom. Odbylo sie to w ten sposob, ze jedna z nas zglosila prosbe o zezwolenie pojscia do toalety. Arkusz egzaminacyjny musial byc na czas pobytu w ubikacji zlozony na stole, przy ktorym zasiadala komisja. Jeden z egzaminatorow rozwiazal szybko zadania i kartke wklozyl w srodek arkusza. Po wyjsciu z toalety odbierala arkusza i przepisywala dwa lub trzy z pieciu zadan (czasem specjalnie z drobnym blendem, zeby nie podpadlo) i karteczka szla dalej do potrzebujoncej. Po drodze te - ktorze umiały - sprawdzały sobie czy nie popelniły bledow i czy belferki nas nie wkrencajom. I w ten sposob egzamin maturalny z matematyki zdalo 100 % uczniow mojej klasy (zamiast 70%). Oceny mielismy mniej wiecej takie, jak przez cztery lata nauki - takze nie bylo zadnych podejrzen: trujki, czwurki i piontki. Nikt, kto zawsze mial mierna z matematyki nie poprawil sie w cudowny sposob na maturze ani odwrotnie: żadna co jechała na pionteczkach przez 4 latka nie zarobiła trujeczki czy czwureczki. Z tego co opowiadali mi koledzy z innych klas - zarowno mojego rocznika jak i poprzednich - nie byla to zadna wyjatkowa sytuacja. Nie mowcie mi wiec prosze, ze 20 lat temu bylo lepiej, bo niebylo. 90% mojej klasy zdala egzaminy na studia (niewiem ilu z nich je ukonczyla ale to inna sprawa) Pozostale 10% i tak nie mialo zamiaru studiowac.

Gość a co to znaczy uwarzal?
ja piernicze, teraz mi sie przypomnialo siedzialam przed komisja jakas oderwana od rzeczywistosci, babka zadala mi banalne pytanie a ja ni chooja nie rozumiem o czym ona do mnie rozmawia, wiec prosze ja o powtorzenie pytania, ona powtarza a ja znowu jakby... slysze slowa, ale nie rozumiem ich znaczenia... wiec znowu poprosilam ja o powtorzenie pytania, jak powtorzyla drugi raz i zobaczyla ze ja nie halo to sama z siebie od razu sformulowala je inaczej i przy tym trzecim podejsciu skumalam i sie odblokowalam... ale bylam na innym swiecie :D

Gość jesteś w mylnym błędzie JS
Godzy sprawdzający prace maturalne lub słuchający prezentacji wjedzieli że Ty i twoi git fumfle robicie ich w jajo, ale im to wogóle nie przeszkadzało, gdyż byli to normalni fajni ludzie w przważajacej wiekszości nastawieni nie na dowalenie uczniowi, lecz na wyciagnięcie do niego pomocnej dłoni,a nie jakies nawiedzone sztywniaki nastawione na zgnojenia fajnych kolesiów. Coś zaprezentowaliście zgrabnym językiem, nie jąkajac się i nie heftając egzaminatorom na marynary i żakiety i o to k*** chodziło!!! Mogliście olać i nie przyjść na maturalne boje. Ale przyszliście. I to zostało docenione tak jak płynna wymowa japońskich nazwisk lub opisy hiszpańskiego filmu. A że ściemnialiście? Czy byliście przy tym , gdy komisja omawiała wasze prace-prezentacje? Chyba nie! Czy polonista zasiadający w komisji, człowiek nie z ulicy, lecz z pewnym stażem miał wam przerwać wypowiedż gromkim okrzykiem: To wielka ściema! Nie, nie zrobiliście go w jajo, ale daliście jemu, np. materiał do wesołych opowieści przy kielichu i skręcie. Przecież polonistki nie zawsze opowiadają sobie o urodzie odmiany trudnych czasowników, zdecydowania wolą dyskusje o sztywnych palach Azji swoich młodzieńczych wielbicieli.

Gość jajca jajcami
Sorry Bogini w bikini., ale nie da się tego czytać :O