Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśka potrzebująca rady

KRZYWY KRĘGOSŁUP U DZIECKA....nastawiać?

Polecane posty

Gość mamuśka potrzebująca rady

Moja Ola ma 6lat, od ponad roku chodzę z nią na różne ćwiczenia, gimnastykę itp ponieważ ma krzywy kręgosłup, jedną łopatkę ma nieco niżej od drugiej. Te ćwiczenia niewiele pomagają i zastanawiam się czy do końca pomogą i kręgosłup będzie prosty. Coraz częściej myślę by iść do kogoś kto nastawia kręgosłup ( nie chodzi mi o masaże ale o typowe nastawienie). Czy ktoś ma dziecko z podobnym problemem???

chcesz dziecku krzywdę zrobić? boże, napisz, że żartujesz

Gość vbm
twoja córka ma pewnie skolioze...tego się nie nastawia...jeszcze kaleke z niej zrobisz

Gość vigamoxxa
mam nadzieję, że żartujesz... takie wady leczy się tylko rechabilitacją, musi ona trwac kilka lat a jak nie pomoże to operacja ile godzin tygodniowo twoja córka spędza na basenie ? masz w ogóle jakieś pojęcie o rehabilitacji ? o gimnastyce korekcyjnej ? o wiszeniu na drabinkach, na stole z ciężarkami na głowie ? wybierz się lepiej najpierw do psychiatry z sobą, a potem z córka do dobrego ortopedy !

Gość dawno dawno
temu różnego typu znachorzy, nastawiacze itp pomagali ludziom. Teraz też. to sprawa indywidualna. Ja sama miałam nastawiany kręgosłup w sensie nastawienia a nie masaże...jak byłam mała (miałam ok 12 lat) teraz mimo, iż mam 30 to jakieś 2-3 lata temu też byłam na nastawieniu ( 2 wizyty) kręgosłup prosty co potwierdzają prześwietlenia rtg sprzed nastawienia i po nastawieniu.

Gość Kasia8900
Hej nie wiem czy tu wejdziesz ale ja jak najbardziej bym sprobowala przez 5lat leczylam skrzywenie cwiczeniami i plywaniem bez zadnego skutku tylko pogarszalo moja wada Od niedawna zaczelam chodzic do kreglarza i po 1 wizycie sa juz widoczne efekty

Jak chcesz z dziecka zrobić kalekę, to idź. Kręgosłup to kwiatek, który możesz wyprostować na podpórce, leczenie skoliozy trwa, tylko trzeba być cierpliwym i konsekwentnym.

och, daj spokój. trzeba cierpliwości do ćwiczeń i rehabilitacji, to wszystko.

Gość OCZYWIŚCIE ŻE NASTAWIAĆ
JEDYNE CO POMAGA W LECZENIU SKOLIOZ TO METODA YUMEIHO. WIM BO SPRAWDZILEM NA 16 CÓRCE, DZIEKI TEMU WYCHODZIMY ZE SKRZYWIENIA POWOLI, TYLKO ŻAŁUJE ŻE TAK PÓŹNO TO ZROBIŁEM!

Gość gość
A ja żałuję, że od razu nie kupiłam dobrego krzesła, bo by to tego nie doszło. Szkoły też się powinny zainteresować Entelo

Gość gość
U mojego syna na bilansie 4 latka lekarka stwierdziła skoliozę. Jesteśmy już pod opieką ortopedy, skolioza na szczęście minimalna. Mały ma wkładkę w jednym bucie i kapciu w przedszkolu. Na razie do końca listopada, potem kontrola, zdjęcie i jak trzeba będzie to dalej wkładka. Nie nastawiaj sama kręgosłupa, kalekę z dziecka chcesz zrobić? (mówię o samodzielnym - bez pośrednictwa specjalistów - szukaniu "znachorów").

Gość pije kawe i mysle
hej, dziecko nie, ale sobie nastawialam niestety przy wadzie budowy nie nastawisz raz na zawsze, tylko co jakis czas nalezy(w sumie to nie powinno się!!!!!) ponawiac ale w zyciu dziecku bym tego nie zrobila!!!!

Gość Natala12344
oszaleliście, nastawiać dziecku kręgosłup....nigdy nie zrobiłabym takiej krzywdy mojemu dziecku. Rehabilitacja przede wszystkim, a jak chcesz jeszcze zmusić dzieciaka kręgosłup do ćwiczeń podczas siedzenia, to kup mu takie krzesło entelo, ma wyprofilowane specjalnie siedzisko, aby zapobiegało skrzywieniom kręgosłupa, ja mojej Majce już kupiłam:)

Gość gość
wariatki czy szamanki?

U nas na bilansie sześciolatka też pojawił się ten problem, ale o żadnym nastawianiu nie ma mowy. Póki co gimnastyka korekcyjna i proste siedzenie w każdej sytuacji. Niestety bardzo trudno to wyegzekwować. Ruchu na pewno mu nie brakuje, bo uwielbia rower, basen, rolki, ale z tym siedzeniem przy biurku mamy problem. Podejrzewam, że w szkole w ławce jest to samo :/

Gość charlotteeeeeeeeeee
A pani w szkole nie zwraca uwagę na prawidłową postawę u dzieci? Może warto jej zwrócić na to uwagę. A co do prostego siedzenia to może warto pomyśleć o porządnym krześle? Są takie, które wymuszają na dziecku prawidłową postawę podczas siedzenia.

No i trafiłam kilka dni przed świętami na informacje o dobrym krześle entelo, poczytałam, obejrzałam reportaż i kupiłam młodemu pod choinkę. Póki co jestem zadowolona, siedzi prosto, mówi, że wygodne. Mam nadzieję, ze garbienie się już nie będzie nas dotyczyło.

Gość gość
A na jakiej zasadzie działa to krzesło, że młody nagle zaczął siedzieć prosto?? Ono jest jakoś regulowane czy jak??

Nie jest regulowane, jest dopasowane do wzrostu dziecka i do kształtu pleców. Więc siedząc na nim chcąc nie chcąc przyjmuje się prawidłową postawę. Wbrew pozorom nie jest to w żaden sposób niewygodne.

Gość gość
Hmm, tak się zastanawiam nad ich stylistyką. Bo jeśli ono jest korygujące postawę to pewnie niezbyt modnego kształtu, sztywne???

Gość charlotteeeeeeeeeee
zależy jaką stylistykę lubisz, mnie się podoba akurat, ale ja lubię takie formy :) Ogólnie to one sa wykonane z dobrych materiałów, mają ładne kolory, popatrz sobie na stronie

Gość Aggatt
Pomocne może być noszenie gorsetu ortopedycznego, który czasem zalecany jest dzieciom – pomaga kształtować prawidłową postawę. Polecam poczytać trochę na ten temat, tutaj na blogu jest to ciekawie opisane: http://wprawiamywruch.pl/?p=746

Gość Gosia

Nie wiem czy słyszeliście o metodzie pressio w leczeniu skolioz. Jest to taki specjalny aparat, w którym się ćwiczy i jakby prostuje kręgosłup. Ja kiedyś czytałam o tym w gazecie krakowskiej, a później jak córa potrzebowała, bo garbiła się, zaczęłam jej robić badania, okazało się, że ma skoliozę i trzeba ćwiczyć, żeby nie było operacji, no to wiedziałam gdzie mam iść. W Krakowie w 4 miejscach jest to pressio i wybrałam punkt najbliżej domu oczywiście. Po kilku miesiącach już jest trochę lepiej, 5 stopni mniej niż było. Ćwiczymy dalej i się nie poddajemy, za to dzielę się tym co pomaga faktycznie. rehabilitacje.org tam jest więcej o tej metodzie napisane i chyba tę gazetę też da się znaleźć w necie.