Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Exterminatore

Zatrudnienie osoby niepełnosprawnej.

Polecane posty

Gość Exterminatore

Witam Mam swoją działalnośc gosp., jest to firma jednoosobowa, chciałem zatrudnić pracownika, a do tej pory pracował u mnie dorywczo kuzyn. Dzisiaj dostał stopień niepełnosprawności umiarkowany, chciałem się dowiedziec czy mogę go zatrudnić i na jakich warunkach. Jeżeli mam szukac kogoś, nowego to wolałbym zatrudnić kuzyna , wiadomo lepiej pomóc komuś bliskiemu. Jestem całkowicie zielony w tej kwestii, więc jeżeli ktokolwiek mógłby mi pomóc byłbym wdzięczny.

Przyslugujen Ci dofinansowanie ile w zaleznosci od tego jaka firma i ile zatrudniasz osob niepelnosprawnych to wszystko dowiesz sie w oddziale PFRON w Twoim miejscu zamieszkania osoba niepelnosprawna pracuje 7 godzin dziennie ( 35 tygodniowo) przysluguje jej dodatkowy urlop 10 dni Czyli razem ma 36 dni urlopu przystosowanie stanowiska pracy dla osoby niepelnosprawnej to jednrazowy wydatek om 2 tys zl o ile dobrze wiem jesli zdecydujesz sie na dofinansowanie PFRON licz sie z kontrolami wszystko musi byc na tip top osoba niepelnosprawna nie moze pracowac w weekendy ani miec nadgodzin co dwa lata badania lekarskie ( krew ekg okulista ) na koszt pracodawcy

Gość Exterminatore
No chciałbym zatrudnić jedną osobę niepełnosprawną, czy z tego tytułu miałbym jakies dofinansowanie z PRFON u? Czy to trzeba zatrudniać większa ilość osób ?

Dofinansowanie przysługuje Ci, jeśli w zakładzie pracy stosunek osób niepełnosprawnych do wszystkich pracowników firmy wynosi przynajmniej 6%.

...lub jeśli liczba pracowników w Twojej firmie jest mniejsza niż 25 (chyba)

Gość Exterminatore
To jest firma jednoosobowa, kiedy zatrudnię kuzyna,będzie dwuosobowa. Czyli niepełnosprawni stanowić będą 50 %. Czy w takiej małej firmie,też sa jakies ulgi ??

Dowiedz sie w oddziale PFRON w Twoim miescie wczoraj Ci pisalam ;)

Gość Exterminatore
gdybym miał czas jeżdzic po urzędach nie pytałbym się tutaj. To co tam piszą to ja wiem. Chodzi mi czy ktoś miał podobną sytuację i jak to wygląda w praktyce, a nie na papierku

ja mam orzeczenie o niepelnosprawnosci ale ja pracuje w ogromnym zakladzie ponad 600 osob jest zatrudnionych ;). zadzwon i zapytaj po prostu ;)

Gość gruba Berta:D
jak nie masz czasu jeździć to chociaż zadzwoń do Pfronu a nie sie tu dopytujesz :D

Gość WSEIII
Drodzy Pracodawcy Z problemem znalezienia rzetelnych informacji, dotyczących zasad zatrudniania osób niepełnosprawnych, boryka się bardzo wielu ludzi biznesu. Dlatego z myślą o pracodawcach, planujących zatrudnić osobę niepełnosprawną, powstał projekt „Pomóż sam sobie - promocja zatrudniania osób niepełnosprawnych. Działania z nim związane mają na celu przełamanie obaw pracodawców przed zatrudnianiem osób niepełnosprawnych, wskazanie korzyści, jakie z tego wynikają, a także ułatwienie komunikacji między tymi dwoma grupami. Mamy nadzieję, że informacje, które pracodawcy znajdą na naszej stronie internetowej, zaktywizują i zainspirują Państwa do współpracy z niepełnosprawnymi. Wszystkich zainteresowanych tym tematem zapraszamy na naszą stronę internetową www.pomozsamsobie.pl

Gość gość
Fundacja Aktywizacja pomaga w zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. www.aktywizacja.org.pl

Gość gość
jestem niepełnosprawny poszukuję zajęcia proszę o kontakt na email kamoszek16@wp.pl

Gość gość
Zdecydownie warto szukać np. poprzez takie zakłady: http://www.zaz.wroclaw.pl/ bardzo dużo osób tam pracuje i zaktywizowało się zawodowo, tak więc oczywiście można, tylko trzeba poszukać.

Gość Julitka900
Wiem, że firma http://capitalwork.pl/ pomaga podczas zatrudnienia osób niepełnosprawnych :) Pomaga także zorganizować dofinansowanie na ich szkolenia :)

Gość garyy544
Dobre mam zdanie o tym jak działa agencja pracy Worksol. Znają się na swojej pracy i mają doświadczenie zwłaszcza przy zatrudnianiu ludzi ze wschodu. Wiedzą jak to wszystko od strony formalnej zrobić, żeby pracownik był legalnie w Polsce a ja miał legalnego pracownika w firmie. Warto u nich podpytać, na stronie worksol.pl jest do nich pełny kontakt.