Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczepionkadodatkowa

szczepicie dzieci dodatkowo np rota-wirusy?

Polecane posty

Dziewczyny szczepiłyście dzieci dodatkowymi płatnymi szczepionkami? Moja siostra urodziła 1,5 roku temu i szczepiła na rota-wirusy, pneumokoki (chyba), wiem że brała też kilka bezpłatnych w jednej i tez za to płaciła, w sumie zapłaciła około 1000zł. mówi, że by sobie nie wybaczyła jakby nie zaszczepiła a dziecko by zachorowało... Ja nie jestem zwolenniczką szczepień na wszystko w razie czego, bo i tak przed wszystkim nie da się uchronić... Jak uważacie? Mnie siostra zjechała, ze szkoda mi pieniędzy, ale to nie o to chodzi, po prostu uważam, że podstawowe szczepionki wystarczą, ale chciałabym się upewnić, że nie popełniam błędu.

ja nie szczepiłam w rodzinie ma pediatrę i odradził mi to ponieważ i tak dziecko całej szczepionki nie połknie, a wtedy jest bezskuteczna widziałam wwszpitalu dzieci chore na rotawirusa, a wczesniej oczywiśce szczepione były

Gość agnieszkakrakow12345
niewiem-ja na to córki nie szczepilam

Gość taaaaaaa......
nie szczepie na rota ani pneumokoki robie tylko obowiazkowy pakiet i zastanwiam sie czy nie przelozyc MMR po skonczeniu dwóch lat

ja myśle że te wszystkie dodatkowe szczepionki są mocno przereklamowane. Od dwóch koleżanek słyszałam, że dzieci ich znajomych po zaszczepieniu na pneumokoki stały się roślinami. To jest żerowanie na sumieniu rodziców i czysty biznes! Poczytajcie sobie to: http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/22205 albo to: http://prawda2.info/viewtopic.php?t=8877&postdays=0&postorder=asc&start=0 Po przeczytaniu tego bałam się szczepić nawet szczepionkami zalecanymi. Szczepiłam bezpłatnymi z sanepidu (3 wkłucia), wolałam nie kupować skojarzonej 3 w 1 bo bałam się że różne wirusy razem mogły sie zmutować w jednej szczepionce. I nie chodzi o to że mi było szkoda kasy na dziecko- nigdy! poprostu myślę, że bezpieczniejsze było podanie osobno szczepionek, bo tak się szczepiło od zawsze,a teraz wymyślają cuda na patyku i potem dziwią się skąd jakieś nieuleczalne choroby- stąd właśnie! A na rotawirusa też się boje zaszczepić, bo koleżanka zaszczepiła i była z małym tydzień w szpitalu z powodu biegunki. Ostrzegali, że po tej szczepoince mogą się zarazić też rodzice podczas przewijania, bo dziecko wydala wirusy.

do taaaaaa - słyszałam, że dzieci po tej szczepionce mogą dostać autyzmu. Tylko nie jest to udowodnione, czy to po szczepionce, czy poprostu w tym wieku ujawnia się autyzm. Tez się zastanawiam nad przesunięciem w czasie tej szczepionki - pow.2 lat dziecka.

Dzięki za odpowiedzi, też uważam to za czysty biznes, chciałam się upewnić, że nie tylko ja... Pozdrawiam

taaaaa ja małego zaszczepię na MMR dopiero jak skończy 3 lata

he he ja jeszcze 3 nie dałam, a syn ma 13 miesiecy o, i wzw b ostatniej też jeszcze nie - do maja mam czas

z 4 to nie ma powodu do pospiechu ja nie wiem czy wogole dam go zaszczepić na 4, bo 3 to juz wielkie wyzwanie

Szczepiłam, syn ładnie połknął całą szczepionkę na rota, tylko było zalecenie żeby uważać by nie zwymiotował (nie podrzucać np) przez pół godziny. Panował wirus w okolicy, młody nie zachorował. Pneumokoki i meningokoki sa w kalendarzu sczepień obowiązkowych w UK wiec syn był szczepiony jak wszystkie dzieci w Anglii. O powikłaniach po pneumo i meningo pierwsze słyszę.

Gość gosik062007
zadnych dodatkowych szczepien. bez szczepienia na rota wirusy moja cora zachorowala na to, ale nie bylo tak zle, jak to mowia lekarze i reklamy w tv. kolejnego rota wirusa juz prawie bezbolesnie przeszla. Wogole jestem przeciwniekiem szczepien - corka ma autyzm