Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Czarna Podkowa

Przedłużająca się ciemieniucha

Polecane posty

Witam, Czy któraś z mam się z tym boryka? Moje dziecko ma 5 miesięcy i nadal ciemieniuszkę, a do tego bardzo suchą, łuszczącą się skórę głowy. Stosowałam oliwki, delikatne zmywanie codziennie główki, potem oilatum do suchej skóry głowy i NIC nie pomaga. Pewnie przyczyna nie tkwi w pielęgnacji, tylko gdzieś indziej. Moje dziecko ma wogóle suchą skórę z tendencją do alergii (np. na normalny proszek). Moze któras z Was zna przyczyne takiej dlugiej ciemieniuszki?

Gość krakaraaaaa
przedłuzająca sie ciemieniucha, bądź pojawiajaca się do roku zycia jest objawem alergii dziecka. Moze byc tak, ze Twoje dziecko za jakis miesiac dwa odstawi mleko. ciemieniucha minie wtedy samoistnie-ja tak miałam. Moje dziecko dostało ciemieniuchę w 3 miesiacu, w 7 odtawiło sobie całkowicie mleko, pojechałam więc do alergologa, dostałam Bebilon pepti i ciemieniucha zniknęła w 3 dni.

Gość zimna cola
Też mój syn miał, ale 2 razy posmarowałam mu głowe masćią sterydowa i po dwóch dniach znikło. Naszczęście nie powróciła, a już mineło 2 miesiące.

Gość anna noowa
u mojego synka bylo to objawem alergi na mleko krowie. po przejsciu na nutramigen skora zaczela sie poprawiac.

Gość wiosenna mama;)0
a jak wygląda dokładnie ciemieniucha?? bo maja córka ma tak jakby białą sucha skore w jednym miejscu na główce. czy to może być ciemieniucha czy tylko sucha skóra??

Mam podobny problem. Mój synek ma 3 miesiące. Od kilku dni stosuję Olejuszkę ale poprawa jest niewielka. Na dodatek łuszczy mu się skóra na jednym uchu a na twarzy jest przesuszona i szorstka.Dodam że miał już raz ciemieniuchę w pierwszych tygodniach życia, ale wtedy bez trudu się z nią uporałam.Jutro idę do lekarza. Może to faktycznie alergia?

No własnie, obawiam się ze to moze byc alergia na np. mleko krowie. Już nie jem nic pochodnego od 3 dni i poczekam czy może się poprawi. Wiosenna mama: klasyczna ciemieniucha to takie żółte łuski na główce, żołte bo tu wydziela się nadmiernie dużo łoju i tak, może to iść w parze z suchą skórą odchodzącą płatkami, jak u mojej małej. Antena: moja też miała taką szorstką skórę na policzkach, uszach i za uszami - czasem jej też czerwienieje w tych miejscach. Napisz proszę po powrocie od lekarza, co Ci powiedział na ten temat. pzdr

Czarna Podkowa, syn ma tak samo, ciemieniucha się utrzymywała bo już ciężko ją wyczesać ale zrobiłam mu sesję oliwka- mycie w podwójnej dawce i przeszło na sucha skórę lekarz nic nie mówił, tyle żeby smarować, nie sądzi by to był objaw alergii ( tym bardziej że i ja zawsze mam o tej porze roku problem z suchą skórą).

Hej! No i niestety okazało się że mały ma skazę białkową :-( Dostaliśmy receptę na Bebilon Pepti. Buzię mam mu smarowac kremem Emolium. Za dwa tygodnie mamy kontrolę.

Gość Mama Natalki i Oliwki
Ja też borykałam się z tym problemem, moje dziewczynki obydwie urodziły się kudłate, u starszej nic nie pomogło żadne ooliwki, wyczesywałam i wyczesywałam ale nawracało:(, młodsza również została bogato obdarzona w ciemieniuche, przez przypadek nie czytając opisu zakupiłam PERFECTA BABY DAX COSMETICS szampon i płyn do kąpieli, po kilku myciach prawie nie ma śladu, w porównaniu ze skorupą jaką miała na głowie. U starszej też znikło. Bardzo polecam!!!!

Gość goshq12
Synkowi zrobiła się na główce, weszła też na brwi ... . wg dermatologa dzieje się tak w skutek skazy/azs. Stosujemy od tygodnia spray z babycapi i efekt jej wow po prostu, wszystko znika z dnia na dzien, coraz mniej. Mam tylko nadzieje,że nie będzie powrotu ;(