Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kąpiel noworodka

co do MYCIA, KĄPIELI dla NOWORODKA

Polecane posty

Gość kąpiel noworodka

co uzywacie do kąpieli dla dzieci pytam szczególnie pod kątem noworodka czyli od PIERWSZYCH DNI ŻYCIA -bo na OILLAN-ile pisze po 1 m-cu ( w uzasadnionych przypadkach) a tak to po 6 m-cu - na OILLATUM nbic nie pisze :)...ale słyszałam ze od pierwszych dni (czy aby na pewno) i czy wogóle zaczynałyście od tych "specyfików" czy moze inny płyn do kapieli polecacie z własnego doświadczenia

Ja jeszcze nie urodziłam ale kupilam dziecku Oilatum i bede uzywac do kapieli :),a jesli bedzie mialo sucha skorke to czasem naoliwkuje ;),zamierzam korzystac z maki ziemniaczanej :) . Jutro dokupie jakies malutkie reczniczki frotte do mycia cialka dzidzi albo specjalna delikatna rekawice ;).

Gość Iza_30
Ja od początku stosuję żel do mycia ciała nivea baby a do wanienki z wodą wlewam trochę oliwki. Teraz jak córeczka ma już włoski to dodatkowo używam szamponu też z nivea baby a potem spłukuję czystą wodą. To zalecenia naszej pani pediatry-do tej pory to się sprawdza - zero problemów.

Gość mamaMałejOliweczki
nigdy nie używałam tych "specyfików".. wlewałam ciut oliwki do kąpieli, np.z nivea - jest super. Skóra córki była zawsze nawilżona , bez skazy, szorstkości itp.. :)

Gość mydelko bambino
lub dzidzius a szampon Dar Matki

Gość pytanie hop
Zwykły płyn top-to-toe albo kopf-bis-fuss.

myc dziecku głowke jak bedzie miało włoski po urodzeniu czy wystarczy woda??

Gość pytanie hop
Tym samym co resztę ciała. A jak będzie miało bardzo bardzo bardzo gęste włosy to szamponem, albo płynem all-in-1.

Gość jkkkkkkllll
oilatum - tak mi poradzila pediatra w szpitalu

Gość wikidajło
Ja od początku płynem Emolium. Wlewa się 15ml do wanienki i nie trzeba dodatkowo natłuszczać. Cena za butelkę 400ml to ok 35-38zł.

Gość z tego co mi wiadomo ...
Oilatum - kapalam swoje pierwsze dziecko, bede i drugie bo plyn jest rewelacyjny i nie trzeba dodatkowo dziecka naoliwoac niczym innym bo Oilatum wystarczy

Gość pytanie hop
Emolienty nie są dla zdrowych noworodków. Nie dajcie się robić w balona. Lepiej poczytajcie sobie dlaczego niektóre dzieci mają po narodzinach łuszczącą się warstwę ochronną naskórka, co to jest za warstwa, jaką pełniła funkcję w łonie, oraz dlaczego musi zejść, dlaczego nie ma wpływu na ogólny komfort dziecka, oraz dlaczego jest w 100% normalnym uwarunkowanym fizjologicznie zjawiskiem, które w 98% nie ma nic wspólnego z atopowymi chorobami skóry, na potrzeby których stworzono emolienty. Byle balsam, krem albo oliwka zastosowana doraźnie wystarczy i parędziesiąt złotych zostaje w kieszeni. Zostaliście wciągnięci w banalną machinę marketingową przez waszą niewiedzę. 🖐️

Gość tylko weleda
bardzo wydajna, a jesli chodzi o emolienty to jest glownie parafina, owszem czasami sa potrzebne ale nie warto na zapas dziecku zamulac nimi skory

Gość gość
Ja też kupiłam Nivea Baby Płyn do kąpieli z szamponem 2 w 1 Myślałam nad OILLATUM ale stwierdziłam że go kupie jeśli dziecko będzie miało faktycznie suchą skórę Jak narazie jest mi zbędny :)

Gość gość
pytanie hop - popieram :)

Gość szare mydło ot co
od zawsze myłam dzieci szarym mydłem a pózniej smarowałam oliwką bambino ,a mam ich trójke ,zdrowe chłopaki ,nidy żadnych alergi .

Gość piękna sukieneczka
jak się stosuje emolienty w chwili, gdy nie ma potrzeby, skóra dziecka rozleniwia się, zaburza się produkcja gruczołów i wówczas już stosowanie emolientó staje się nie zbędne. I tak oto napychacie portfele firmom.

Gość piękna sukieneczka
rossman ma fajną linię dla dzieci babydream. Jako jedna z nie licznych, ma certyfikat testu konsumenckiego oko plus, określony jest jako sehr gut. Nie zawiera olejów, konserwantów, barwników itp

autorko, z tego co wiem to te specyfiki ktore wymienilas sa dla dzieci z choraobami skory np AZS . zdrowe niemowle mozesz myc np w plynie do kapieli J&J lub innych ktorych jest mnostwo na rynku.

Gość kąpiel noworodka
dzięki za informacje co do tych "specyfików" przyznam się ze właśnie połozna środowiskowa powiedziała aby takowy sobie kupić (oilatum) bo to najlepsze jak się wyraziła a słyszłam właśnie opinie o tym że skóra dziecka się "uzaleznia' potem i dlatego zapytałam jak to wyglada u Was mówiła że noworodek nie jest brudny w tym sensie żeby trzeba go było myć mydełkiem które wysusza i dlatego uznała to oilatum za najlepsze podobnie oliwka działa wysuszająco (wbrew jej przeznaczeniu) ale ja właśnie chyba spóbuje np. płynu do kąpieli z NIVEA i zobaczę jak się bezdie zachowywac skóra np. po 2-3 tygodniach

Gość Koncerny dystrybuujace
emolienty (oraz inne najczesciej polecane przez pediatrow farmaceutyki i parafarmaceutyki) odpowiedznio wynagradzaja personel i szpital za mowienie odpowiednich rzeczy, by naklonic rodzica do zakupu - poprawie zowie sie to "systemem zachet" :o Ot co.

Gość Koncerny dystrybuujace
A noworodka do tygodnia (a nawet dluzej do miesiaca) po porodzie wystarczy podmywac sama woda, bo nie ma on jeszcze wytworzonej flory bakteryjnej, ktora powodowalaby procesy "gnilne" i przez to przykry zapach. Poza tym ta woskowa warstwa ochronna (vernix), ktora pokryte jest dziecko (ta sama ktora potem sie zluszcza), ktora chronila skore przed wodami plodowymi, doskonale chroni skore dziecka przed szkodliwymi czynnikami zewnetrznymi po porodzie, wiec nie powinno sie jej tak predko zmywac. Wiedza sie klania drogie panie. Dlaczego nikt wam o tym nie mowi?

Gość kapiel noworodka
no to tez prawda podobnie u lekarza zawsze są jakieś rekalmy np. umieszczane na kartach ciaży które sugerują zakup tych a nie innych witamin mnie osobiscie lekarz nie polecał specyfików które miał na karcie ciąży ale często to jest takie psychologiczne podejście podobnie z tymi plynami...połozne zachęcają a potem prawdopodobnie dostają jakieś profity od tych firm a czasem sie słyszy ze dziecko i tak ma wysuszoną skórę i trzeba dodatkowe emolienty ....dlatego ja sie wstrzymam do momentu pojawienia się niepokojących objawów na skórze dzieciatka....obym ich nie zauwazyła ;)

Gość aszlunia
noworodki sie nie poca wiec nie trzeba ich szorowac niewiadomo czym, a juz na pewno nie uzywac szamponow. dzieci im pozniej beda mialy stycznosc z chemia tym lepiej. my do wanienki wlewalismy ciekla parafine do kupienia w aptece i dziecko po kapieli od razu bylo natluszczone- juz nie trzeba bylo smarowac oliwka czy mleczkiem. i tak w pierwszym miesiacu i czesci drugiego. a jak corka juz byla wieksza, silnejsza, trzymala glowke to spokojnie mozna bylo ja wybalsamowac :)

Gość _zala
Pisałyście o Nivea - sama chciałam kupić na początek ale te płyny są dla dzieci od 1 miesiąca (tak jest na nich napisane)

Gość czyli od 0 od 1 mies a nie
powyzej nie rozumiesz tego?

Gość czyli od 0 od 1 mies a nie
mowisz o niebieskiej serii zy o bialej? biala hipoalergiczna jest od 1 dnia

Gość Pomocyyyyyyyyyy
Uzywaj normalnych typu nivea baby itd tamte co wypisalas sa bardziej dla wysuszonej skory dziecka lepiej je zostaw jak naprawde bedzie sie cos dzialo bo jak przyzywczaisz skore do tamtych to potem wrazie czegos to juz dzialac nie beda