Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aa.

soczewki

Polecane posty

Gość aa.

Czy ktos z was ma soczewki kontaktowe zamiast okularow? Co wedlug was jest lepsze? i prosze napiszcie mi co musze kupic oprocz soczewek? bo to beda moje pierwsze....

Gość bukaa
Ja noszę juz od wielu lat i nie wyobrażam sobie wyjścia na dwór w okularach. :) Okulary tez musisz mieć do chodzenia po domu, chyba że masz niewielką wadę i w domu możesz chodzić bez. Oprócz soczewek kupujesz płyn i to wszystko. :)

Gość mateo . . .
kupujesz na wlasna reke ? Chcesz sobie zaszkodzic ? idz do okulisty ;/ bo tak to sobie wzrok zwalisz ;/ Kupujac soczewki trzeba ustalic srednice soczewki i krzywizne ;/ ale jak kupujesz to kup sobie plyn do soczewek opakowanie do soczewek jakies krople do nawilzania oczu - polecam starazolin hydrobalance lub hyabak (sa bez konserwantow, nie to co przereklamowane visine) a co lepsze? tego nie da sie stwierdzic! Kazde oko jest inne i innaczej toleruje soczewki! Moje np. szybko wysycha i nosze je tylko na szczegolne okazje :) No i soczewki nie ukrywajmy sie troche szkodza oku - w koncu to cialo obce ;) kilkuletnie noszenie powoduje np. wrastanie naczynek krwionosnych - co w przyszlosci moze cie zdyskwalifikowac do zabiegu laserowego ... poza tym noszac soczewki czesto oko jest przekrwione. Dlatego wazne jest by je czesto nawilzac ... no chyba ze twoje oko tego nie wymaga - ja niestety mam suche :P

Gość aa.
okulistka u ktorej bylam powiedziala mi ze wystarczy powiedziec u optyka jaka mam wade wzroku i to wszystko :/ dzieki wam za odp :)

Gość dziś tylko na pomarańczowo
to absolutnie nieprawda, że wystarczy u optyka powiedzieć jaką masz wadę. Ja jak poszłam na pierwszą wizytę do okulistki dobierającej soczewki, to mialam komputerowe mierzenie wady a także rozstawu źrenic. I dopiero po takich badaniach można zalecić komus jakich soczewek potrzebuje...

Gość bukaa
No i okulista uczy zakładania soczewek, co na początku wcale nie jest takie proste. Pudełka na soczewki oczywiście kupować nie musisz, bo jest w kompecie z płynem. Nie wiem, dlaczego ktoś wprowadza cię w błąd. Kropli tez kupować nie musisz, bo moze wcale nie będa potrzebne, poza tym możesz zakropić płynem do soczewek, jeżeli odczuwasz suchość. Co do przekrwienia - jeżeli masz dobrze dobrane soczewki, wtedy przekrwionych oczu nie masz, mnie się zdarzyło, kiedy miałam niewłaściwy rozmiar albo nosiłam bardzo długo .

Gość aa.
badania komputerowe wzroku mialam robione ale nic zadnych danych mi nie podala tylko tyle jaka mam wade i ile dioptri ;/

Gość aa.
i okulistka pytała jeszcze czy mam zdolnośc kredytową :(

Gość Erikaaa
Okulistka musi dobrać Ci krzywiznę i średnicę soczewki, sprawdzi stan oka, film łzowy, wadę bo ta do soczewek nie jest równa tej z okularów. A jak masz trochę kasy to kup sobie silikonowo-hydrożelowe czyli takie w których można chodzić bez przerwy, oczywiście i tak na noc lepiej zdejmować bo jak masz wrażliwsze oczy to i tak będą wysychać, piec i robić się przekrwione... jak dla mnie to niebo i ziemia, nie wyobrażam sobie wyjścia z domu w okularach;-)