Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wi82

do mam 10-ciomiesieczniakow

Polecane posty

drogie mamy, jak funkcjonuja Wasze maluchy? ja sie zaczynam niepokoic o mojego synka. siedzi, przewraca sie z brzucha na plecy i odwrotnie, kreci sie w kolko na brzuchu, raz udalo mu sie uniesc na rekach i kolanach. nie stoi, nie podnosi sie sam, nie ma mowy o stawianiu krokow. lubi "udawac", ze chodzi. ale trzeba go trzymac pod pupe. nie stawia stop na plasko tylko ciagle na palcach. czy to normalne? czy powinnam juz interweniowac? i druga sprawa, jak wyglada dieta takich maluchow. moj ciagle jest na piersi, do tego zjada zupe raz dziennie i raz kaszke mleczno-ryzowa lub pszenna. no i oczywiscie jakis owoc, chrupek czy biszkopt. od kiedy maluchy moga jesc chlebek np z twarozkiem, wedlinka? do kiedy musza jesc jak niemowlaki? czyli glownie mleczko? czy powinnam go karmic piersia w nocy? robie to raz. z gory dziekuje za odpowiedzi.

Gość ANIIAAAA
ja jestem, co prawda, mamą już 15 miesięcznego szkraba, ale napiszę jak to było u nas. również już stabilnie siedział, przekręcał się z brzucha na plecy i odwrotnie, mając skończone 10 miesięcy i siedząc np przy wersalce zaczynał się podnosić na nóżki. generalnie w tym czasie nie raczkował - najpierw zaczął chodzić najpierw przy meblach a później skumał o co chodzi w raczkowaniu ;) leżąc na plecach odwracał się na brzuch i "z brzucha" siadał. Jeśli chodzi o jedzenie i Twoje pytanie o chleb z twarożkiem czy wędlinką to wszystko zależy ile mały ma ząbków i jak mu idzie gryzienie. Generalnie twarożki, chlebek wprowadza się tak w okolicach roku. Ja swojego synka przestałam karmić piersią jak skończył rok, tzn przechodziliśmy pomału na mleko modyfikowane, i do dziś ma jedną pobudkę w nocy na mleko.

wg mnie bardzo mało robi,mój to robił jak miał 5-6 miesięcy obracał się itp 4 miesiące siedział 5,5 miesiąca raczkował 6-6,5 miesiąsia wstał 7 miesięcy a 10 to już chodził,ale się przewracał nie zmuszaj do chodzenia skoro nie raczkuje,bo zaszkodzisz,dziecko wstaje jak jest gotowe na to i przedewszystkim kości i mięśnie są gotowe. a ile waży syn ?

moja córcia jutro będzie miała 9 miesięcy i już od jakiegoś czasu je chleb z szynka i twarożkiem ma tylko 1 ząbka. A co do chodzenia to trzymana za ręce spaceruje po całym domu:) Ale każde dziecko rozwija się inaczej i twój syn później pójdzie na nogi ja na twoim miejscu jeszcze bym się nie martwiła bo jeszcze ma czas. Mojej koleżanki syn ma rok i mniej potrafi niż moja córka.

jak podkula nogi i nie chce stawiać całej stopy by chodzić to znaczy że nie jest gotowy,dziecko wie najlepiej kiedy ma chodzić itp. Ja bym zapytała pediatrę czy przypadkiem za mało nie robi na swój wiek,bo obracanie się na brzuchu (pełzanie itp) to raczej pasuje na 4-5 miesięczne dzieci

dziekuje za odpowiedzi. moj synek wazy 10 kg, ubranka nosi w rozmiarze 86. bardzo szybko nam rosl. zawsze byl wyzszy od swoich rowiesnikow. czy to moze mie wplyw na to, ze wolniej sie rozwija? zaczal tak naprawde samodzielnie siedziec w okolicach 9 miesiaca. nie chce samodzielnie stac. w ogole nie jest wyprostowany, tylek mu zostaje w tyle, a jak probuje go wyprostowac to wtedy staje na palcach. oprocz tego strasznie szczypie i gryzie. juz od dawna ma 6 zebow, wiec ma czym gryzc. najgorzej jest z tym szczypaniem. gdy tylko dotknie dlonia czegokolwiek lub kogokolwiek od razu zaciska raczki i szczypie. czy dzieci tak maja?

nie moge nigdzie znalezc informacji na temat tego szczypania. wszedziempisza o troche starszych dzieciach, ktore robia to ze zlosci. a moj synek robi to caly czas.tak, jakby nieswiadomie.

mój synek też ma 10 miesięcy, raczkować się nauczył niedawno, ale za to jak skumał o co chodzi to doszedł do perfekcji w dwa dni:) staje przy meblach i powoli zaczyna stawiać przy nich kroki, ale to jeszcze tak niezdarnie mu wychodzi i nieraz spadnie na pupe:) co do jedzenia, to mój mały choć nie ma jeszcze ząbka już zjada chlebek, w nocy zazwyczaj dwa razy się budzi do mleka, od 3 tyg. życia pije modyfikowane, a z tym szczypaniem to mój ma podobnie, dużo rzeczy jak łapie to też jakby chciał uszczypać dzieci różnie się rozwijają, ty się martwisz, że nie chce raczkować, a ja się martwię, że nie ma jeszcze ząbka:) i taki los matki hehe zawsze coś pozdrawiam:)

każde dziecko rozwija się w swoim tempie. nie martw się wszystko jest w porządku saleminkaa8 wg mnie bardzo mało robi,mój to robił jak miał 5-6 miesięcy nir słuchaj tej baby, dla iej jeśli ktoś urzywa innych pieluch niż pampersy nie kocha dziecka i na siłe na nim oszczędza

mój też w wieku Twojego syna nas podszczypywał i oczywiscie gryzł to normalne teraz już mu trochę przeszło poza tym nie obejrzysz sie a będzie śmigał, nie stresuj sie niepotrzebnie

Moja tez ma 10m-cy. Siedzi ładnie, wstaje, potrafi kilka sekund stac bez trzymania sie niczego, ladnie raczkuje. Na sniadanie je chlebek z wedlinka lub twarozkiem, potem zupke - idzie spac i wstaje na drugie danie. Dostaje owoce w plaserkach, platki kukurydziane, makaron swiderki bardzo lubi jesc z raczki, jogurty z owocami. Tylko z mlekiem mam problem, nie chce pić. Generalnie to ci powiem - nie martw sie. Moja tez malo potrafiła jeszcze miesiac temu. I przyszedł taki tydzien ze sie pewniej poczuła i od weekendu do wekeendu nauczyła sie sama siedziec, raczkowac i wstawac na nogi. A z dieta to poczyaj sobie co juz mozna takiemu dziecku dac - a mozna juz bardzo duzo i zacznij stopniowo jej wzbogacac diete. Nie tylko nowe produkty ale przede wszytskim w nowej postaci bo dziecko w tym wieku powinno juz uczyc sie zjadac wieksze kawalki.

Gość Jaaa...
Mój synek ma obecnie 11 miesięcy, ale jak miał dziesięć to zaczął chodzić. teraz już wcale nie trzeba go trzymać. Siedział już jak miał 6 m-cy. Wiem ze to wszystko to indywidualna sprawa kazdego malucha. A byłaś u pediatry? Może warto się wybrać dla uspokojenia...?

moja coreczka ma 10 miesiecy sama siedzi raczkuje wstaje przy meblach i przy nich chodzi sama. jesc tez juz od dawna je wszystko. wiec spokojnie mozesz dac mu chleb z czyms.moze idz do lekarza niech go zbadaj i wtedy Ci powiedza czy wszystko okej.bo troszke dziwne ze staje na paluszkach.