Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna 5566

Powrót do pracy po macierz. od razu urlop...

Polecane posty

Gość taka jedna 5566

Mam pytanko, do pracy mam wrocic 14 marca. Od razu chce zlozyc wniosek o zalegly urlop - 30 dni(z 2010) plus 5 dni z tego roku. Chyba nie maja prawa mi odmowic?

Gość klfkfgklfgkf
odmowic nie ale cie zwolnia po wykorzystaniu urlopu albo ci za niego zaplaca i zwolnia

Gość romeo66666
art. 163 *3 KP - Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego. wyrok SN z dnia 20 sierpnia 2001 r. I PKN 590/00 Pracodawca nie jest związany wnioskiem pracownika zawierającym propozycję terminu udzielenia mu urlopu wypoczynkowego. Jest jednak związany takim wnioskiem pochodzącym od pracownicy, która urodziła lub ma urodzić dziecko i chciałaby skorzystać z urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim.

Gość zaciekawiona ..
nie mają prawa odmówić, wszystkie kobiety tak robią, ale ja bym proponowała wniosek złożyć już teraz. a nie w ostatni dzień macierzyńskiego. do tego jesli miałas umowe na czas nieokreslony, nie mogą Cię zwolnić przez rok czasu;]

Gość taka jedna 5566
Dzieki za odpowiedz. Wiem, ze tak duzo osob robi. Poza tym jakbym teraz nie wykorzystala tego zaleglego to co? kiedy?bez sensu. Mam umowe na czas nieokreslony.

a niby dlaczego miałby ja zwolnic. Urlop zaległy każdy musi wykorzystać tym bardziej że widze ze kolezanka ma jeszcze zaległy za 2009. Więc i tak czy siak musi isc na niego.

Gość ANIIAAAA
oczywiście, że nie mają prawa. Ja po urodzeniu synka w listopadzie 2009 roku, po urlopie macierzyńskim wykorzystywałam cały urlop z 2009 r, później z 2010 r i dopiero poszłam na wychowawczy