Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Fiolcia84

Juz kurna nie wiem - skaza czy nie skaza?

Polecane posty

Moje dziecko przez pol roku piło nutramigen bo ja wysypało jak była malutenka - wiec pediatra nam kazala mleko zmienic. Ale przez trzy miesiace jadała codziennei jogurt. Po miesiacu zaczelam jej wrzucec lyzke masla do zupy i nic. A od trzech tygodni pije zwykly bebilon. Kilka dni temu zauwazylam ze ma sucha skorke na nozkach, taki maly placek i takie samo jej sie chyba na lokciach robi. No i nie wiem kurcze teraz czy to od nabiału czy to od wody - bo u nas jest taka okropna ze ja sie cała drapie jak wyjde spod prysznica... Mamy dzieci ze skaza jak mysliscie - jesli mała jadla masło przez dwa miesiace i nic jej nie bylo to wyklucza skaze? Mozliwe ze dopiero po takim czasie to wyszło?

To jest Atopowe zaapalenie skóry a ie skaza białkowa ona by wyszła po 2-3 dniach a nie po jakims czasie. a lekrze zawsze zalecaja nawet przy AZS zmiane mleka na np. nutramigen, bebilon pepti, humana itp. a tak naprawde uczulenie na mleko wystepuje baaaardzo zadko. - rozmawialam o ty z alergologiem

tyllkaaa a przy AZS nabiał tez sie eliminuje? Jogurty, serki, twarozki itp? Bo moje dziecko bardzo mało mleka pije. Jakies 200ml tylko. Reszte nadrabiamy jogurtami i twarozkami.

JESLI karmiłas i nic sien ie dzlało to czemu masz odstawic. Nie nie trzeba :) a jesli chodzi o AZS to wiem cos o tym bo mam sna z tym cholerstwem (inaczej tego nie mozna nazwac) i zaczeło sie od jednej plamki suchej zaczerwienionej i nie było to na 1000% od mleka ktore moje dziecko piło i nic mu nie było. Spokojnie idz do lekarza ale na moje oko to AZS

Juz sama nie wiem, jak ostawie jej to wszytsko to z czego ona wapń bedzie miała? Mleka pije tyle co nic... Chyba do wizyty odstawie masło i twarozek, zostanie jogurt i emolium.

cem chcesz z tego rezygnowac ??jak długo dziecko juz to je ??i od jakiego czasu ma plamke ??

Wiecie bo była jakis czas temu taz taka rzecz ze miała taka sucha plamke na boczku pod pampersem. I wtedy tylko oliwka jej skóre natłuszczałam. Moj maz od razu ze alergia pewnie a ja sie uparlam zeby emolium kupic. I po dwoch tygodniach zeszło a diety wtedy nie zmienaiałam. I jak zeszlo to przeszlismy na balsam nivea. Przez dlugi czas bylo ok i jest teraz znowu... Sama nie wiem co myslec. Faktem jest ze od tak mniej wiecej dwoch tygodni troszke poszalelismy z nabialem bo chlebek z twarozkiem je na sniadanie albo z szynka i maselkiem. Ja juz teraz głupia jestem i nie wiem co mam myslec

Jogurt i masło od jakis 3 miesiecy. Doszedł nam twarozek i bebilon jakies trzy tygodnie temu. A plamka moze tydzien... Od miesiaca jest zmieniony balsam. Tak bardziej mysle zeby najpierw ten balsam wrócic i poczekac ze zmiana diety. A w czwartek za tydzien mamy lekarza. Chyba nic jej nie bedzie jak tydzien poczekamy z odstawieniem nie?

powiem tak nic nie bedzie jak poczekasz a po drugie to lekarz tez moze zalecic ci odstawienie ale jesli powie ci ze to AZS to nie musisz odstawiac bo pozniej bedziesz musiala znowu przywyczajac i nie zawsze zoładek to toleruje. bo przy AZS jak i wogole to tak jak juz pisałam skaza białkowa baaardzo zadko wystepuje. mi to powiedziala lekarka alergolog-pediatra bo sie pytałam o mojego smyka

No wlasnie moj lekarz to taki chuchacz dmuchacz, na bank kaze wszystko odstawic... Strasznie tego nie chce, mała tak chętnie zjada te wszystkie rzeczy. Katastrofa to dla niej bedzie :P Emolium musi pomoc i kropka ;)

w zeszłym roku też myślałam ze córka ma skaze ale zmieniłam zdanie. miała dokładnie co twoja takie suche placki. pojawiły się we wrześniu i zniknęły na wiosne, całe lato nic i w tym roku bach znowu od września to samo (pomimo ciągej diety bez nabiału). dopiero w tym roku skojarzyłam ze we wrześniu zaczyna się sezon grzewczy i to pewnie od suchego powietrza, braku "przewiewu" w ubraniach, chodzenie w rajstopach jak to zimą. plus, tak jak ty mamy okropną wodę co przecież na pewno pogarsza stan skóry - najwyższy możliwy stopien twardości :(

ale przy wszystkich problemach skórnych, azs zaleca się i tak eliminacje czy ograniczenie nabiału a zwłaszcza słodkiego mleka. moja lubi swoje śmierdzące pepti to pije, niedługo chce jej w ogóle mleko odstawić bo już duża jest i nie jest jej potrzebne

Moment moment moment Florcia - nie musisz odstawiac bo z tego co piszesz mala ładnie reaguje na nabiał. A emolium w wiekszosci przypadkach bardzo ładnie sobie radzi ze zmianami AZS Eternal - to jesli tak miałas to moliwe ze dziecko ma to samo. Azs to choroba które przez te ciepłe miesiace w roku raczej sie nei ujawnia. za to od wrzesnia do powiedzmy czerwca jest widoczna. i to nie chodzi o suche powietrze czy o wode. ludzie. poczytajcie sobie.... Moj mały ma AZS od 2 miesiaca zycia i uwierzcie dopytywałam sie wielu lekarzy jak i bardzo duzo czytałam o tej chorobie.

zaleca sie zachowawczo ale jak Matka piszeze ze jej dziecko je i nic nie było wczesniej to nie przesadzaj nie musi nic eliminowac. Moja ciotka odstawiła mleko normalne i przeszła na nutramigen i co dziecko ma 2 latka i nietolerancje nabiału nie przez to ze ma skaze ale przez to ze nie ma odpowiedzniego enzymu!! najlatwiej dziecku wszystkiego zabronic ale pozniej robia sie schody!! autorko jak je i nic wczesniej nie widiziałas nie rezygnowałabym z takich mlecznych produktów. wiem powiesz co ja moge wiedziec - ja nie zrezygnowałam bo wiedziałam ze moj maly nie ma skazy i do tej pory nic mu nie jest a ma 15 miesiecy

czytałam :) oglądałam zdjęcia azs i byłam u lekarzy i pytałam czy to wygląda na azs i nie. zmiany są niewielkie i nigdy się nie drapała. w tym roku jest lepiej niż w zeszłym więc myśle ze z czasem w ogóle zniknie. pilnuje zdrowej diety bez przetworzonych sztucznych rzecz

eternal wiesz ze wcale nie głupie mi się wydaje to co piszesz. Faktycznie moze to tez rajty i suche powietrze plus woda. Albo AZS jak pisze tyllkaaa. U nas woda z kranu wali chlorem jak woda na basenie. Ja od ciaglego mycia naczyn mam okropna skore na dloniach. A jak wczoraj wykapalam mala w emolium to potem miałam wyraznie przyjemniejsze dlonie :) Tylko kurna drogie te emolienty cholernie... Ale jak maja pomóc to niechby nawet i dwa razy drozsze byly lepiej to niz odstawiac cos z diety...

No tak czy siak AZS czy nie jest nadzieja ze kosmetyki pomoga bez zmiany diety

można dawać probiotyki np dicoflor, latopic, lacidofil. mogą pomóc na pewno nie zaszkodzą, tylko te ceny...

balsamy itp w duzej mierze moga pomóc. Nam nie do konca pomagały i musiałam sie zwrócic po masc sterydowa. ale teraz mam masc kliniczna gdzie jest malutko sterydu i nie bedzie to na niego tak bardzo wpływac

Zapraszam na temat: aleria u dzieci po pierwsze AZS (atopowe zapalenie skóry) to alergia tylko że nie wiadomo na co. Emolium ci nie uzdrowi dziecka tylko zaleczy miejscowo reakcje alergiczną na skórze, bedzie mniej szorstka, mniej czerwona, nie pęknie do krwi. Wyleczyć moze tylko wyeliminowanie przyczyny - tj alergenu. Nie musi to być mleko (czy nabiał bo przy skazie tzreba odstawic wszystko co zawiera białko krowie także np cielęcinę) może to być cokolwiek innego - marchewka, ziemniak, jabłko... albo nie jedzenie a np pieluszka, proszek inny do prania ?

a badałyście ige całkowite? nam rok temu wyszło niskie, jakieś 3 czy 4, nie pamiętam. przy azs jest przeważ nie wysokie

ja tez nie powiedziałam ze cudem uleczy ale moze pomóc :) a po za tym u tak małego dziecka raczej ciezko jest znalezc alergen ha ha ha to sie zmienia szybciej niz pogoda. ale racja. tyle co wiedziałam to moglam powiedziec i tak wszystko zalezy od ciebie autorko.

J_A_N_A dzieki za wspomnienie o proszku do prania. Faktycznie od miesiaca uzywamy innego. To tez moglaby byc przyczyna. Zmienie wszsytko co mi do glowy przyjdzie ale diete poki co zostawiam w spokoju.

Fiolcia84 mój mały tez tak ma juz 6 lat na poczatku uczulenie niby zmiana mleka na sojowe nic nie pomogło przoszku tez cytrusów tez az trafiłam na takiego miłego lekarza i mi powiedział że od wody i żeczywiście szybki letni prysznic oliwka w zelu i po sprawie - polecam dużo lekarzy teraz widzi tylko uczulenia na mleko krótego nie ma powodzenia

blu no wlasnie teraz kurcze jest jakas chyba moda na skaze bialkowa ledwo co dziecko wysypie to zaraz lekarz ze skaza i odstawiac mleko. Moda na skaze, asymetrie i napiecie miesniowe hehe. Co drugie dziecko to ma. Przemyslalam sobie startegie na spacerku i poki co najbardziej realne wydaje mi sie ze to od wody i suchego powietrza - patrzac chociazby na moje dłonie - przeciez w tym samym srodowisku z mala jestem, nie moze to byc dla niej bez wpływy jak na mnie tak działa. Takze kosmetyki i krotsza kapiel po pierwsze.Wroce tez do starego proszku. A zmiana diety to absolutna osatecznosc. Dzięki dziewczyny za rady, wszystkie bardzo trafne. Jak bede w przyszłym tygodniu z małą u lekarza bede mogła z nim podyskutowac a nie tylko posłuchac diagnozy - niekoniecznie trafnej ;)