Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gennnnyyyy

4 dniowy brak kupy u noworodka - można dać czopek?

Polecane posty

Gość Gennnnyyyy

Karmię pól na pół- mlekiem mod i swoim, ale wracam do karmienia piersią, bo synek jest spokojniejszy... a kupy nie ma. Synek ma niecałe 2 tyg, byłam na patronażu, nasłuchałam się, jak to dobrze dla dziecka karmic piersią, że mam jeść buraczki, pić sok marchwiowy etc, w ostateczności czopek glicerynowy. Mały teraz śpi, ale jak się budzi, to się pręży i puszcza bąki, widzę, ze go męczy, ale boję się , że się mu jelita rozleniwią, co byście zrobiły? Czekac do jutra czy dawać czopek? Lekarz ogólnie jakoś zbagatelizował sprawę.

po jednym czopku nic mu się nie rozleniwi :) Jak widzisz ze brak kupy mu przeszkadza, że boli brzuszek itp, to zasadź czopka dla dzieci i już.

Gość Gennnnyyyy
no mam juz kupione te czopki glicerynowe, ale się naczytałam, żeby nie dawać takim małym dzieciom.

Możesz dać czopek. Spokojna głowa, nie zrobisz dziecku krzywdy, a ulżysz.

Moja przy karmieniu piersią po 10 dni nie robiła kupy, ale nic nie dawałam, bo nie bolał jej brzuch, ani nie płakała jak w końcu robiła kupę. Jak twojego malucha boli brzuszek to daj mu czopek, na pewno mu tym nie zaszkodzisz. Ja bym jednak barzdiej ci polecała podawanie herbatki rumiankowej i sama również się napij ze szklankę i jedz jabłka. Myślę że to powinno pomóc.

Gość antypatologia
To jest zwykla niedojrzalosc, pomozesz maluchowi tylko na chwilke, moze godzine - dwie. Wiem to z doswiadczenia, ja akurat mialam te rurki firmy Windi i czasem stosowalam 2 razy dziennie, czasem raz na dwa tygodnie. Po 4. miesiacu maly przestal sie prezyc, a kupe robil raz na tydzien (karmiony piersia). Kilka razy zastosowalam kawalek czopka, dla spokojnosci, efekt byl. Teraz, przy pokarmach stalych, moje dziecko nie ma zadnych problemow z kupa, wiec nic mu nie rozleniwilam.

Wiesz, niektóre dzieci robią kupke nawet raz na tydzień , Mialam taką sytuację. Może najpierw podaj herbatkę na lepsze trawienie z HIPPa jest tez syropek, mojej córci pomógł, bez recepty jakoś, albo spróbuj najpierw termometrem bo jak nic nie da tzn że maluszkowi się nie chce, a skoro nie płacze , nie stęka itp to jest okej

Moja mala miala takie problemy i pediatra nie kazal podawac czopka do 7 dni..Ponoc to taka maxymalna norma..Ale podaj i zobaczysz co jest..Jesli zatwardzenie kupka powinna wyjsc od razu..

Gość do maja kaja 34
" Wiesz, niektóre dzieci robią kupke nawet raz na tydzień" Młoda Mama - jaja sobie robisz czy jak?? czy wiesz co się w takiej sytuacji dzieje w jelitach???? skąd masz takie informacje???

Takie info mam bo sama miala ten sam problem i najeździlam sie po lekarzach, którzy powiedzieli że trzeba zacząć martwić się jeżeli maluszek nie robi kupy dłużej niż dziesięć dni. Taka natura niektórych dzieci. Mojej córeczce to zostało ma 8 mieiecy i potrafi zrobic kupke raz na tydzień więc wiem z doświadczenia ! Jak ktoś się z tym spotkał to ma troszkę większą wiedzę na ten temat

Gość izia87
nie dobrze jest mieszać mlekiem mój tez miał problemy teraz ma 2 miesiace i jest lepiej podawałam sab simplex i naprawde pomógł nie płacze gdy puszcza bąki i jak kupe robi,mozesz mu podac czopka ale przetnij go na pół zeby nie byl za duży.

Gość do maja kaja 34
młoda mamo - tak na chłopski rozum..... to jest bzdura żeby traktować jako normalne robienie kupy raz w tygodniu! ten lekarz jakiś chyba nie najlepszy albo na nfz

Gość izia87
można nie robic kupki pod warunkiem jesli karmisz tylko piersia,gdy dziecko robi kupke,rzadko to znaczy ze mleko jest przyswajalne czyli doskonałe,organizm je w całosci pochłania i dlatego nie zostaje wydalane,jezeli dziecko jest karmione sztucznym to kupka powinna być codziennie:)

Gość do maja kaja 34
izia87 - toś mnie oświeciła :) dzięki

do maja kaja - i w nfz i prywatnie kochana . Wydaje mi się że prubujesz udowodnic swoje racje nie znając sytuacji. Nie spotkalas się tym? nie wiesz? To nie zaprzeczaj. Tak właśnie. Karmiełam piersią i karmie nadal jak była mała mieszałam troszeczke i prawdą jest że dziecko przy karmieniu piersią możże nie robić kupki prze 10 dni.

Gość do maja kaja 34
to co pisze izia jest wiarygodne młoda mamo a ty bredzisz :)

do maj kaja- dobrze dobrze, Izia ma rację, ja jej nie mam :D Juz nie musisz się złościć :) Będzie dobrze :D Cukierka chcesz?? :D

pewnie już po ptokach, ale mozna podać ja 2 razy w życiu mojego malucha tak własnie mu pomogłam i nic sie nie stało i nie rozleniwiło podałam tylko 1/4 części takiego czopka

Gość Gennnnyyyy
asiamt, po ptokach, na szczęście:) podałam małemu wczoraj w nocy kawałek, tą końcówkę wąską, ale zaczął strasznie płakać, bałam się, czy nie za duże... nic nie dało. Dzisiaj rano, nadal bez kupy, zeskrobałam nożem taki wąziutki czopek i mu włozyłam na chwilę i wyjęłam, nie płakał, więc mu włozyłam tą końcóweczke, i wtedy poszłooo :) było tego trochę. Po godzinie znowu go męczyło , ale zrobił resztę kupy sam. Uffff. Dziękuję serdecznie za pomoc ;)

Gość wwewe
Na czopkach nawet najmniejszych jest wyraźnie napisane że to nie na ten wiek. Ja nie używałam czopków chociaż stały w pogotowiu. Zmieniałam swoją dietę, ogrzewałam brzuszek dziecka, w końcu jakoś się udawało. I co, maluszek zrobił kupkę?

Gość Młoda Mamai
Zrobił 3 dni temu,tylko zapomniałam go przebrać

Gość Anna123455
Drogie Mamy. Moj dzidzius (4 miesiace )mial problemy z kupkami-a raczej z ich brakiem, zdarzalo sie ze nie robil ich przez 7 dni. Z takim problemem udajcie sie do pediatry i lepiej nie róbcie nic na własną rękę. Poczatkowo musialam jej podawać laktuloze dopoki nie zrobi po tylu dniach no i syrop "debridat" na (poprawe pracy jelit), powiem szczerze średnio to wszystko pomoglo ale przy nastepnej wizycie polecil mi podawanie kaszki SINLAC od czwartego miesiaca - jest ona z blonnikiem bezglutenowa i po niej zaczela robic co 2, 3 dni naprawde super POLECAM wam ją. Mozna ją kupić w aptece albo zwyklym markecie jak Auchan. I problem kupki z głowy :)