Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nowa788219223

jaka jest najlepsza pozycja...

Polecane posty

jaka jest najlepsza pozycja podczas porody naturalnego? najmniej bolesna dla rodzącej? i powiedzcie co daja te wielkie piłki na sali porodowej...zmniejszaja ból, czy może rozwarcie się dzieki nim szybciej robi? pytam mam które są po porodzie i miały z tym styczność już...dodam że jestem w 36tyg ciązy i mam zagrożenie wczesnym porodem i bardzo sie boje dlatego oczekuje wsparcia jak i konkretnych informacji....

nie wiem jaka boli najmniej, jak dla mnie każda bolała podobnie ;) piłka jest po to, zeby rozwarcie szybciej postępowało. Pozycja najbardziej popularna, czyli na plecac, jest chyba najmniej naturalna dla rodzącej :) Wydaje mi się że pozycja na boku jest mniej boląca, Pozycja na kucaka też jest ok, bo wtedy najszybciej to idzie. Jednak jak masz ciążę zagrożoną, to lekarz może zdecydować o pozycji leżącej, czasami tak jest.

Ja nigdy nie rodzilam, ale przyjaciolka ma za soba 3 porody - niestety (albo stety) dzieci nie rodzily sie w Polsce i w kraju w ktorym mieszkiamy mozna sobie wszystkiego zazyczyc i to sie dostanie - nie wiem czy jest tak w polsce. Pierwsze dziecko rodzila "normalnie" na plecach (byla mloda i jak to sama mowi, nie chciala wydziwiac) - bolalo, ale nie bylo porownania do innych porodow. Drugie dziecko urodzila w wodzie - jest o wiele mniej bolesne niz pierwsze, ale... troche jej bylo zimno :P i co kolwiek z Ciebie nie wyleci - widzisz to, a na klasyka (na plecach na lozku) nie. Trzecie dziecko - i jak sama terwiedzi porod najmniej bolesny byl w pozycji -na pieska. Kleczala na kolanach pupa do poloznej, maz w tym czasie mocno masowal jej plecy. Urodzila najszybciej i najmniej bolesnie w tej pozycji. Ale mysle ze to indywidualna sprawa kazdej z nas i ... jakby nie patrzec duze znaczenie ma to w jakim szpitalu rodzisz i jaka masz przy sobie obsluge.