Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amino75557576

MATURA USTNA z języka obcego-cholernie się boję

Polecane posty

Gość amino75557576

Najbardziej boję się własnie ustnej z niemieckiego... czy łatwo jest zdać???

Gość ehhhhhe
ja zdawałem ustnie z francuskiego u dość pokaznej liczby egzaminatorek i przewaznie miałem 5

Gość amino75557576
ale jak to wygląda? moze mi ktoś opisać? Co najpierw jest, co powiedziec jak sie wejdzie itp

Normalnie, ja zdawałem w 2007 roku. Wchodzisz do sali i daję ci kartkę ze scenkami i obrazkiem. dostajesz kartkę ze stempelkiem komisji i długopis i masz 5 minut i se na tej kartce możesz napisać co chcesz:) Potem mówisz, wychodzisz z sali, potem masz wyniki i się z siebie śmiejesz, że się mogłaś tego bać i se przypominasz jaka głupia byłaś, że pisałaś posty na kafe o tym i że się tego bałaś:D

Gość amino75557576
a negocjacje? prezciez to tez jest na maturze.

Gość motylekkolorowy
zdajesz w tym roku? Przeciez nauczyciel dawno powienien to juz objasnic... dostajesz zestaw i tam masz trzy rozmowy sterowane rozmowa A - uzyskiwanie i udzielanie informacji B- relacjonowanie C - negocjowanie na odwrocie zestawu obrazek

Gość amino75557576
tak w tym roku...ja nie zdam tego

Gość motylekkolorowy
No to co wy robicie na zajeciach, skoro nie wiesz nawet jak wyglada struktura egzaminu ( nie mowie, ze to twoja wina), przeciez w drugim polroczu to juz glownie przerabianie zestawow az do bolu... poza tym jesli gruntownie przerobilas wszystkie tematy z katalogu to nie mozesz nie zdac.

Gość amino75557576
facetka gadala ze jest relacjonowanie, negocjowanie itp ale chcialam sie dowiedziec jak to dokladnie wyglada nie przerobiliam wszytskich tematow

u mnie każdego przepuszczali żeby sobie renomy nie zniżać, egzaminatorami byli nauczyciele ze szkoły, takie debile zdały, matura z niemca i angola wygląda dokładnie tak samo, tylko język inny

Gość lalallalilililala
Nie przesadzajcie, ze ta matura taka trudna, ja zdawalam jeszcze stara mature w 2000, moze stopien trudnosci sie zmienil, ale watpie, pewnie ta nowa jest nawet latwiejsza niz stara. Prawie kazdy egzamin na studiach byl trudniejszy niz matura. Wiec nie narzekac tylko do nauki dzieciaki.

Gość motylekkolorowy
A - tu musisz albo uzyskac informacje albo jej udzielic, czyli albo zadac jakies pytania albo udzielic odpowiedzi, to zalezy od scenariusza B -relacjonujesz jakies zdarzenie np . mecz, pobyt w gorach, ostatnie wakacje,czyli opowiadasz np. gdzie bylas, co robilas, co ci sie podobalo - zwykle w czasie przeszlym ale dopuszcza sie, zeby uczen zrobil cale zadanie w czasie terazniejszym C- negocjowanie- tu znow scenka, w ktorej musisz przyjac jakas role, zwrocic komus uwage, poprosic o to, zeby ktos nie palil itd., czesto xzaproponowac kompromis albo jakies rozwiazanie Opis obrazka- opisujesz co widzisz wg planu Kto?, gdzie? i co robi? Nastepnie egzaminator zadaje ci pytania do obrazka Pierwsze zawsze odnosi sie do sytuacji przedstawionej na obrazku np. dlaczego ci ludzie biegaja w parku , a drugie odnosi sie do tematu prezentowanego na obrazku ale chodzi o twoje zdanie np. jaki sport ty uprawiasz.

Gość amino75557576
dzieki za odp