Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alayah

Nowo wynajęte mieszkanie w Uk

Polecane posty

Witam, właśnie wynajmuję mieszkanie i chciałam się dowidzieć coś o rachunkach, a mianowicie narazie nie zmieniamy dostawcy czekamy na 1 rachunek, ale jakiego dostawcę byście polecili? chodzi o prąd i gaz dodam, że mieszkam w Leeds i jest nas 2:) ponadto mamy ogrzewanie gazowe i ile mnie więcej macie włączony piec ( wiem, że to dla niektórych śmieszne pytanie ale to mój pierwszy domek ) ?

Gość srutututu majtki z drutu1980
jak masz stary boiler to bedziesz placic duzo..ja mam nowy i za ostatnie 3 miesiace za prad i gaz zaplacilem 170f, mieszkam w one bed flat i przez zime grzalem dosc duzo, na noc wylaczam zawsze, ale w ciagu dnia to spor grzeje, dostawca eon, w poprzednim domu, tez one bed byl stary boiler i rachunek za zime przyszedl ponad 300f

Boiler akurat wyglada na nowy jest tez w grupie b wiec chyba nie jest zly co do british gas to mam watpliwosci coz zostaje mi czekac do 1 rachunku ale denerwuje mnie ze jeszcze nie zadzwonlli ze sparka dogadac sie co do taryfy itd no ale w sumie mieszkam dopiero 4 dni

Gość my tez mamy stary boiler
1-bed i nie ma C.O. wiec wszystko na prad. Sa 2 osoby+ dziecko, wiec sporo sie pierze, gotuje codziennie, pieke 2-3 razy w tygodniu,ale uwazam ze i tak spory rachunek - 350 funtow za 3 miesiace zimy :o

Gość Dobra. .
Ja mam w EDF i place ok 200f za gas i prąd na miesiac

Gość Dobra. .
I mam domek 4 bed. Ale jest temp ok 18-19 C non stop.

Gość nesssiulka
Nie polecam british gas. Mialam z nimi niemile doswiadczenia. Pewnego miesiac rachunek za gas przyszedl ok 400 f i podobnie za prad. Dodam, ze mieszkalam w 2 bed house. Pozniej przeszlismi na npower i bylo ok przed dlugi czas ok 50 f miesiecznie za prad a gas placilismy stala oplate 20 f miesiecznie przez caly rok. W okresie zimowym musielismy doplacic ok 100f. Ale pozniej cos sie z ta firma porobilo i chceli zebysmy placili po 170 f za prad i tyle samo za gaz miesieczne. Zrezygnowalismy z ich uslug. Popytalismy wsrod znajomych anglikow co polecaja i doradzili scottish power. Jak narazie jestesmy zadowoleni i mam nadzieje, ze to sie juz nie zmieni.

Gość 8818811
!

mieszkanie 3 pokojowe, bojler jest wlaczony non stop, mamy termostat, temperatura 21 stopni, elektryczny piekarnik, tv wlaczony caly dzien to samo z komputerem, w okresie zimowym placimy 80 max 90 f za prad i gas w letnim 30 max 40, naszym dostawca jest E.on juz 3 lata, nigdy ich nie zamienie na nic innego, sa najtansi, maja dobry customer service, kiedy przyszedl do nas facet z edf i zaczal obliczac na swoim kalkulatorku jacy oni sa najtansi i ze moze mi to udowodnic, nie wierzyl ze placimy tak malo

wiecie jak to jest? firma sobie oblicza srednia na podstawie zuzycia z poprzednich miesiecy albo poprzednich wlascicieli i placisz stala kwote co miesiac az pewnego razu przychodza w koncu, sprawdzaja liczniki i wtedy przychodzi "wyrownanie". wiec placisz po 30 funtow miesiecznie przez kilka miesiecy a potem nagle masz do zaplacenia 400 funtow zaleglych jednostek i rozkladaja ci to w raty do nowo wyliczonej sredniej. nie patrzcie ile placicie rachunkow tylko ile owa firma liczy sobie za jednostke.

dlatego najlepiej co miesiac jak juz wiesz mniej wiecej kiedy przychodza rachunki, na kilka dni przed ta data jest zadzwonic do firmy, spisac liczniki i podac im numery.

aha i kazda firma ma tam jakies swoje plany wiec w tej samej firmie mozna zaoszczedzic ale mozna i stracic. trzeba sobie jakos odpowiednio dobrac do wlasnych potrzeb, zuzycia. na necie sa firmy porownujace ceny i wyliczajace ile mozna na ktorym planie zaoszczedzic. poszukajcie sobie w googlach energy provider compare prices.

Tez bym powiedziala ze British Gas, na 2 osoby przychodzi nam lekko ponad 90 funtow za trzy miesiace zwykle. \wczesniej mielismy N power i ciagle byly z nimi problemy. A to zly rachunek, albo, ze nagle doplacac mielismy. I tez mieszkam w Leeds :D

i dlatego sama sprawdzam i podaje stan licznikow co miesiac:) aby uniknac niespodzianki..zapomnialam jeszcze wspomniec ze cala noc mamy wlaczona lampke, mamy malutkie dziecko takze na ogrzewaniu itp nie oszczedzamy,

hej. Ja niedługo wyjeżdżam do Leeds, (juz tam mieszkalam kilka lat temu) W jakiej dzielnicy mieszkasz? Gdzie pracujesz i w ogóle jak podoba Ci się miasto?

Hej, a ja mam do Was takie pytanie. wprowadzilismy sie do tego mieszkania dwa mce temu. Dostalam kilka dni temu rachunek z BG z wartosciami "estimated". Sprawdzilam licznik i zonk. Ich wartosci maja sie nijak do tego co ja mam. Nikogo nie bylo od nich by zczytac liczniki i ich "estimated" wykorzystanie pradu jest 37333 na moim liczniku jest 37197. Nie musze dodawac, ze rachunek jak z ksiezyca. nie wiem skad wziac klucz do skrzynki z licznikiem od gazu. Nie dam sobie wmowic, ze tyle zuzylismy. Podpowiedzcie co robic?? Zadzwonic do nich?? Pozdrawiam

Gość ano ciekawe ciekawe
zadzwon i podaj odczyt z licznika my jestesmy z npower juz ladnych pare lat i nie narzekamy placilismy 82f miesiecznie od wrzesnia za gaz i prad, miesiac temu przyszedl rachunek i dali nam 110f dyskontu, 45f bylo niedoplaty, ale rozlozyli to na nastepne 6 miesiecy i obnizyli oplate miesieczna na 65f!! Za 3 miesiace letnie (czerwiec, lipiec, sierpien) zaplacilismy za gaz i prad 90f. Wczesniej 299f tez za 3 miesiace. A teraz wyliczyli, ze zuzylismy mniej gazu i pradu niz rok temu. Ogrzewanie chodzi non-stop na 18-19 st. (termostat). Prad jak to prad, najwiecej zzera piekarnik, odkurzacz, czajnik elektryczny, mikrofala, pralka. 2 laptopy sa wlaczone non-stop, TV caly wieczor i czesto po polusniu jak moj facet wroci wczesniej z pracy. Zarowek energooszczednych nie mamy tylko zwykle. Zbieramy sie do kupienia LED-owych.

Gość ano ciekawe ciekawe
ceny gazu i pradu poszly do gory i to sporo pare miesiecy temu

Gość hhghghg
kei ta roznica o ktorej mowisz to jest jakies 5f:)

Do honey 723 mieszkam na Moortown, miasto mi sie podoba a mieszkalam juz w 6 miejscach w UK. A jak myslicie mam czekac na tel od terazniejszych dostawcow? wprowadzilam sie we wtorek i wiem ze oni maja dzwonic ale kiedy?

Gość to chyba w druga strone
a nie jest tak ze lepiej jak to ty zadzwonisz do dostawcy i podasz stan licznikow/przyjda odczytac, i podpiszesz z nimi umowe?

Agencja twierdzi ze podala im stan licznikow :( moze jednak zadzownie

Gość my tez mamy stary boiler
ja tylko w miesiacach zimowych mam rachunki takie jak 350 funtow/3 miesiace. Pozniej nieco powyzej 100 funtow, czasem ponizej. To tez BG i ja odczyt wysylam mailem raz na 3 miesiace tak ze nie mam szacunkowych obliczen a rzeczywiste. Pamietam ze przez dlugi czas mialam szacunkowe w jednym roku i kiedy wreszcie gosciowi udalo sie nas zlapac do odczytu licznikow (a trwala wlasnie ostra zima wiec ostro grzalismy) to na tydzien przed porodem dostalismy rachunek 765 funtow!!! Okazalo sie ze szacunkowe rachunki byly zaraz po niegrzewczych miesiacach i tak jeden za drugim bylo niewiele a pozniej jak grom z jasnego nieba. Od tej pory regularnie emailem albo smsem wysylam odczyt kiedy przyjdzie pora coby uniknac takich niespodzianek

Gość bez przesady z ta Damiecka
koniecznie zadzwon do dostawcy. Kto Ci podal info, ze to oni beda dzwonic??

Agencja powiedziela ze zadzwonia, ale dzwonilam dzis nikt nie odb wiec zostawilam wiadomosc

u nas tez agencja dzwonila do BG. Ale dzis kupilam klucz do skrzynki i estimated BG bylo 07555 a nasz odczyt to 07121. Jest roznica, prawda?