Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oddzielacz

kto chce zeby Śląsk oddzielono od Polski?

Polecane posty

Gość oddzielacz

jak w temacie,wypowiadajcie sie......

Gość andrrrr
jestem za , powinni mieć wizy do polski

Dobre pytanie. Jesteśmy JEDNYM krajem, dlatego wydzielanie poszczególnych rejonów jako odrębne jest dla mnie głupotą. nie podoba mi się sytuacja w stanach czy w niemczech, gdzie każdy stan/land rządzi się swoimi prawami (tzn. w de to nie wygląda aż tak jak w us). nie podoba mi się to, bo według mnie to wygląda nie jak spójne państwo tylko jak kilka autonomii, nawet chyba ta zażyłość między ludźmi jest zależna głównie od tego, kto gdzie mieszka :/ NIE CHCIAŁABYM, żeby coś takiego nastąpiło w Polsce. ale jeśli Ślązacy chcą czegoś takiego, to trochę dziwaczne z ich strony, bo oznacza chyba, że niezbyt chętnie utożsamiają się z nami. jeśli tak to spadoowa skoro tak im źle. ktoś powyżej ma rację - wizy im wprowadzić jak są tacy :P ale kończąc z żartami i odpowiadając zwięźlej na pytanie - nie, NIE CHCĘ oddzielenia Śląska od Polski, bo równie dobrze możemy zacząć wydzielać teren Kaszubom, Mazowszanom, Wielkopolanom, Tatarom... LOL

Gość Sląsk jest regionem bogatym
w surowce, panswo zapewnieło przemysł wydobywczy - i co? jak sie wszystkie bogatsze regiony zaczna oddzielac ? Nie fair. Poza tym mielismy juz kiedys Polske dzielnicową.

Gość HrabiaMurghrabia
Należy odciąć wodę w familokach i będzie ordnung.

Gość niech ci zona w pukaniu pomoze
ja mysle tak samo jak krotka doba.. juz sie kiedys nad tym zastanawialam i kazde praktycznie województwo, region ma swoją gware, tradycje itp takze moze podzielimi polske na kilka odrebnych panstw i kazdy bedzie wtedy zadowolony? górali oddzielic, slązaków oddzielić, kaszubów także... czy to nie polska własnie? rowniez nie chcialabym zeby odłączyli ale jak chcą... aaa i na co warto zwrócić uwagę. Pomiedzy ludzmi nie ma zadnych wyznaczonych granic.. np w opolskim blizej sląska ludzie rozmawiaja po sląsku, pomimo ze to jeszcze jest opolskie. i co wtedy z takimi? wydziwiaja ;)

Gość HrabiaMurghrabia
Żądam autonomii dla wolnego miasta Nowego Targu i chcę, żeby podhale miało dostęp do morza. Najlepiej do Adriatyku.

Gość ślask jest bogaty
i własnie dlatego Polsce zalezy zeby sie nie oddzielali bo ciagnie kase z kopalń i to niemała ,a jak Ślask bedzie odzielnym panstwem to bedzie jeszcze bogatszy bo Polska bedzie musiała kupic opał i nie beda mieli kasiory z głupich "kopidołow"ktorzy za grosze zapierdalaja po to by WARSZAWA sie mogła bawic

Gość sdgrtfg
ja jestem ze slaska i chce by byl odlaczony.

Gość 19 latek gosc
JAK tak- to W*********J

Gość babka z piasku
Ja jestem za tym, żeby Podbeskidzie oddzielono od Śląska. Kto mieszka tak jak ja w Bielsku, albo okolicach to raczej wie o co chodzi. Mimo, że należymy do Śląska to nasz region nie jest promowany i brany w ogóle pod uwagę w różnych ważnych dla województwa sprawach. Choćby atrakcje turystyczne i ogólnie piękno miast i krajobrazu. Katowice i miasta sąsiadujące upierają się przy tym, że są "najatrakcyjniejsze" w regionie i nie obchodzi ich fakt, że przy Bielsku i Cieszynie wypadają blado....