Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nastkaaaaaaaaaaaAak

Niech ktos odpowie, doradzi... SZKOŁA a ZAGRANICA

Polecane posty

Gość nastkaaaaaaaaaaaAak

Witam. Mam 18 lat, od 7 lat mieszkam w Hiszpanii. W skrócie: nie ma tu nacisku na szkołę więc praktycznie w swoim czasie przewaliłam na kiblowaniu 2 lata, od 2 lat jestem wzorową uczennicą ale dopiero kończę 4 klase gimnazjum. Teraz wkońcu skończyłam 18 lat więc mogę wrócić do Polski (wczesniej rodzice nie pozwalali, a ja nienawidze tu być, nie mogę dlużej). Rzecz w tym, że chcę iść do liceum, żeby zdać maturę i pójść na studia, ale w wieku 18 lat nie pojdę do liceum dziennego, więc i zostaje mi zaoczne bądź wieczorowe. Ogólnie nie uczę się w Polsce od wielu lat, ale poprawnie piszę, czytam, jestem też dobra z języków obcych. Moje pytanie jest takie: czy po tylu latach nie uczenia się w Polsce mam szansę zdania matury i pójścia na studia? Dodam że dosyć szybko się uczę ale... jak to widzicie? Z góry dziękuję.

Gość stara doświadczona
Dostać się do liceum zaocznego w Polsce jest łatwo. Wymagania w nich są też niewielkie. Jeśli zależy ci na maturze i dobrych studiach, będziesz musiała samodzielnie pracować nad opanowaniem wiedzy. Sprawdź też, czy ukończenie hiszpańskiego gimnazjum jest honorowane w Polsce (np. ambasada lub konsulat powinna udzielić ci takich informacji, albo napisz do Ministerstwa Edukacji Narodowej zapytanie o możliwość kontynuowania nauki w Polsce).

Gość nastkaaaaaaaaaaaAak
Wiem że jest, tj. wystarczy mi świadectwo ukończenia gimnazjum, oczywiście przetłumaczone u tłumacza przysięgłego. Mi bardziej chodzi o to czy naprawde realne jest żebym się w tym wszystkim odnalazła po tylu latach (bo ja nie wiem jak to jest w liceum, tym bardziej w Polsce, tu sobie zdaję sprawę mniej więcej).

Gość nastkaaaaaaaaaaaAak
Podnoszę.

Gość Look7

W Polsce jest inny tok nauki, czego innego uczą, chodzi mi o Polski, czy Historię, bo przedmioty ścisłe i przyrodnicze pewnie to samo, ale jesteśmy w Unii, więc dyplomy, świadectwa są uznawane. Gimnazjum w Hiszpanii to jaki poziom ? Po skończeniu gimnazjum tam tu musisz iść do liceum ? Myślę, że poradzisz sobie na spokojnie. Jak jesteś w miarę zdolna. Druga sprawa twoje utrzymanie. Rodzice ci dadzą, czy będziesz musiała pracować ? Jak masz zapewniony dach nad głową, jedzenie, ubranie. To co ci do życia więcej potrzeba ? Reszta to tylko chęci i praca, nauka.