Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jacekplacek88888888888839

dvd nie odczytuje płyt 4,7 GB

Polecane posty

dlaczego odtwarzacz dvd nie odczytuje płyt 4.7GB czy można to jakoś naprawić

Gość mmnnio
bo ją pewnie porysowałeś

nie porysowałem wogóle nie czyta tego formatu różne płyty próbowałem te 700MB chodzą bez problemu

Gość jedna dvd probowales?
czy kilka? Plyty sie utleniaja, kat odczytu lasera sie zmienia i...staja sie nieczytelne dla odtwarzacza. Im tansze, tym szybciej... To niekoniecznie blad odczytu, a stara plyta...

mam nowe płyty filmy też są nowe może to dvd jest za stare ma chyba ze 3 lata

i jeszcze chodzi mi o DVD pod telewizor

nagrywany jest z kompa ale na usb odtwarza jak włożę płytę nie widzi jej

powtarzam: zanim zaczniesz uwazac odtwarzacz za uszkodzony, wrzuc do niego kolejna plyte. Najlepiej z innej partii, wypalana w innym czasie. Zrob test.

próbowałem dwa rodzaje i to samo róże filmy stare nowsze wszystko muszę przegrać na te 700MB i dopiero oglądać może jest możliwość naprawy

a wlasnie, kolezanka wyzej ma racje: odtwarzacz moze czytac tylko plyty tloczone (np.dodawane do gazet), a nie widziec wypalanych na kompie. Choc to ograniczenie dotyczy raczej starszych typow odtwarzaczy.

może polecicie jakiej firmy kupić te lepsze płyty

nie zmiescisz zapisu z plyty dvd na cd, ktory ma 700 mega... Jesli wyrzuca wszystkie plyty dvd, to raczej wez odtwarzacz pod pache i idz do serwisu. Albo laser sie konczy, albo zwyczajnie sie zakurzyl. Sam nie czysc, bo uszkodzisz.

3 lata to nie taki stary ale rzeczywiście ten laser nie radzi sobie z tymi płytkami ma ktoś jeszcze cenną wskazówkę?

To ograniczenie nazywa się DivX ale jak czyta mu 700 to nie to - brak DivX nie czytałby mu żadnych nagrywanych a nie tylko tych "dużych". Jak mówisz że musisz przegrywać tzn że to kilka filmów normalnych wrzucasz sobie na płytkę dvd... kurde nie wiem, nagrywam płyty od wielu lat i z takim czymś akurat się nie spotkałam. Myślałam że to jeden film zajmujący tyle miejsca to byłby zły format... a tak skoro przegrane na 700 czyta to nie wiem.. jakie masz to dvd??

zawsze trzymaly marke Verbatimy, a teraz dodatkowo wypuscili na rynek plyty przeznaczone do archiwizacji. Maja wytzrymac dziesieciolecia...tzw.zlote plyty (zamiast aluminium nosnikiem jest zloto i srebro). Niby nie utleniaja sie tak szybko. Tyle, ze jedna kosztuje 6zl. Kiedys dobre byly tdk, ale te produkowane w Polsce juz nie trzymaja norm jakosci. Zaliczyli kilka wpadek.

piszę przecież nagrywam na 700MB logiczne że nie całość wychodzi 2 płyty na jeden film sam je nagrywam na tym samym sprzęcie i takie odczytuje bez problemu oczywiście w połowie filmu zmieniam płytę jak by było coś uszkodzone to by ich też nie otwierał jest problem z 4.7 może mają zbyt dużą pojemność?

rynek zalany zostal tanimi odtwarzaczami dvd... A nie ma sie co oszukiwac, jesli odtwarzacz kosztowal 500 zl, czy nawet mniej, to nie ma w nim super wytrzymalych czesci... A i jeszcze jedno tak mi sie przypomnialo - na odtwarzaczu nie stoi czasem telewizor, czy stos plyt? Tego taki sprzet tez nie lubi ;) zwlaszcza jesli zaslaniasz "wywietrzniki"...

zaraz zaraz - sam nagrywasz? A dlugo uzywasz obecnej nagrywarki? Moze zwyczajnie sie zepsula, albo ustawiles zbyt duza predkosc nagrywania? (im nizsza, tym lepiej)

o i tu jest problem lubie na nim siedzieć kiedy oglądam i wtedy mam pod ręką kiedy muszę zmienić płytę super to jednak była najcenniejsza uwaga dzięki jutro rozejrzę się za nowym sprzętem ma ktoś jakąś propozycję co wybrać

no właśnie szybkość nagrywania mam 8x zmienić na niższą? jutro spróbuję dzięki ktoś zaproponuje jeszcze jakiś trik

odtwarzacz jest firmy WIWA

Możesz sprawdzić laser bo jeśli to wina tylko ze strony dvd to prawdopodobnie on jest zrąbany. Oczywiście sam tego nie zrobisz, ja za sprawdzenie płaciłam jakoś 10-20zł - naprawa lub wymiana to już rożnie

Po wklepaniu w google wyszło że dużo ludzi ma ten sam problem - widać taka jego "uroda" ;) Proponuje poczytać na forach co robili inni i czy udało im się to zrobić, a jeśli nie to najlepszym wyjściem będzie nagrywać dalej 700 lub zakupić nowe dvd - taki oto trik Ci proponuje ;)

ja mam Panasonica jakies 8 lat i wciaz wszystko czyta. Nie ma z nim zadnych problemow. Lepiej stawiac na sprawdzone firmy. Nagrywarke w kompie pioneer'a. najnizsza mozliwa predkosc 4x wolniej juz sie nie da, bo juz takich plyt nie produkuja ale 6x tez jest ok 8x jesli nic Ci sie nie haczy, bo juz przy tej predkosci moze sie zdarzyc

oboje podajecie tanie firmy... Mozna ich produkty kupic, gdy sie oszczedza, ale cudow sie nie spodziewajcie. Moga rownie dobrze dzialac kilka lat bez zarzutu, jak i zepsuc sie w krotkim czasie....taka ich "uroda"

odtwarzacz manta sluzy koledze do sprawdzania plyt, ktore kopiuje dla klientow. Jesli dzialaja na mancie, beda "chodzic"na kazdym odtwarzaczu, gdyz prostszego juz nie ma ;)

No pewnie, ja nie polecam tego jako zajebistą firmę a jako "u mnie się sprawdza" ;) Aktualnie najstarsze dvd w domu ma właśnie coś koło 7 lat i nigdy nie było w naprawie ani nie było kłopotów, sama teraz ( no już pół roku temu to nie tak teraz) kupiłam nowe bo chciałam z rmvb i co bym nie wrzuciła w niego to puki co też czyta idealnie - jedyna wada to działanie z pilota, bo niestety trzeba wcelować idealnie co jest wkurwiające gdy ogląda się coś z łóżka z pozycji leżącej a ma się dvd wysoko :P Na drugim dvd zauważyłam to samo