Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Vidalia

Konto bankowe zablokowane - jak sobie poradzić???

Polecane posty

Skoki nie podlegają prawu bankowemu, więc może tam spróbuj założć sobie konto.

Gość zmartwiona 136
witam mam problem otrzymuje rente rodzinna 850zł i odrazu zus przelewa i do wyplaty mam 608,99i koomornik zablokowal mi konto i nie da sie z nim wogole dogadac jak zrobic zeby odblokowal mi konto pomozcie

Gość izuniak430
Witam.mam problem tego typu . Posiadam konto w banku BZWBK ale przez ostatnie pol roku bylo one puste poniewaz nie przebywam aktualnie w Polsce,ale ostatnio otrzymalam kwote 900 zl na moje konto lecz byly to pieniadze dla mojej siostry i wlasnie wtedy okazalo sie ze nie mozna tego wyplacic bo jest blokada na koncie na kwote 3700 zl.Ja nawet nie dostalam zadnego pisma od komornika o takim zajeciu ale nie do tego zmierzam chodzi o to ze jak dzwonilam do banku to powiedziano mi ze w kasie banku moge ta kwote pobrac ale nie rozumiem tego jak moge pobrac w kasie a w bankomacie nie.czy ktos moze mi to wyjasnic????

Gość nvsvns
musisz poprosić kogoś znajomego kto ci uzyczy konta a nie tu na forum. Nikt normalny tego nie zrobi bo cie nie zna, nie wie czy nie wyłudzasz danych albo potrzebujesz konta do prania brudnych pieniędzy :O

Gość ecefevevesvev
Znawcy temstu od 7 boleści co komornika nie mieli. Prawo prawem ale w PL komornik jednocześnie wchodzi ci na wypłatę i blokuje konto w ten sposób pozbawia cię dochodu na kilka tyg. Jak napiszesz skargę do sadu ze zajsl dwa razy to samo to ci konto od lokują ale tylko wtedy gdy jedyny wpływ na to konto to pensja pomniejszonzs o zajecie z pracy. Jeśli na to konto wpływa choć złotówka z innego źródła konto zablokowane zostaje. Wówczas bank ma prawo wypłacić kwotę wolna od zajęcia ale na koncie musi buc plus nie minus. Debety nie wchodzą w grę. W ten sposób komornik pozbawił moja mamę 100 procent emerytury ( a mógł 25) na okres 4 mcy

Gość a założyc nowe?
konto? jaki to problem?

Gość izuniak430
pytanie kieruje do ilutgyfcgb czy to znzczy ze nie wyplace tych pieniedzy bez wczesniejszego telefonu do komornika?niewiem co to za komornik i skad sie wzial ale pojde do banku jak tylko wroce do kraju bi tel.sie niczego nie dowiem.Dziekuje bardzo za odpowiedz ktora mi naprawde pomogla

Gość pracuję w banku
i powiem, ze większość tutaj pisze głupoty. Konto jest zablokowane, ale pieniądze możesz w kasie wypłacać do wolnej kwoty- niemal 12 tys zł. I jeszcze jedno- komornik zajmuje konto o którym wie. Tak jak np Urząd Skarbowy zajmuje konto, które było w nim zgłoszone np do rozliczeń PITu. Pytanie skąd komornik się dowiedział, gdzie masz konto? Bo banki obowiązuje tajemnica i takich rzeczy nie obwieszczają na lewo i prawo.

Gość ZAJETY RACHYNEK BANKOWY
ZAJELI CI RACHUNEK BANKOWY NIE MOZESZ WYPLACIC PIENIADZY?????????? WALCZ Z KOMORNIKAMI, MASZ SWOJE PRAWA!!!!!! NAWET WIEKSZE NIZ KOMORNIK!!!!!!!!!!!! IDZ DO BANKU POWOLAL SIE NA ART 54 PRAWA BANKOWEGO MOZESZ WYPLACIC MAXYMALNIE 3 SREDNIE KRAJOWE CZYLI OK. 8000 TYS ZL POZNIEJ ODWORZ KOLEJNY RACHUNEK W INNYM BANKU I TAK NA OKROGLO WYSTARCZY CI BANKOW NA CALE ZYCIE

Gość zakupohoholiczka
wiadomo, że nikt z długami dobrze się nie czuje, ale to nie koniec świata. grunt to mądrze wyjść z tej trudnej sytuacji. ja stwierdziłam, że nie ma sensu samodzielnie kombinować i po prostu poszłam do prawnika z intrum żeby doradził co i jak. no i powolutku staję na równe nogi nie pakując się w kolejne kłopoty..

przecież komornik nie może zabrać 100% pensji, a tylko bodajże 60 więc jeśli wpłacą Twoją wypłatę to coś tam Ci zostanie a minus może stąd, że komornik wziął coś tam, bank pobrał opłaty i minus się zrobił podaj istniejące konto a poza tym skontaktuj się z komornikiem i dowiedz ile % miesięcznej pensji może wziąć

kurde, swoją drogą po jakiego Wy robicie tyle długów? ok.. niektórzy nie mieli za co żyć itd ale jak widzę osoby, które biorą tu kredyt, tam siam żeby kupić ekstra wielki telewizor, zmywarke, samochód to mi słabo nigdy nie wiadomo co się stanie- co gdy stracisz pracę i nie znajdziesz nowej??? ja nie mam ani jednego najmniejszego kredytu, boję się ich jak ognia Wam też polecam ich unikać lepiej nie mieć nowoczesnych pięknych rzeczy niż mieć je i długi banki i komornicy są bezlitośni :o

Gość gość
witam jestem osoba niepeplnosprawna mam problem bo wczoraj odebrałem pismo od kornika i nie wiem co teraz zrobic modle sie zeby mi komornik nie zablokowal konta w banku bo nie mam srodkow do zycia jestem pod opieka spoleczna i zusem nie wiem jak mam go odsunac od konta bankowego pomocy czekam na e-maila

Gość Kaban198888
Ludzie ale wy wszyscy jesteście naiwni komornik może tylko zabrać pieniądze z konta jeżeli ci wpływa większa kwota niż 10 tys. zł wiem bo mam 20 tys. długu idioci jesteście i tyle on nie może zabierać sam pieniędzy z tego konta bez twojej wiedzy więc idziesz do banku i wybierasz all pieniądze bez problemu nie znacie k***a prawa a się wymondrzacie.

Gość gość
Popieram!W tym momencie jest 11000 wolne od zajec.Jezeli przekroczysz ta sume,wszystko pojdzie na dlug.Z tym,ze 11 tys. dotyczy w sumie wszystkich twoich kont.Czyli:jezeli masz jedno konto,11 tys.,10 kont w roznych bankach 1.1tys. na konto.Dzwonisz do komornika i idziesz na ugode.Jezeli sie nie zgodzi piszesz skarge do sadu na dzialalnosci komornika.W nastepnym poscie podam link do wzoru takiej skargi.Obiecuje,ze dzieki temu wygracie.Komornik to nie Bog i nie jest nietykalny!!!

Gość gość
O ile pamiętam, domyślnie pensję otrzymuje sie gotówką - żeby wpływała na konto, Ty musisz wyrazić zgodę. Zatem pracodawca nie może zmusić Cię do podania konta do wypłaty. A jak komornik wejdzie na pensję, to przynajmniej część Ci zostanie w gotówce.

Gość gość
mylicie się że komornik nie może zostawić was bez środków do życia może bo jak będzie chciał to wejdzie na pensje w zakładzie pracy i na konto w banku bo pieniądze które są już na koncie to już nie jest pensja więc może zabrać całość kiedyś jak weszło to że wszyscy będą otrzymywać pieniądze na konta bankowe to już był pewnie taki plan że będzie szło ludzi niszczyć i gnębić więc może i w zakładzie ksiegowi mają łatwiej ale ludzie nie mają nic bo znam ludzi co spłacają swe zobowiązania a komornik i tak czatuje na ich kontach bo ma prawo i zabierze wszystko

Gość gość
gość O ile pamiętam, domyślnie pensję otrzymuje sie gotówką - żeby wpływała na konto, Ty musisz wyrazić zgodę. Zatem pracodawca nie może zmusić Cię do podania konta do wypłaty. A jak komornik wejdzie na pensję, to przynajmniej część Ci zostanie w gotówce. ale ty też nie zmusisz pracodawcy do wypłacania ci gotówki ja w naszym zakładzie wolał bym nie kłócić się z kadrami bo raczej nie będą się patyczkować

Gość barysza
Miałem konto puste w jednym z banków- dostałem pismo że mam debet 3600zł w tym ok.1000zł odsetek Okazało się że to komornik zabrał z pustego konta. Teraz walczę z bankiem! Nikt z banku nie chce mi udzielić informacji jak to jest możliwe.

Gość gość
Sluchaj jezeli macie zajete konto bankowe przez komornika i brak dostepu do kasy to poprostu podejdz do komornika i niech on ci wystawi takie pismo do banku o zdjecie blokady na przelewy przychodzace na kato poniewarz masz na utrzymaniu dziecko.Niemusisz latac po zadnych innych bankach o zalozenie kata poniewarz komornik ma takie prawo aby wystapic z takim pismem wiem bo bylam w tej samej sytuacji i zalatwilam ten problem wlasnie tak jak napisalam

Gość gość
Miałam ten sam problem.Pieniążki można wypłacić w okienku kasowym w banku bez problemu idziemy i mówimy że chcemy wypłacić wolne środki z rachunku bankowego.Jeśli chodzi o odblokowanie konta jest to trudne komornik odsyła mnie ciągle do wierzyciela.Także założyłam sobie konto na moją mamę i po trochę spłacam komornikowi.Z zablokowanego konta jako wolne środki w okienku kasowym pobieram alimenty,świadczenia rodzinne i wypłatę bo najniższa krajowa :) komornik nie ma prawa tego zająć

Gość yo yo yo
Kurwa jakie głupoty ppiszecie. Komorniknie może zablokować konta dopóki nie wybierzez kwoty wolnej od potrąceń czyli ok. 11tyś ale po wykorzystaniu tego "limitu" komornik blokuje konto i bank mu wysyła kase. Banku nie obchodzi to że to jest Twoje wynagrodzenie pomniejszone o kwote na poczet długów ( tzw. podstawa )Wtedy trza isc do komornika z pisem że to jest właśnie część wynagrodzenia pomniejszone o kwote na poczet długów wtedy komornik musi to konto odblokować. Ale jak siądzie 2 komornik i tez zablokuje to znów mu trzeba dostarczyć te same pismo. To trochę trwa bo sam mam taki przykład i od 7.11 14 czekam kur... na wypłate. To jest śmieszne bo bank widzi że to jest wynagrodzenie a dokładniej 1200które jest podstawą i nikt tego zabrac nam nie moze to oni to dalej blokuja a tak byc nie powinno.

na Twoim miejscu podałbym konto bankowe kogoś z rodziny. tylko wtedy wpływy na to konto będą uznane jako jego wpływy dodatkowo opodatkowywane. Jest jeszcze jedna możliwość. pisząc ten post na nią wpadłem. Idź kup kartę podarunkową. Podaj konto tej karty i niech a nią idą przelewy. Z tych kart mozesz też śmiało wypłacać kasę więc pracujesz, dostajesz dochód i powoli spłacasz komornika.... polecana moja strona.: http://www.konto-bankowe-24h.pl/

Gość gość
tak piszcie o tym a forach to RP się tym sposobem nie zainsteresuje !!!

dzień dobry mam konto za blokowane przez komornika tam przychodzi Alimety i Rodzine 500zł a teras nie mam na leki dla dziecka bo ma astme

Gość gość
Możesz próbować zakładać konta w kolejych bankach, ale prawda jest taka, że każde zostanie zablokowane - o ile komornik będzie wysyłał zapytania do systemu odnośnie istniejących kont, a to kosztuje. Jeśli odpuści, to poczytaj to - http://finansefakty.pl/wiadomosci/poszukiwanie-idealnego-konta-bankowego-dla-wlasnego-przedsiebiorstwa/ Wtedy Twojego konta nie powinni ruszać.

Gość rw
mialem zajete ponad11tys. po ok.3 latach zagladam zdjeta blokade i 0zl na koncie i o co tu chodzi

Gość gość
Banki lubią często zmieniać prowizje od wypłat z bankomatów, przelewów itd, często na wyższe. Nie lubie takiej praktyki ale od siebie mogę polecić konto direct ING, darmowe, w dodatku oferują 120zł dla nowych klientów, strona promocji konto-direct.pl