Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zapytuję

Pytanie do mam - ciąża a zespół Downa.

Polecane posty

Gość Zapytuję

Mam do Was drogie mamy pytanie. Czy którakolwiek z Was będąc w ciąży była zapewniana prze lekarza, że wyniki dziecka są dobre, a urodziła dziecko z ZD? Wiadomo że nigdy w 100% lekarz nie może o tym zapewnić, stąd pytam, bo lekarze często odradzają szczegółowe badania w tym kierunku, jeśli ma się mniej niż 35 lat, nie ma w rodzinie takich chorób itp. Czy więc miałyście tak, że wyniki ciąży wychodziły ok. (kość nosowa obecna w 12tc, przezierność karkowa też właściwa, wymiary dziecka i jego poszczególnych części ciała, wykluczenie wady serca na podstawie USG połówkowego itd...) a jednak prawda okazała się okrutna?

Gość Zapytuję
Chyba dobrze że nie ma takich mam.

Gość ta niedobra pupaa
no chyba w ogóle jest mało mam z dziećmi z ZD? Na pewno niejednej lekarz mówił że wszystko jest ok. nietrudno chyba do tego dojsc znając standardy opieki w Polsce?

Gość Zapytuję
Myślę że mam takich jest jednak dużo, tylko mają na tyle zajęć, że nie siedzą na internecie, a już zwłaszcza na Kafeterii. U nas w Polsce jest niestety tak, że takie dzieci trzyma się zamknięte w domach, bo ludzie się wstydzą pokazywać z takimi dziećmi. Stąd przekonanie że w Polsce jest mało dzieci z ZD, np. w Anglii widuje się w restauracji i w sklepach itp. mnóstwo takich dzieci, tyle że róznica jest taka, że tam rodzice nie wstydzą się ich. Dlatego powstaje błędne przekonanie, że takich dzieci w PL jest mało :-O

Gość ta niedobra pupaa
znam jednego takiego chłopca, ale jago matka zuzo z nim chodzi na osiedlu pobliskim po placach zabaw. W Polsce jednak tolerancja każdej inności jest b. niska... I rózne durne reakcje sa częste. Dla tych dzieci nie ma wstępu tez do kościołów- robi sie dla nich specjalne msze.

Gość Zapytuję
specjalne msze dla takich osób?? Nawet nie wiedziałam, to jakiś zdziczały pomysł!

Gość to akurat prawidłowo
to akurat,że nie chcą ich wpuszczać do kościoła,to dobry pomysł,po co z nich robić jeszcze większych kretynów

Gość Zapytuję
hehe, no coś w tym jest ;)