Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie odnosnie wiedzacych

Co to znaczy ze mam wypisac kwerende listeratury z danego zakresu?

Polecane posty

Co mam w tym napisac?

up

no tak,madre kafe nie potrafi odpowiedziec :)

kwerenda to jest iaczej zwiezla notatka lub w zaleznosci od rodzaju moze to tez byc wypisane w punktach najwazniejsze dane o jakims temacie Ty majac takie polecenie jezeli masz podany zakres to musisz poprotu wypisac pozycje literackie dotyczace danego zakresu

mialamznalezc w jakiejs bibliotece internetowej poprze wpiosanie jakegos ciau slow zwiazanego z ekonomika...to chyba nie mam ponad 300 stron przepisywac???

O matko. Kwerenda to inaczej szukanie (z łaciny) Zrobić kwerendę tzn wyszukać literaturę na dany temat. Kwerendę przeprowadza się przy pomocy wydawnictw wielotomwych zawierających bibliografie czyli ogół pozycji wydanych w danym kraju wa dotyczacych danego zagadnienia (są rózne rodzaje bibliografi). Wyszukane książki wypisuje sie na fiszkach tzn małych kawałkach papieru (nazwisko i imie autora, tytuł, miejsce i rok wydania)

no dlatego mowie...znalazlo mi ok 300 stron...przeciez nie bede tego przepisywac??

nie podal dokladnie jaki temat ogolnie ze mamy jakis ciag slow wpisac zwiazany z ekonomika, turystyka i rekreacja itp....

No to jak ogólnie to będzie tego dużo wychodzić. Musisz zawęzić kryterium wyszukiwania np. do pozycji z ostatnich 10-15 lat.

Gość harsh is dead
zrobić kwerendę to znaczy zebrać bibliografię, literaturę przedmiotu, czyli po prostu wypisać tytuły wszystkich książek na dany temat. Przydaje się do tego bibliografia narodowa dostępna tutaj: http://mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=23 jeżeli szukasz czegoś na jakiś temat, wybierasz indeks "Temat" i wpisujesz interesujące cię zagadnienie, klikasz szukaj i wyskakuje ci lista książek na ten temat. Proste?

zwezilam...13 stron mam...nie wiem...przeciez nie oddam facetowi racy ze spisem na 13 stron...bo po co

Kiedyś miałam za zadanie zrobienie kwerendy do tematu wojna stuletnia- miałam ponad 150 fiszek- na tym to właśnie polega. Zbiera się całość literatury z danego tematu.

hmm dziwne troche:P no ale ok