Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smerfettta

przypis

Polecane posty

Gość smerfettta

jesli korzystam z pracy która zaieszczona jest w innej to czy robie tak: J. Bielński, "Przemysł okretowy", [w:] H. Bochniarz, S. Krajewski, "Sektorowe.....", Warszawa 1997, s. 23. I jesli korzstam z polskich zwortów to czy mam napisac na poczatku tego przypisu: "cytat za:" czy "Cytat za:", "cytuję za", "Cytuję za:"??? help

Bez cudzysłowu w przypisie to raz. Dwa jeśli nie cytujesz słowo w słowo to nie piszesz nic przed przypisem. Trzy jeśli powołujesz sie na pozycję drugi raz zaraz pod pierwszym przypisem piszesz po prostu op. cit, s. 23 lub w wersji polskiej dz. cyt., s. 23.

Bez cudzysłowu w przypisie to raz. Dwa nic nie piszesz przed przypisem jeśli nie cytujsz dosłownie a tylko sie powołujesz na dana pozycję. Jesli zaraz pod tym przypisem powołujesz sie jeszcze raz na te ksiażke to zamiast opisu bibliograficznego piszesz po prostu op. cit., s. 23 lub w wersji polskiej dz. cyt., s. 23. Wg mnie lepeij to wszystko wyglada w wersji łacińskiej i tak tez zazwyczaj jest to w literaturze.

Gość smerfetttka
Wiem, ze sie nie cytuje ale nie mialam jak kursywa tego zrobi. Za opinie dryga i trzecia dziekuje. Tylko mam pytanko jak potem zamieszczam to w bibliografii to wszystko to samo pisze?? tylko ze zmiana imienia i nazwiska na miejsce, tak?

Gość smerfettta
A nie jesli powoluje sie na to samo zaraz po pierwszym to nie pisze: 2 Tamże, s. 28. ? a jesli 3 przypis bedzie inny a potem powroce to pisze tak: 4 H. Bochniarz, S. Krajewski, dz. cyt. s. 28. Napisalam autorow tych drugich, bo chyb nie pierwszego, dobrze??

W bibliografi najpierw nazwisko a potem reszta. Pozycje alfabetycznie sie wypisuje. Trudno to wytłumaczyc wszystko no... jesli masz to samo to piszesz tamże i nr strony lub łacińskie ibidem i nr strony. Jeśli jednak masz te pozycje inną i potem znowu te to piszesz nazwisko autora, dz, cyt. (lub op. cit) i wtedy nr strony. piszesz nazwisko autora danego rozdziału ksiazki a nie autorów pod redakcja których dana ksiazka została wydana. Powinnas wiec napisać J. Bieliński, op. cit., s. 28.

Gość smerfettta
Nie spodziewałam sie, ze bedzie to jednek Bieliński bo byslalam ze tych dwoch. Dlatego dobrze, ze napisalam i dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam :)

Gość smerfetttka
Witam ponownie, natknełam sie w ksiazce na przypis z wyrokiem: Wyrok NSA z dnia 26 września 2000 r., I SA 945/00, LEX nr 79608. Powiedzcie gdzie go szukac?bo mam lexpolonica student i lex student i tam tego nie ma! czy mam to pzrepisac do swojej pracy tak jak jest napisane? czy pomniejszyc o cos lub cos dodac? a nastepnie natkknelam sie na : Wyrok NSA z dnia 19 kwietnia 2000 r., I SA 2129/99, LEX nr 55040; wyrok NSA z dnia 21 grudnia 1999 r., I SA 1450/99, LEX nr 48594; wyrok NSA z dnia 12 grudnia 1996 r., I SA 1138/96, Pr. Pracy 1998, nr 2, s. 41; wyrok NSA z dnia 18 lutego 1998 r., I SA 1174/97, LEX nr 45813; wyrok NSA z dnia 15 października 1996 r., SA/Ka 2772/95, Pr. Pracy 1997, nr 5, s. 45. i z tym to juz calkowicie nie wiem co zrobic! co to jest?gdzie szukac? calosc przepisac do pracy?zmniejszyc o cos? czy napisac ZA:.? HELP