Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ingaaaaa

mięso orzech wieprzowy - co z niego zrobić?

Polecane posty

Gość ingaaaaa

Pomóżcie co i jak z niego zrobić? Chyba można w całości upiec? Przyrządzał ktoś to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie mam pojęcia, co to jest orzech wieprzowy, pierwszy raz słysze tę nazwę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ta lata po forach
i pierdoły opowiada. Ona nie wie jak się nazywa ta część mięsa,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość orzech wieprzowy to kawałęk
szynki - w formie duzego orzecha:-) Nie dziwię się, że nie wiadomo, o co chodzi.... Orzech wieprzowy duszony orzech wieprzowy (zwykle 800g do kilograma) boczek wędzony do naszpikowania (200g lub więcej) sól, czubrzyca, majeranek trochę oleju Weź orzech wieprzowy (to taki zgrabny kawałek mięsa od szynki, nadający się właśnie do duszenia albo na sznycle), umyj. Pokrój boczek w kliny. Dobrze jest go schłodzić w lodówce przed szpikowaniem, żeby kliny były bardziej sztywne. Teraz wbij się czubkiem ostrego noża w mięso na głębokość klina i w powstały otwór wciśnij kawałek boczku. Jeśli to Twój pierwszy raz, szybko dojdziesz do wprawy. To bardzo łatwe. Warto też czasem robić całą serię nacięć i później wciskać w nie boczek. Uważaj tylko, żeby nacięcia Ci się nie połączyły. Teraz trzeba mięso posolić i przyprawić. To wieprzowina, więc posolona zrobi się bardziej miękka. Do przyprawienia używam czubrzycy i odrobiny majeranku. Czubrzyca to taka przyprawa ziołowa, dostępna czasem w dwóch odmianach, czerwonej, nieco ostrzejszej i zielonej. Szynka jest mięsem smakowo dość delikatnym, dlatego unikam przy niej naprawdę ostrych przypraw. Teraz wystarczy włożyć nasz przygotowany orzech do rondla, podlawszy wcześniej nieco olejem, coby się nie przypalił, i dusić do oporu podlewając wrzątkiem. ............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość orzech wieprzowy to kawałęk
Mięso przyprawić musztardą, solą, pieprzem, czosnkiem i czy kto woli. Włożyć do lodówki na noc. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron i włożyć do garnaka, cebulę (jakieś6 sztul) pokroić na piórka i też dołożyć do garnka. Dusić do miękkości. Mięso pokroić na plastry. Sos: cebulę zmiksować z powstałym wywarem, w razie potrzeby odparować by zgęstniał lub zagęścić mąką lub śmietaną. ...... w zasadzie robi sie tak jak każdą wieprzowine.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość orzech wieprzowy to kawałęk
upiec można, ale trzeba na noc zamarynować - sól, pietrz, ziooła, ew. cebula, czosnek, odrobina oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×