Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onadoronananna

Ślub kościelny z osobą niewierzacą

Polecane posty

Gość onadoronananna

Witam wszystkich! Jestem osoba wierzącą, moj narzeczony nie(a dokladniej to odszedl od światkow jehowy) ale chrzest ma. Słyszałam że mozna wziąźć ślub kościelny z osobą niewierzącą. Czy można taki ślub zrobić w Urzędzie Miasta i czy musi uczestniczyć w tym ksiądz?

Gość ja wiem ja wiem22222
moi znajomi brali taki ślub w kościele, on miał specjalną formułę przysięgi, bez boga itp.

Gość sxvf
w USC bierzesz slub cywilny a nie koscielny

Gość ehhhhhe
ksiądz moze wysłac syna swego w zastepstwie

Gość obladi oblada o
Księdza zapytaj.Możecie wziąć tylko cywilny przeciez

Gość
a po cholere zmuszac niewierzacego do jakiejs szopki ( koscielne uroczystosci w pojeciu ateistow to szopka, niektorych- jak bardzo chcesz to powowdzenia)

Gość moim zdaniem możesz
wziąć taki ślub, jeśli kościół Twojego narzeczonego na to pozwala, w co powątpiewam: skoro sam odszedł, jak piszesz, to czy czasem oni go już nie "wykreślili" mimo że został ochrzczony? Chyba że odszedł w myslach i nie poinformował o tym kościoła - wtedy możesz wziąć taki ślub. Czy będzie wymagany Twój chrzest to zależy od wewnętrznych przepisów zboru.

Gość
a do kociola co tydzien chodzisz? jesli nie to po cholere ci koscielny slub?

Gość mini ratka
możesz wziąć w kościele. Tylko on w przysiędze nie mówi np. "tak mi dopomóz Bóg". no i wcześniej podpisujecie jakieś papierki, że mąż nie będzie przeszkadzał Ci w wychowywaniu dzieci w twojej wierze. I musisz mieć świadków, którzy to potwierdzą. tylko nie wiem czy bez bierzmowania da radę wziąć kościelny. najlepiej pogadaj z księdzem

Gość moim zdaniem możesz
Sorry, pogubiłam się: Ty jesteś wierząca i chodzisz do kościoła rzymskokatolickiego? Narzeczony jest niewierzący ale oficjalnie jest Świadkiem Jehowy i nie apostował? Ślub chcecie wziąć w kościele katolickim czy u Świadków Jehowy?

Gość statystycznie rzecz biorąc
jeśli chodzi o jedną stronę to i bez chrztu da radę, po prostu on wtedy nie składa tej przysięgi

to znaczy nie jest to takie proste, trzeba trochę za tym pochodzić, trzeba mieć bodajże pozwolenie od biskupa jeśli się nie mylę, ale da się zrobić

Gość
no ale po cholere wtedy slub skoro jedno nie przysiega? to juz lepiej cywilny ponawiam pytanie CHODZISZ REGULARNIE DO KOSCIOLA??

moze dla niej to jest ważne, żeby ślubować przed Bogiem, ja się nie znam, ja mam męża innowiercę, sama jestem niby zapisana jako katoliczka, ale się szczególnie nie identyfikuję, nie odczuwam też potrzeby wypisania się, dlatego ślubu kościelnego nie biorę, ale kiedyś się interesowałam jak to wygląda tylko już niewiele pamiętam

Gość onadoronananna
Ja wczesniej tez myslalam zeby tylko cywilny wziąźć. Ale ja chce zeby moje dzieci byly ochrzczone i poszly do kouni a po za tym jak np moja siostra urodzi dziecko to nie bede mogla zostac chrzesna jak bede bez koscielnego. Do Kościoła chodze. Moj facet sam odszedl od SJ ale jego rodzice sa SJ i nie przyjda do Kosciola na slub a ja chce zeby to byl wazny dzien i dla mnie i dla niego dlateho pytam czy mozna w innym miejscu

Gość onadoronananna
Narzeczony byl Swiatkiem jehowy bo jego rodzice przeszli do nich jak byl dzieckiem i potem poprostu sie wypisal

wydaje mi się, że w Polsce ślub kościelny nie może się odbyć bez ołtarza, a skoro tak to dla jego rodziców nie będzie to miało znaczenia czy to kościół czy inne miejsce z ołtarzem, bo to nie o budynek chodzi a o mszę świętą możecie wziąć i cywilny i kościelny, jego rodzice nie przyjdą na kościelny tylko na cywilny

Gość onadoronananna
Ja wlasnie slyszalam ze to nie jest przed oltarzem ale np w zachrysti dlatego pytam. Przykro mi bedzie jak nie bede mogla byc chrzesna u swojej jedynej siostry dlatego takie to dla mnie wazne. Wierze w Boga i uzgodnilismy ze dzieci bede wychowywac w wierze katolickiej. Wiem ze to sie moze wydawac dziwne ze jestem z facetem nie wierzacym choc jestem taka katoliczka ale przeciez nie zostawie osoby ktora kocham tylko dlatego ze nie jest katolikiem

Gość onadoronananna
Moze ktos jeszcze sie wypowie? Moze ktos byl na takim slubie?

Gość moim zdaniem to jest tak
Nie znam się dobrze, musisz zapytać najlepiej jakiegoś księdza, ale skoro narzeczony się wypisal od ŚJ i do żadnego innego koscioła się nie zapisał, to jest traktowany jak ateista, bez znaczenia że kiedyś gdzieś tam należał. I może wziąć ten ślub z Tobą, nie wypowiadając słow przysięgi. Skoro nie chcecie w Kościele, to myślę, że możecie, wystarczy dogadać się z księdzem (jak wiadomo grubość koperty jest najlepszym argumentem), a czy można w urzędzie- nie słyszałam o tym, ale wydaje mi się, że urząd się na to nie zgodzi, bo mają tam wyzanczoną dokładną godzinę na każdy ślub i ktoś (następna para) musiałby czekać aż wasza długa ceremonia z księdzem się skońćzy. Może najprościej będzie wynająć jakąś salkę czy ładne miejsce nad jeziorem np. (co tam lubicie) i zaprosić tam księdza, a na mocy konkordatu małżeństwo będzie ważne i w urzędzie (chyba że chcecie ślubować dwa razy).