Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kika00

Czy ktos umie obliczać czas strefowy? - Geografia

Polecane posty

Gość kika00

Otóż jutro pisze poprawe z geografii z czasu słonecznego(chyba tak to sie nazywa) i jak pewnie zauważyliście, z geografii jestem totalna noga...szukałam jakiegoś podobnego zadania na internecie,ale niestety nie znalazłam.. załóżmy,że " * " bedzie stopniem Jest przykąłdowo zadanie: w NY(74*W)jest godzina jakas tam a trzeba obliczyć czas jaki bedzie w BErlinie (13*E)..i takiego typu zadanie umie obliczać ale niestety nie wiem jak sie oblicza jeżeli do miejscowości są podane inne dane np(tutaj juz bedzie moja improwizacja) w NY(74*W i 112*S) jest godzina jakas tam i oblicz czas w w Berlinie (13*E i 89*N)... No i własnie nie wiem jak obliczyć takie coś czy trzeba wykorzystać i jedną i drugą "współrzędną" czy tylko kierunek E i W.. Przepraszam za takie motanie,ale ciężko jest to wytłumaczyć pisząc na komputerze..

Gość no ale sorry sorry.
Kochana powiedz sowjej pani nauczycielce,ze jest wiek 21. i teraz jest cos takeigo jak GOOGLE i tak sobie zajrzysz zeby zoabczcy jaki jest czas w AbiDhabi jak w Honolulu jest 12.15. no na chuja ucza takie rzeczy ktore NIGDY ci sie DO NICZEGO nie przydadza.........ZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAL

Gość ....D....
nawet w google nie trzeba wchodzic tylko w tel.. jest funkcja o strefie czasowej w danym Państwie .. ja taką akórat funkcje mam ;)

Gość geografkaa86
Tylko E i W. N i S nie ma tu nic do rzeczy

Gość feweceeffewf
tylko E i W

Gość no ale sorry sorry.
...D.... a masz funkcje: Polski slownik ortograficzny ? ;-)

Gość gn fgn
nie kazdy musi miec wyksztalcenie, jesli taki problem sprawia ci liczenie czasu strefowego to moze odpusc sobie nauke.

Gość feweceeffewf
co z tego ze mamy 21 wiek... to jest proste jak drut. także warto troche sie wysilic i pocwiczyc mozg

Gość kika00
Dzięki wielkie !:)

Gość feweceeffewf
N i S sa od por roku

Gość no ale sorry sorry.
co z tego ze to jest proste? skoro totalnie bezuzyteczne!!!!!!!! takich rzeczy nie powinien czlowiek sie uczyc.

Gość feweceeffewf
Uczyc? Tego nie da sie nauczyc, trzeba zrozumiec. A jesli tego nie rozumiesz, to pasuje sie troche wysilic bo zaczniesz sie cofac w rozwoju

Gość szubi du jaba du
no ale sorry sorry - idac twoim tokiem rozumowania niczego nie powinnismy sie uczyc, bo wszystko mozna znaleźć w necie. Ja np uważam to obliczanie czasu za pożyteczniejsze od miliona innych rzeczy omawianych w szkole np. analizy wierszy sprzed setek lat, wkuwanie po 500 razy tych samych dat z historii (ktore i tak sie zapomni), 5 lekcji z biologii o mchach i milion innych gówien które w życiu nie przydadza sie nigdy więcej.

Gość feweceeffewf
To jest jak najbardziej potrzebne. Uwierz, gdybys tego typu rzeczy nie uczyl sie w szkole, bylbys zirytowany tym że nie wiesz jak swiat funkcjonuje, ze nikt tego nie chce ci przekazac, ze to jakas tajemnica? To nie jest zaden sekret i wypada po prostu wiedziec, a raczej rozumiec, co i jak z tym swiatem chodzi.

Gość HEH .
Poprostu idzi do swojej pani i powiedz ze tego nie umiesz i już niech ci to ona wytłumaczy .

Ktora jest godzina czasu strefowego w Pekinie, jeżeli w Londynie jest 12.00 czasu strefowego? Londyn – 12.00 Pekin - 116º E Obliczamy czas strefowy w Pekinie: U + 8h = 12.00 + 8h = 20.00 /Pekin położony jest w strefie czasowej, w której południkiem środkowym jest południk 120º E, w kierunku wschodnim dodajemy różnicę czasu/ Odpowiedź: W Pekinie jest godzina 20.00 czasu strefowego, wtedy gdy w Londynie jest 12.00.