Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama2011

alternatywny kalendarz szczepień

Polecane posty

Gość mama2011

wiem, że temat szczepień był już kilka razy wałkowany, mam więc tylko jedno pytanie: czy którejś mamie udało się z lekarzem ustalić indywidualny kalendarz szczepień (np. inaczej pogrupować szczepienia, rozłożyć je w dłuższym czasie itp.) i czy decydowały się wówczas na szczepionki skojarzone i zalecane (rotawirusy i pneumokoki)?

Gość żeby szczepienia były skuteczn
e to muszą być przyjęte 3 dawki w odstępach co 6 tygodni, bez wskazań raczej żaden lekarz nie rozłoży ci szczepień bo to bez sensu

Gość mama2011
to jest jasne, chodzi mi tylko czy np. szczepionki przeciwko którejś z chorób nie można przerzucić na wiek późniejszy. Z tego co próbowałam się wczytać to np. na Hib do 2006 r. podawało się szczepionkę dużo starszym dzieciakom, a nie 2 miesięcznym maluchom. Chciałabym zaszczepić dziecko przeciwko wszystkim chorobom, ale przeraż mnie ilość szczepionek skumulowanych w pierwszych miesiącach życia - zastanawiam się czy tego nie można przesunąć w czasie

Gość żeby szczepienia były skuteczn
syn mojej siostry brał wszystkie szczepienia oprócz tego na krztusiec bo miał problemy neurologiczne po urodzeniu, i dostał te szczepienia w wieku 3 lat. nie wiem czy tak bez powodu odkładają szczepienia, radzę poradzić się dobrego lekarza

Gość m_a_m_a dwojki
Ja synka szczepilam terminowo, ale troszke rozwlekalam kolejne dawki hexy, MMR dostal jak mial 2 latka, troszke marudzili, ale nie czepiali sie mocno, Corke teraz pierwsza dawka szczepilam jak skonczyla 5 miesiecy, teraz dostanie kolejne, tez nie terminowo- kolejna dawka ma byc MINIMUM po 6 tyg, mozna dluzej, bo pytalam, Wydaje mi sie ze 2 miesieczne dziecko jest za male na szczepienia, choc w sumie chodzi o to, ze wtedy gorzej znosi choroby przed ktorymi chcemy je ochronic, uwazam, ze powinno sie szczepic dzieci polroczne, mniejsze i zwykle nie maja kontaktu z takimi wirusami (no chyba ze ktos jest lekarzem np,) sama jestem ofiara dawnych szczepien i powiklan, wiec wiem co mowie, Mysle ze jak trafisz na sensownego lekarza to pomoze rozsadnie zaplanowac szczepienia, pomagaja tez witaminy i probiotyki podawane wczesniej na wzmocnienie organizmu, powodzenia

Gość mama2011
dziękuję za odpowiedź. Ja właśnie też bym najchętniej odłożyła w czasie to pierwsze szczepienie, bo mam wrażenie że tyle szczepień to trochę za dużo jak na 2 miesięczne dziecko. Sama też nie wiem czy te skojarzone szczepionki trochę by odciążyły organizm, czy wyszłoby na to samo. Gdyby tylko było można to bym szczepienie chociaż na jedną chorobę przerzuciła na trochę później. W przyszłym tygodniu idę rozmawiać o kalendarzu szczepień z moją pediatrą i boję się trochę, że może nie być osobą otwartą na elastyczne rozwiązania.

To wszytsko zalezy od przychodni i lekarza. W jednych przychodniach sie czepiaja opznien, w innych nie. Mozesz tez napisac oswiadczenie, ze nie bedziesz szczepic dziecka. Moj maly ma 21mcy i teraz jak bedzie zdrowy chce go zaszczepic tym szczepieniem z 5mca. JAk mielismy opoznienie, a potrzebowalam zaszczepic na zoltaczke, to nie robili mi problemu, zeby pominac jedno szczepienie narazie. Ale moj maly wlasnie po szczepieniu wyladowal w szpitalu i od tamtej pory choruje czesto, dlatego mamy opoznione szczepienia, ale nikt nam nic nie powiedzial, ze mamy opoznienia i sie nie czepiaja :) Powiedzialy tylko, ze jak sanepid za bardzo bedzie sie ich czepial, to bede musiala napisac oswiadczenie, ze nie szczepie :) | po problemie :) Jak trafisz na dobrego lekarza to sie dogadasz:)

Gość lucyyy84
Odświeżam temat. Czy którejś mamie udalo się uzyskać alternatywny kalendarz szczepień, żeby nie szczepić 5 cioma czy 6 cioma chorobami naraz?