Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Uciekaj kochana

Dieta półrocznego dziecka

Polecane posty

Gość Uciekaj kochana

Witam Zapewne temat ten był już nieraz poruszany, ale chcę pogadać, bo n ie orientuję się, czy dobrze karmię dziecko. Córka skończyła tydzień temu 6 m-cy. Karmiłam ją wyłącznie piersią. miesiąc temu zaczęłam jej podawać po trochę deserków owocowych, czasem kaszkę, czasem zupkę. Na chwilę obecną cały czas karmię ją piersią, mlekiem modyfikowanym nie. Rano lub wieczorem daję jej tak ok. 60-90ml kaszki mleczno-ryżowej, w południe kilka łyżeczek jakiejś zupki ze słoika (więcej nie chce, nie przepada za nimi), a po południu deserek owocowy (jakieś 50ml). Zastanawiam się czy to nie mało na nią? Dodam, że jej nie dopajam, bo wcale nie chce pić z butli niczego.

Gość A czemu dajesz
jej zupkę ze słoiczka jak nie chce?Ugotuj jej sama jakąś zupkę rosołkową na ryżu albo własnej roboty lanymi kluseczkami.W między czasie daj jej jakiegoś biszkopta albo coś podobnego do pogryzienia.Moje dziecko jak miało 6 mies jadło już zupkę ogórkową,barszczyk czerwony.Próbuj sama gotować to dużo lepsze od słoiczków:)

Gość tezmama
rowniez jestem mama polroczniaka i powiem Ci ze bardzo podobnie zywie mojego synka. Karmie go jeszcze piersi,ale tez dostaje raz dziennie kaszke mleczno-ryzowa, raz dziennie zupke ze sliczka(ile ma ochote) i deserek(tez ile ma ochote).Uwazam ze to wystarczajaco bo maly nie placze wiec nie jest glodny

Gość A czemu dajesz
Dodam że też karmiłam piersią.Co wy z tymi słoiczkami?Ja jak już kupiłam słoiczek to z deserków.Resztę sama gotowałam.Przecież to naprawdę chwilkę zajmuje.

Gość hal aj ken tejk?
Jesli dziecko dobrze na wadze, przybiera, jest radosne, to mu wystarcza. Jak nie chce obiadku ze sloiczka, to ugotuj sama.. Dla mnie pomocne byly schematy zywienia niemowlat na stronie www.osesek.pl-napisane tam, co mozna w danym miesiacu wprowadzac dziecku nowego do jedzenia. Moje dziecko nie milao dzieki temu zadnych uczulen a jakie wyniki morfologii-jak zolniez :)

Gość Uciekaj kochana
A czemu dajesz: Daję, ponieważ nie chcę, by dostawała same słodkości, tj. mleko, deser, kaszka, ale żeby przyzwyczajała się do nowych smaków. A daję jej ze słoiczka, bo tam są kompletne i gotowe posiłki. z różnych składników. A mnie trochę nie uśmiecha się np. kupować całego kalafiora, żeby jej pół szklanki zupki zrobić:) Poza tym nie wiem dokładnie jak się powinno te dania przygotowywać, by były zdrowe i wartościowe.

Gość hal aj ken tejk?
Zupa ogorkowa dal 6-mies. dziecka? nie sadze, ale kazdy robi, jak uwaza... Pierwsze obiadki z podstawowych warzyw miom zdaniem, np. marchewka, ziemniak,pietruszka, potem z kurczaczkiem tez...

Gość hal aj ken tejk?
Kalafior, ktory Ci zostanie, mozesz zamrozic... Albo wlasnie kupic mrozony... Co za problem zupke zrobic? Nie rozumiem :(

Gość Uciekaj kochana
Nigdy nie gotowałam dla takiego szkraba i boję się, że wszystko przegotuję i będzie bezwartościowe etc. :) Chcę, by było zdrowo i w miarę smacznie i żeby roboty przesadnie dużo nie było :) Macie swoje sprawdzone przepisy w takim razie?

Gość A czemu dajesz
wiesz to nie tak,że ja mu robiłam taką prawdziwa ogórkową:)Zle napisałam.To byla zupka rosołowa z dodatkiem trochę do smaku bo lubił tego soku z ogórków.

Gość Uciekaj kochana
No bo wiecie, mnie to przerasta te wszystkie procedury, że mięso osobno ileś tam gotować. warzywa osobno, że potem mielić razem, a ile trzymać w lodówce, itp. Nie wiem jak to wszystko zrobić, by było dobrze :/

Gość hal aj ken tejk?
Zwlaszcza, ze Twoje dziecko nie przepada za sloiczkowymi obiadkami. probowalas kiedys? Ohydne sa, prawie bez smaku. Ja pierwsza zupke zrobilam tak-ugotowalam ziemniaka, z marchewka, pietruszka i zmiksowalam. Jak chcesz to mozesz zrobic wiecej i do sloiczkow porcje powkladac na kolejne dwa dni na przyklad. ja gotowalam zupke, miksowalam-powstala papke przegotowywalam i na goraca do sloiczkow (kupilam kilka gotowcow, zeby wlasnie sloiczki miec).. Wiem, ze to troche pracochlonne. Owoce rowniez miksowalam na mus-samo jablko, samego banana a potem laczylam np. jablko z bananem... jak sie chce i ma czas to mozna :)

Gość hal aj ken tejk?
Nie miksowalam samych warzyw-troche wywaru dawalam tez-bo w wywarze witaminy zostaja:) AAA ok-w sumie woda z ogorkow samo zdrowie...

Gość Uciekaj kochana
A ile czasu gotować te warzywa, żeby wartości nie straciły? I ile czasu mięso? Po co po zmieleniu jeszcze gotować raz?

Gość hal aj ken tejk?
W sumie walic procedury :D Robisz na oko. Ja sie tez nie bawilam w gotowanie miesa osobno i warzyw osobno-bo tak niby radza na poczatku... Wkladalam wszystko razem i z reguly na palce z kurczaka (bez skory) gotowalam z dodatkiem maselka. I jak moje dziecko mialo pol roku, to nawet filecika z ryby wkladalam zamiast miesa. Ja ogolnie zaczelam obiadki dawac, jak dziecko mialo ok. 5,5 miesiaca (karmolam modyfikowanym).

Gość hal aj ken tejk?
Gotowalam jescze raz i na goraco do sloiczkow-zeby sloik dobrze zaciagnal... i zeby czasem sie nie popsulo.

Gość Uciekaj kochana
A jak się takie mięs ugotuje i warzywa to można zmiksować mikserem? Bo nie mam blendera ;]

Gość hal aj ken tejk?
Gotujesz az warzywa i mieso miekkie beda :D Polecam ta strone www.osesek.pl i schematy zywienia niemowlat-tych karmionych sztucznie i tych ktore pija modyfikowane...

Gość hal aj ken tejk?
Mikserem zwyklym sie chyba nie da... na taka papke.

Gość Uciekaj kochana
Czyli, że co? Obraną marchewkę, ziemniaka i pietruszkę np. wkładam do wody, gotuję (tylko ile czasu???), mięsko oddzielnie gotuję (tylko ile czasu? :D), potem razem miksuję i już tak?

Gość Uciekaj kochana
A tak na oko to ile to jest czasu do miękkości? Poproszę o precyzyjne odpowiedzi :)

Gość Uciekaj kochana
Ach, i jeszcze coś. Co mogę dać jeszcze do takiej zupy? Chodzi mi np. o jajko, ryż lub kaszę czy inne rzeczy. Ile tego i jak to przygotować małej?

Gość hal aj ken tejk?
Mieso i warzywa gotowalam razem... A jak gotujesz ziemniaki na obiad, to skad wiesz, ze miekkie sa? Sprawdzasz. W tym przypadku tak samo... Miksujesz, na goraco do sloiczkow, odstawiasz zeby wystygly i do lodowki :D Juz nie pamietam, od kiedy zoltko dawalam do zupki-sprawdz sobie w schemacie :) Jajko gotowalam osobno, wyciagalam zoltko i miksowalam razem z zupka...

Witam.Moj mały ma 5 miesięcy.Jego dzienne menu wyglądatak-ok.7 rano 120-150 ml mleka,ok 11, kaszka z owocami,ok15-16ej,zupka(ile chce)+owocki(ile chce),ok 19,mleko 120ml,ok.22ej kaszka lub kleik(je łyżeczką,nie chce z butli).Do tego pije herbatki ziolowe. Zastanawiam się tylko kiedy wprowadzic gluten,i czy aby nie za malo mleka mój mały pije,ale On od kiedy wprowadziłam nowe jedzonko nie chce mleka....najchętniej wcina kaszki,kleiki i owocki.Aha,niedługo zamierzam wprowadzic mięsko,bo niemal wszystkie warzywka już jadł.

Gość A czemu dajesz
Ryż,kaszkę,tak jak pisałam wcześniej lane kluseczki,ziemniaka.A co do mięsa to sprawdzaj sobie,bo pewnie wiesz jak wygląda i smakuje gotowane mięso?

Gość Uciekaj kochana
Moja podobnie: nie chce nic z butli. I tu pojawia się mój problem. Jak myślicie: czy jeśli karmię piersią to muszę też dawać mleko sztuczne, dokarmiać?

Gość Uciekaj kochana
A przyprawiacie to czymś czy w ogóle?

Gość Uciekaj kochana
Czy np. do takiej zupki mogę dodać kleik ryżowy? Jeśli tak, to czy osobno go robić czy prosto do warzyw?

Gość A czemu dajesz
Ja dawałam albo troszkę wegety albo soli.