Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja pierdzieleee

Co potrafią Wasze maluchy majace PÓŁ ROKU ? Martwie się...

Polecane posty

Gość ja pierdzieleee

Teściowa mnie wkurw*** na maxa. Ciągle mi dzwoni czy siedzi czy siedzi? A spierd*** !! se myśle, ale ona truje, ze jak pół roku to siedziec powinno, mała skończyła 6m-cy 3 dni temu i juz sobie wkręcam, że może i ta baba ma racje? :( Poza tym siedzeniem co potrafią Wasze dzieci albo co potrafiły jak tyle miały?

mój ma 7 miesięcy i siedzi tylko jak go posadzę, czasem się przewróci na bok więc muszę pilnować. Nic się nie stresuj, w swoim czasie usiądzie:)

Gość mama półrocznej
Moja córcia też ma dokłądnie 6 miesięcy i 3 dni i potrafi : siedzieć sama,nie obalając się usiąść sama jak leży na brzuszku to juz podnosi się do raczkowania jeśli się ją trzyma to stoi na nózkach twardo ; ) Ale każde dziecko jest inne,daj swojej jeszcze czas .

Gość kocxhana ale co ty
sie tesciowa przejmujesz?? moja umiala siedziec, jeszcze chwiejnie jak sie ja posadzilo jak miala ok 6 miesiecy i tydzien. do wprawy doszla w ciagu ok 2 tygodni. dzieci maja duuuzo czasu zeby siedziec, a zanim usiadzie ci sama to minie jeszcze wiecej czasu, moja umiala usiasc z kazdej pozycji jak zaczela raczkowac ok 7 miesiaca.

mój pręży i prostuje nogi, jak go trzymam pod paszkami to normalnie kroki robi, przekręca się z pleców na brzuch, gada dużo- mamama, baba, gaga itp,

Gość moje w 8 meisiacu
dopiero potrafiły siedzieć. Jak mialy 6 to robiły kupy, uśmiechały się, trzymały sobie zabawki, lezały i były kochane. A dzieci kafeteryjne w wieku 6 miesięcy zaczynają czytać pisać i recytować Pana Tadeusza wiec tu nie pytaj o takie rzeczy. Teściową olej, powiedz jej że na całe szczęście jeszcze nie siedzi ale jak mamusia będzie ciebie i malucha tak ciągle wkurzać to faktycznie któreś z was moze iść siedzieć niebawem :P

Gość komoendium wiedzy
Półroczne dziecko już sporo potrafi. Coraz szybciej dąży do samodzielności, chce samo siedzieć, próbuje wstawać do raczkowania. Pełza, turla się, próbuje zmieniać położenie. Nie można go zostawić bez opieki na łóżku, bo jest duże prawdopodobieństwo, że spadnie na podłogę. Bawi się zabawkami, przekłada je z jednej ręki do drugiej. Chwyta przedmioty, które są w oddaleniu, potrafi robić to jedną rączką. Chce siedzieć samodzielnie, próbuje nazywać po swojemu rodziców czy różne czynności. W tym wieku na pewno polubi nowe potrawy, których skład warto jednak omówić z pediatrą. Maluch potrafi odróżnić głos mamy od innych. Dobrze widzi również jej twarz. Odkrywa, że przedmioty są różne jedne miękkie, inne szorstkie, dlatego warto dawać maluchowi różne rzeczy, którymi będzie mógł się bawić. Wie, że zabawka, która zniknęła, jest w innym miejscu i próbuje jej szukać. Lubi kolory i zróżnicowane dźwięki.

Moja mała jak miała 6 miesięcy to się kiwała jak pijak jak ją posadziłam i jedyne co umiała to obrócić się z brzuszka na plecy (bo odwrotnie to już problem był) . Teraz ma 10 miesięcy i : -raczkuje -stabilnie siedzi -stawia pierwsze kroczki -maszeruje wokoło mebli -schodzi i wchodzi na łóżka -wchodzi i wychodzi z chodzika - ładnie wypowiada niektóre wyrazy Daj dziecku czas ;) Moja matula tak mi truła , że to platwusik ale ja się upierałam że ona ma własne tempo ;) Miałam rację . Głowa do góry z dzieckiem jest wszystko oki !

Gość ja pierdzieleee
Moja córka waży 9kg Nie wiem ile mierzy, ale ubranka rozmiar 80, bywa, że i 86, ale rzadko

To jest dużą dziewczynką, mój wazy 10 kg, i ma 75cm. Dlatego też, mimo 7 misiecy nie siedzi samodzielnie,bo jest cieżki i jest mu trudno9tak powiedział pediatra)

Gość 222222
powiedz teściowej że nie chcesz jej przeciążyć kregosłupa, dziecko siądzie jak będzie na to gotowe, sztuczne przyspieszanie tylko może pogorszyć sprawę... ps. mój siadał jak miał 7 miesięcy

Gość ja pierdzieleee
Problem w tym, że jak ją sadzam to sie nawet nie kiwa tylko radość ogromna, śmiech i z tego wszystkiego odrazu głowa leci miedzy nogi

Gość ja pierdzieleee
może faktycznie o ciężar chodzi :)

Gość ja pierdzieleee
Tylko, że ja jej w ogóle nie sadzam. Może powinnam. Czasami sprawdzam czy już dałaby rade widzę, że NIE więc odpuszczam

Gość kreska nad ziet
Moje dziecko też późno siedziało, konkretnie to w dziewiątym miesiącu. Mam na myśli samodzielne, proste siedzenie bez podpierania. Dzieci rozwijają się w naprawdę różnym tempie, mnie teściowa też wjeżdżała na psychę, zasadniczo zmusiła mnie do pójścia do neurologa. Neurolog stwierdził opóźnienie w rozwoju i zalecił rehabilitację. Ponieważ terminy oczekiwania na rehabilitanta dziecięcego są koszmarne, najszybciej udało mi się trafić po półtora miesiąca. Najlepsze jest to, że nie miał się już czego przyczepić, bo dziecko nadrobiło w tym czasie wszystkie zaległości.

Gość ja pierdzieleee
Mała odwraca się non stop z pleców na brzuch, a z brzucha bardzo rzadko, chyba lubi na nim leżeć. Poza tym chwyta zabawki, przekłada, jest b. komunikatywna i nic więcej :P

Gość antypatologia
Masz duza dziewczynke. Moj syn ma ponad pol roku i wazy ponad 8.5 kg. Dopiero wczoraj siedzial sam bez podparcia i nie lecial na boki/przod/tyl. Wciaz jednak sie chwieje i musi sie podpierac. Zgadzam sie z ktoras z poprzedniczerk, ze duze dzieci maja trudniej, jesli chodzi o nabycie nowych umiejetnosci ruchowych. Nie masz sie co martwic, tak sadze, choc tesciowa nie da ci spokoju.

Gość vcnjsn vkjsfn
A mój miał prawie rok jak usiadł wreszcie sam, z tym , że od jakiś 7 miesięcy siedział sztywno jak go posadziłam.Byłam u neurologa a potem na rehabilitacji.Nie wiem, czy to mu pomogło , ale zaczął raczkować zaraz, a wcześniej zanim usiadł samodzielnie, jak go posadziłam to zaczynał dżwigać się trzymając poręczy do wstnia, więc zaczął dziwacznie się rozwijać. Diagnoza dziecko ciężkie , duże i leniwe, bo mu jakoś nie zależało.

Gość do autorki....
Twoja teściowa zachowuje się bardzo dziwnie. Dziecko pól roczne rzadko kiedy siedzi samo, bo każdy maluch ma swój czas i (o zgrozo!) nie wolno! sadzać dziecka na siłę, bo nadwyręża się jego kręgosłup i nie tylko, dzieci najczęściej niespodziewanie przewracają się, zadając sobie przy tym ból i potem w ogóle boją sie siadać. Nie daj się wkręcić teściowej, bo twoje dziecko będzie PEWNIE i stabilnie siedzieć w wieku 8 miesięcy. Zdarza się, że niektóre dzieci wcześniej umieją siadać i chodzić, ale zapewniam cię, że nie ma to nic wspólnego z tym, że tamte bedą zdolniejsze w jakiś sposób i wcale nie gwarantuje to lepszego rozwoju. Bądź cierpliwa, jak każda dobra matka, a wszystko przyjdzie w swoim czasie.:)

Gość mój ma teraz równe 6 miesiecy
i tez waga okolo 9kg mysle że to ma duze znaczenie......i tak na brzuch sie przewróci ale juz na odwrót nie chce, troche sie podnosi ale o siadaniu nie ma mowy wogóle.......tesciowa tez mi truje mam identyczna sytuacje ale mam to gdzies usiadzie jak bedzie gotowy, sadzac go na sile nie bede

Gość matka niemka
mój dzieciak już stepuje gra na akordeonie pływa tanczy i zna 5 jezyków obcych jezdzi na rowerze

Gość matka niemka
i gra na gełdzie

Gość matka niemka
ma 44 lata

Gość mój ma teraz równe 6 miesiecy
bardzo smieszne,..... ja tez autorko sie martwilam szczegolnie jak tesciowa mówila a syn od chrzesnicy to siadal juz wtedy, a robil to czy tamto.... zaczelam to olewac bo inaczej bym zglupiala, maly jest cieżki wiec dojdzie do tego później i tyle

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
moja mala ma 6 miesiecy i tydzien...wazy 7,1 kg i mierzy nieco ponad 70cm...nie siedzi- zbiera sie w sobie jak moze, ale za cholere nie potrafi- ma czas...jak sie ja posadzi to giba sie na boki jak pijany zajac;) potrafi przekrecac sie z pleckow na brzuszek i odwrotnie, chwyta przedmioty, przeklada z raczki do raczki, zrzuca...guga sobie po swojemu, ale w zadnym wypadku nie jest to zblizone w chociazby minimalnym stopniu do mama, tata czy baba:D ogolnie jak ktos wyzej wspomnial...moje dziecko jest sliczne, guga, slini sie i jest kochane:) na reszte ma czas:) btw. ma 2 zabki, ladnie je lyzeczka rozne pokarmy o roznej konsystencji i gryzie biszkopty:D oczywiscie jest wtedy pilnowana:)

"Ciągle mi dzwoni czy siedzi czy siedzi? A spierd*** !! se myśle, ......" i DOBRZE SE MYŚLISZ!!!!

Kazde dzieciatko jest inne. Moja babcia sie smieje i mowi, ze prawnuczek pojdzie po niej, miala 7 miesiecy i juz chodzila. Spokojnie , zaraz zacznie siedziec, pozniej chodzic i lada moment biegac :)

Gość bzduuura
moja ma 8 miesięcy i teściowa mi wkręca że jej syn już w tym wieku chodził i mała też powinna :D głupie te baby na starość sie robią że szok...szkoda nerwów, olej staruche

Gość antosssssiaa
mój ma 6,5 miesiaca nie siedzi, nie chce gugac tylko ewentualnie krzyczy czy tak pomiaukuje, bawi sie sam, przeklada z raczki do raczki, umie przewrocic sie na brzuszek....no i tyle :)